Kış Meyveleriyle Lezzetli Tatlı Tarifleri
.
Çikolatalı Muzlu Kup
Malzemeler: • 1 litre süt• 1 su bardağı toz şeker• 2 yemek kaşığı un• 3 yemek kaşığı buğday nişastası• 2 adet yumurta sarısı• 1 paket vanilya• 2 adet büyük boy olgunlaşmış muz – ezilmiş• 1 paket krema• 2 su bardağı bebe bisküvisi• 2 su bardağı çikolata parçalarıYapılışı: Bebe bisküvisini parçalayıcıdan geçirerek kum haline getirin. Muzları çatalla ezin ve kenara alın. Bir tencereye, süt, şeker, yumurta, un, vanilya ve nişastayı ekleyip iyice çırpın ardından muz püresini ekleyin (eğer iri taneler kalırsa blender dan geçirin) ve ocağa alın. Kısık ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına getirin ve ocaktan alıp parça çikolataları ekleyin. Çikolatalar eriyinceye kadar iyice karıştırın. Muhallebinin üzerini streç filmle kapatıp dolapta soğutun. Muhallebi tamamen soğuyunca kremayı bir kapta kabartın. Muhallebiyi dolaptan çıkartıp çırpın ve krema ile birleştirin. Servis kasenizin tabanına bir miktar toz haline getirdiğiniz bisküvi kırıntılarından koyun, üzerine muhallebiden bolca koyun son olarak tekrar bisküvi kırıntıları ve çilek dilimleriyle süsleyip servis edin.
Kestane Şekeri ve Çikolata Sosu
Malzemeler: • 1 su bardağı kestane unu• Yarım su bardağı eritilmiş margarin• 1/4 su bardağı fındık• Yarım çay kaşığı karbonat• Yarım çay kaşığı kabartma tozu• Yarım çay kaşığı tuz• 3 adet yumurta• Yarım su bardağı bal• 1/4 su bardağı tozşeker• 100 gr kırılmış kestane şekeri (dolgu ve kenarı için)• Yarım su bardağı çikolata sos• 4 adet kestane şekeri• 1 tatlı kaşığı toz antepfıstığı Yapılışı: Fındıkları fırında kavurup irice kırın. Kestane unu, kabartma tozu, karbonat ve tuzu fındıklara ekleyip karıştırın. Yumurtaları eritilmiş margarini, bal ve şekerle çırpın. Un karışımını ekleyip karıştırın. Hamuru kelepçeli bir kek kalıbına aktarın ve 180 dereceye ayarlanmış fırında 30 dakika pişirin. Tel ızgara üzerine alarak soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra keki enlemesine ortadan ikiye kesin. Krem şantiyi süt ile katılaşıncaya kadar çırpın. Kestane püresini ekleyip iyice karıştırın. 8 cm’lik pasta çemberi ile kekleri kesin. Kekin ilk katına bir miktar krema sürün. Üzerini kırılmış kestane şekeri ile doldurun. Tekrar krema sürüp keki üzerine yerleştirin. Tamamını krema ile kaplayın. Kenarlarına kırılmış kestane şekeri yapıştırın. Üzerine çikolata sos dökün. Bütün kestane şekeri ve toz fıstık ile süsleyerek servis edin.
