Çay saati için leziz çörekler
.
Teyze Çöreği
Malzemeler:3 adet yumurta1 paket kabartma tozu1 su bardağı yoğurt1 paket margarin1 bardak zeytinyağı1 su bardağı dövülmemiş ceviz1 çorba kaşığı şeker1 çay kaşığı tuzAldığı kadar un1 çay bardağı maden suyuHazırlanışı:1 paket margarini eritip,soğutun.Yumurtayı,şekeri,yoğurdu çırpıp,tuzu,maden suyunu,kabartma tozunu,zeytinyağını ve cevizi ekleyerek,unla koyu bir kek hamuru yapıp yağlanmış tepsiye dökün.Isıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Cevizli Tahinli Çörek
3 su bardağı un1 paket margarin2 çorba kaşığı yoğurt1 çay kaşığı kabartma tozuTuz1 su bardağı süt1 çay bardağı zeytinyağı4-5 çorba kaşığı tahin1 adet yumurta sarısıBir miktar dövülmüş ceviz ve susamHazırlanışı: Hamur yoğuracağınız kaba unu koyup, ortasını açın.1 paket margarin, 2 çorba kaşığı yoğurt, 1 su bardağı süt, 1 çay kaşığı kabartma tozu ve tuzu ekleyerek karıştırın. Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Bir müddet hamuru dinlendirin. Daha sonra hamurları ikiye ayırın. Bir parçayı alıp, yine ikiye ayırın. Tabak büyüklüğünde açıp, aralarını zeytinyağı ile yağlayıp üst üste koyun. Diğer hamura da aynı işlemi uygulayın. Açtığınız hamurların aralarına 1 çorba kaşığı tahin sürün ve dövülmüş ceviz serpin. Yufkaları rulo yapın. Üç parmak arayla kesip tepsiye dizin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısını sürün. Susam serpin ve önceden ısıtılmış fırında pişirin.
Cevizli Çörek (8-10 kişilik)
Malzemeler:4 su bardağı un2,5 bardak su1 tatlı kaşığı tuz1,5 paket margarin1,5 su bardağı ceviz içiHazırlanışı: Oval bir kabın içerisine un, tuz ve suyu koyun. 1-2 dakika yoğurun. Tezgahın üzerine bir tutam un serperek kabın içerisindeki hamuru tezgahın üzerine alın ve yoğurmaya devam edin. 3-4 dakika daha yoğurduktan sonra üzerine temiz bir tülbent sererek 20 dakika dinlendirin. Dinlenen hamuru bir merdane yardımıyla açın.Hamur bir yufka boyutuna gelene kadar açma işlemine devam edin. Yufkanızı açarken kare ya da dikdörtgen formu oluşturmaya özen gösterin. Hazırladığınız yufkanın üzerine önceden eritilmiş 1,5 paket margarini bir fırça yardımıyla sürün. Yufkanızı üç çeşit parçaya bölün; her parçayı enine rulolar yapın ve içe doğru kıvırın. 20 dakika daha dinlendirin. Dinlendirdiğiniz hamurları merdane yardımıyla tekrar açın. Açtığınız parçaları erittiğiniz margarinle tekrar yağlayın ve üst üste koyarak merdane yardımıyla tekrar açın. Hamurunuz bir yufka büyüklüğüne geldiğinde fırça yardımıyla tekrar yağlayın. 1,5 bardak ceviz içini tüm yufkanın üzerine yayın. Tüm yufkayı büyük bir rula yapın ve elinizle yassılaştırın. Daha sonra dışarıdan içeriye doğru gül şekli vererek kıvırın. Kıvırdığınız hamuru yağladığınız tepsinin içine yerleştirin. Önceden 170 derece ısıtılmış fırına koyun ve yaklaşık 20 dakika pişirin.
Atom Çörek (6 kişilik)
Malzemeler:125 gr margarin (oda sıcaklığında)2 adet yumurta3 çorba kaşığı yoğurt2 çorba kaşığı sirke1 paket kabartma tozu½ çay kaşığı vanilya2,5 su bardağı un1 çay kaşığı tuzİçi için:1 soğan (küp doğranmış)½ demet maydanozTuzKarabiber1 çay kaşığı tarçın1 çay bardağı badem veya fındık (dövülmüş)1 çorba kaşığı sıvı yağÜstü için:2 yumurta1 su bardağı galete unuHazırlanışı: 1 çorba kaşığı sıvıyağ ile kıyma sotelenir. Kıymanın rengi dönünce soğan ilave edilir. Etin hiç suyu kalmayıncaya kadar kavrulur. İçine tuz, karabiber, tarçın, maydanoz ilave edilip soğutulur. Hamur yoğurma kabına margarin, yumurta, yoğurt konur. Telle çırpılır. Sirke, kabartma tozu, vanilya ve un ilave edilir. Hamur yapılır. Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılır. Elle yuvalanır, içli köfte yapar gibi ince açılır. Hazırlanan içten 1 çorba kaşığı dolusu kıyma konur ve kapatılır. Yuvarlanıp önce yumurtaya sonra galete ununa bulandıktan sonra, önceden ısıtılmış 170 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
Gazoz Çöreği (8 kişilik)
Malzemeler:3 yumurta1 su bardağı sade gazoz1 çorba kaşığı dolusu yaş mayaAldığı kadar un1 su bardağı pudra şekeri1 su bardağı ceviz½ paket margarinHazırlanışı: Yumurta, gazoz ve un hamur yoğurma kabına alınır. Maya, yarım su bardağı ılık suda eritilip pudra şekeri ilave edilir. Hamur yapılır. 3 parçaya ayrılır. Beze yapılır merdane ile açılır(erişte hamuru kalınlığında). Margarin eritilir soğutulur. Açılan hamur yağlanır. Ceviz serpilir. Rula şeklinde sarılır. 2 parmak kalınlığında kesip yağlanmış tepsiye dizilir. Tepside hamurlar iki kat büyüyene kadar mayalanır. Önceden fırında kızarana kadar pişirilip servis yapılır.
Hala Çöreği (8 kişilik)
Malzemeler:100 gr peynir200 gr margarin1 tane haşlanmış patates (küp küp doğranmış)Tuz1 su bardağı ceviz500 gr un1 yumurta2 yumurta sarısıÇörekotuHazırlanışı: Unun ortası açılır. Yumurta, tuz, patates konur; hamur yapılır. Yarım saat dinlendirilir. Peynir, ceviz, yumurta akı ve çörek otu karıştırılır. Hamurdan büyük bir portakal kadar parça kopartılır, açılır ve tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp ceviz ekilir. 170 derecelik önceden ısıtılmış fırında pişirilip servis yapılır.