Çocuklar için kan yapıcı bir mönü
.
Mercimek çorbası
(Bir porsiyon mercimek çorbası 4.2 mg demir içerir.)Malzemesi:1 kaşık biber salçası, 1 çay kaşığı pul biber, 1 adet kuru soğan, 3 kaşık katı yağ, 2 kaşık domates salçası, 1 çay bardağı kırmızı mercimek, 1 çay bardağı köftelik ince bulgur, 5-6 su bardağı su, derisiyle bir parça tavuk ( Püf noktası: Mercimekli çorbalara katılan tavuk yemeğinizin rengini safran sarısı ve lezzetini muhteşem yapar.), 1 çay bardağı pirinç, 1 çorba kaşığı tel şehriye, 2 çay kaşığı kuru nane, karabiber, tuz
Hazırlanışı:
İnce ince doğradığınız soğanları, yağın yarısını koyduğunuz tencerede hafifçe pembeleşene kadar kavurun. Domates salçasını sulandırdıktan sonra soğanlara katın. Biber salçası ve pul biberi de ilave ederek karıştırın. 6 su bardağı suyla sulandırın ve tavuk parçasını da içine atarak orta hararetli ateş üzerinde kaynatın. Su iyice kaynayınca ayıklanmış bulgur, kırmızı mercimek, pirinci de ekleyin ve düdüklü tencerede kaynatın. En son hepsi iyice piştiğinde tel şehriyeyi de ekleyerek, karabiber ve tuzu ilave ederek iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Karışımı ateşten alın ve kaselere koyun. Üzerine yağınızın diğer yarısını bir küçük tavada kızdırın; içine pul biber ve nane atarak altını kapatın. Kaselerin üstüne bu sostan ekleyerek, sıcak servis yapın.
Kaşarlı köfte
(Kaşarlı köfte; 120 gr kıymadan, 3.6 mg demir içerir. 4 dilim kaşar peyniri de 0.4 mg demir içerdiğnden, toplamda 4 mg demir alırsınız.)Malzemeler:500 gr kıyma, 250 gr dilim kaşar peyniri, 1 adet kuru soğan, 1 su bardağı ufalanmış ekmek içi, yarım kahve fincanı su, yeteri kadar tuz, karabiberHazırlanışı: Bir kabın içerisine kıymayı alın. Üzerine soğanı rendeleyin. Ekmek içi, tuz, karabiber ve suyu ilave ederek yoğurun. Yoğurduğunuz kıymayı iki parçaya bölün. Birinci iç yumağı yağlı kağıt üzerine serin. Dilim kaşar peyniri üzerine dizin. İkinci yumağı da peynirlerin üzerine yerleştirin. Bıçağınızı ıslatarak istenilen şekilde kesin. Teflon tavada fırın ızgarasında pişirin. Üzerine çocuklarınız için ketçap ve mayonez gezdirin veya eğlenceli şekiller yapın.
Kayısı kompostosu
(Kayısı veya üzüm kompostosu 3 mg demir içerir. Üstüne avuç ortası kadar fındık veya badem veya ceviz eklemeniz, ilave olarak 0.3 mg daha demir demektir. Toplam 3.3 mg demir içerir.)Malzemeler:250 gr kuru kayısı6 su bardağı su1 su bardağı tozşekerHazırlanışı: Kayısıları sıcak suda yıkayıp süzün. 6 su bardağı kaynar suda 10 dakika pişirin.Şekeri ilave ederek 5 dakika daha kaynatın. Soğuk olarak servis yapın.
Bademli üzüm hoşafı
Malzemeler:1 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm 1 su bardağı şeker 5 su bardağı su 1 çay bardağı kabuksuz bademHazırlanışı: Tencereye su ve şeker konur. Orta ateşte kaynamaya başlayınca yıkanmış üzüm atılır. Üzümler şişene kadar pişirilir. Soğuyunca kaselere paylaştırılır. Üzerlerine dövülmüş badem serpilir.