Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Vejetaryen beslenme kalp krizi riskini azaltıyor

Vejetaryen beslenme kalp krizi riskini azaltıyor

Alman bilim adamları, vejetaryen beslenmenin kalp krizi riskini azalttığını açıkladılar. Leipzig Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, vejetaryen beslenen yüzlerce kişinin kalp ve dolaşım hastalıklarına yakalanma riski belirlenmeye çalışıldı. Araştırma sonucuna göre, vejetaryenlerin tansiyonu ve kolesterol değerleri, et yiyen kişilere göre daha sağlıklı.

Bilim adamları, et ve balık yemeyen ve az yumurta tüketen vejetaryenlerin her alanda daha sağlıklı yaşadığını belirterek, bu insanların kalp krizi geçirme riskinin önemli ölçüde azaldığını tespit ettiklerini söylediler.

Etin yanı sıra yumurta, süt, süt ürünleri ve balı da yemeyen veganların kanında ise homosistein oranının yüksek olduğu belirlendi. Bu aminoasitin kanda yüksek oranda bulunmasının damar sertliğinden kaynaklanan hastalıklar için risk faktörü oluşturduğunu belirten bilimadamları, homosistein oranının B 12 vitamini eksikliğinden dolayı yükseldiğini kaydettiler.

Vejetaryenler, ovo-lakto, lakto ve vegan olarak üçe ayrılıyor. Çoğunluğu oluşturan ovo-lakto vejetaryenler sadece balık, et ve et ürünlerini yemezken, lakto vejetaryenler bunun yanı sıra yumurta ve süt ürünlerini de yemiyorlar. Veganlarda ise buna ek olarak bal da listesinde yer almıyor.

(aa)
353
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.