Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Türkler protein fakiri

Türkler protein fakiri

ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 90-100 kilogram olan yıllık et tüketimi, Türkiye'de 25-28 kilogram dolayında gerçekleşiyor.

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, temel besin maddesi olarak ekmek ve diğer tahıldan mamul ürünleri kullanan Türk halkının, günlük enerji ihtiyacının yüzde50'sini de bu ürünlerden karşıladığını söyledi.

Türkiye'de, son yıllarda süt, yoğurt ve et tüketiminde azalma yaşandığını ifade eden Prof. Dr. Tayar, protein açısından çok önemli gıda maddeleri olmalarına rağmen, et ve et ürünlerinin ülke genelindeki tüketim yüzdesinin diğer gıda gruplarına göre yüzde 3 olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Tayar, gelişmiş ülkelerde günde 50-70 gram hayvansal protein tüketilirken, Türkiye'de bu rakamın 20 gram civarında olduğunaişaret ederek, şöyle konuştu:

"Hayvansal kaynaklı protein tüketimi, insan sağlığı açısından çokönemlidir. İnsanın günlük beslenmede alacağı proteinin yarısının hayvAnsal Kaynaklı olması gerekir. ABD ve AB ülkelerinde kişi başına yıllık 90-100 kilogram et tüketilirken, Türkiye'de bu miktar 25-27 kilogram dolayındadır. Ülkemizde kişi başına et tüketimi sadece kurbanbayramlarında gelişmiş ülkeler düzeyine çıkabilmektedir."

Türkiye'de kesilen hayvan sayısının yüzde 15'ini kurbanlık hayvanların oluşturduğunu anlatan Prof. Dr. Mustafa Tayar, "Özellikle et satın alma olanağı bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda kurbanın bu rolünü belirgin biçimde görmek mümkündür" dedi.
430
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.