GeriKişisel Bakım Lenslerinize gözünüz gibi bakın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Lenslerinize gözünüz gibi bakın

Lenslerinize gözünüz gibi bakın

"Göz doktoru Dr. Erdem Öztürk, lens kullanımı konusunda bilinçli olmanın önemli olduğunu vurguluyor ve lens kullanmanın inceliklerini şöyle sıralıyor..."

Kontakt lensler görme bozukluklarının çoğunda mükemmel düzelme sağlaması ve kullanımlarındaki rahatlıktan dolayı pek çok kişi tarafından gözlük takmaya tercih edilmektedir.

Kontakt lensler görme bozukluklarının çoğunda mükemmel düzelme sağlaması ve kullanımlarındaki rahatlıktan dolayı pek çok kişi tarafından gözlük takmaya tercih edilmektedir. Fakat kontakt lens kullanımı temizleme ve saklama kurallarına uyulmadığında risk oluşturabilmektedir. Kontakt lenslere bağlı oluşacak göz hasarlarından ve enfeksiyonlarından kaçınmak için uyulması gereken dezenfeksiyon, saklama ve kulanım yöntemleri vardır.

Kontakt lens kullanımı gözün önündeki saydam tabakanın (kornea) enfeksiyon riskini artırmaktadır. Bu kaçınılmaz ilave bir risktir zira bütün kontakt lens tipleri korneaya ulaşan oksijen miktarını azaltır. Korneadaki oksijen miktarının azalması enfeksiyonu teşvik edebilir. Korneaya giden oksijenin azalması lenslerin iyi temizlenmesini aha da önemli kılar.

İşte bununla ilgili bazı püf noktalar:

1) Çok amaçlı kontakt lens solüsyonlarını özenle kullanın. Temizlik, dezenfeksiyon, saklama işlemlerini kombine eden bu solüsyonların kullanımı rahattır.

2) Gün boyunca takılan ve yatarken çıkarılan kontakt lensleri tercih edin zira lensin gözde kalma süresi uzadıkça enfeksiyon olasılığı artmaktadır.

3) Kontakt lenslerinize dokunmadan önce ellerinizi iyice yıkayın, durulayın ve kurutun.

4) Lenslerinizin bakımı için göz doktorunuzun talimatlarına kesinlikle uyun. Kullanılan lens bakım ürününün, taktığınız lensin tipine uygun olmasına dikkat edin.

5) Kontakt lensleri önerilen sürelerde değiştirmek gerekir. Eğer lenslerinizden biri ya da ikisi değiştirme süresi dolmadan rahatsızlık vermeye başlamışsa bunları takmamak gerekir. Bu lensler kontrol ettirilmeli veya yenisi ile değiştirilmelidir.

Kontakt lens tipleri

Genel olarak iki ana gruba ayrılırlar: Yumuşak kontakt lensler ve gaz-geçirgen kontakt lensler.

1)Yumuşak kontakt lensler ince ve jöleye benzer, gözünüzün biçimine uyar. Gaz geçirgen kontakt lenslerden daha esnek oldukları için takılmaları ve alışılması daha kolaydır.

2)Yumuşak lenslerin şu anda en yaygın kullanım alanı bulan tipi aylık atılabilir (disposable) olan lenslerdir. Bu lensler günlük kullanım için üretilmiştir. Sabah takılıp akşam çıkartılır. Akşamları temizleme ve bakımı yapılmalıdır. Bir ay sonunda lens atılır ve yeni bir çift lens kullanılmaya başlanır.

3)Disposable (kullan-at)lenslerin günlük kullanılanları da vardır. Bunlar her gün değiştirilir. Temizlik ve bakım gerektirmez.

4)Yumuşak lenslerin bir tipi de uzun süreli takılan kontakt lenslerdir. Bu lensler uykuda bile korneaya yeterli oksijen sağlayacak şekilde üretildiklerinden, bir aya kadar çıkarmadan takılabilirler.

5)Gaz geçirgen kontakt lensler ise kornea düzensizliğine bağlı bir bulanık görme tipi olan astigmatizma dahil birçok görme sorununu düzeltirler. Gaz geçirgen lensler için kısa bir uyum dönemi gerekir. Bakımları kolaydır ve yumuşak lenslerden daha dayanıklıdırlar ve enfeksiyon riski daha azdır. Ortalama iki - üç yıl dayanırlar.

Kontakt lens kullanmak istiyorsanız size uygun lense bir göz doktoru ile birlikte karar vermeniz gerekir. Görmedeki değişimlerin izlenmesi için düzenli takip önemlidir. Düzenli kontakt lens kullanan biri iseniz doktorunuzun kontakt lens değerlendirmesi ve göz muayenesi için her yıl sizi görmeli. Kontakt lens kullanırken bir göz sorunu olursa derhal göz doktorunuza başvurmanız gerekir.

False