Greyfurtlu Fırın Sütlaç
Malzemeler: • 1 kg. süt• Yarım su bardağı pirinç• Yarım çorba kaşığı pirinç unu• 1.5 su bardağı şeker• 3 adet orta büyüklükte greyfurt• 2 adet yumurta sarısıYapılışı: İlk olarak pirincimizi yıkayıp, ılık suda 2 saat kadar bekletiyoruz. Bir su bardağı sütte pirinç ununu önce karıştırıp güzelce eziyoruz. Kalan Sütümüzü bir tencereye alıp içine pirinci ekleyip, içine pirinç unlu sütü de ekliyoruz, sonra orta ateşte ara sıra karıştırarak kaynatıyoruz. Kaynar gelince şekeri ekliyoruz, karıştırarak kaynatmaya devam ediyoruz. Suyunu sıktığımız Greyfurtları sütlacımıza ekliyoruz. 3-4 dk. kaynatıp ocaktan alıyoruz. Sütlacımızdan 2 kepçe kadar bir kenara ayırıyoruz. Kalanının toprak kaselere dağıtıyoruz. Ayırdığımız sütlaca yumurta sarılarını ekleyip karıştırıyoruz. Daha sonra Toprak kaselerdeki sütlaçların üzerine birer ikişer kaşık paylaştırıp dağıtıyoruz. Tüm toprak kaseleri içi su dolu fırın tepsisine yerleştirip önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 15-20 dk. pişiriyoruz. Soğuduktan sonra servise hazırdır.
Elmalı Milföy
Malzemeler: • 8 adet kare milföy.• 3 adet orta boy elma,• 3 yemek kaşığı toz şeker,• 1 tatlı kaşığı tarçın,• Bir avuç kadar çekilmiş ceviz içi.• Pudra şekeri.Yapılışı: İç harcı için elmaların kabukları soyulup rendelenir. Üzerine toz şeker ilave edilir ve suyunu çekip yumuşayıncaya kadar pişirilir. Suyunu çekince tarçın ve ceviz içi eklenip karıştırılır ve ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Milföy hamurları buzunun çözülmesi için bekletilir. Kesilecek kıvama gelince bıçak yardımı ile köşelerinden ( V ) şeklinde kesilir. Ortasına soğuyan elmalı iç harcından koyulur. Önce çapraz iki kenar ortada birleştirilip kapatılır. Sonra diğer çapraz iki kenar ortada birleştirilip kapatılır. Hazırlanan elmalı milföy tatlısı yağlı veya yağlı kağıt serili olan fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 180° fırında, üzerileri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkarılan elmalı milföy tatlılarının üzerine pudra şekeri serpiştirilir ve servise sunulur.
Balkabaklı Puncake
Malzemeler: • 1,5 su bardağı ile süt• 1 su bardağı ile bal kabağı püresi• 1 tane yumurta• 2 yemek kaşığı ile zeytinyağı• 2 yemek kaşığı ile sirke• 2 su bardağı ile un• 3 yemek kaşığı ile toz şeker• 2 çay kaşığı ile kabartma tozu• 1 çay kaşığı ile yenibahar• 1 çay kaşığı ile tarçın• Yarım çay kaşığı ile zencefil• Yarım çay kaşığı ile tuzYapılışı: Derin bir kaseye aldığınız sütü, bal kabağı püresini, yumurtayı, zeytinyağı ve sirkeyi mikser ile karıştırın. Elde ettiğiniz bu sıvı karışıma unu, toz şekeri, kabartma tozunu ve damak zevkinize hitap eden baharatları ve tuzu ekleyin. Mikserle birkaç dakika daha karıştırma işlemini sürdürün.Yüksek ateşte kızdırdığınız tavaya yarım çay fincanı olacak şekilde Her iki tarafı da kızarana kadar pankeklerinizi hamur bitene kadar tek tek pişirin. Bekletmeden sıcak olarak servis edin.
Limonlu Bar
Malzemeler: • 100 gr tereyağı• 50 gr pudra şekeri• 170 gr un• 1 su bardağı toz şeker• 6 yumurta sarısı• 2 adet yumurta• 3 adet limon• 1 adet limon kabuğu rendesi• 1 yemek kaşığı tereyağı• Bir tutam tuz• 3 yemek kaşığı krema• Limon Yapılışı: Tabanı için bütün malzemeleri bir kaba koyup iyice yoğurun. Yoğurduktan sonra kare bir kaba koyup her yerine iyice yayıp buzdolabında yarım saat bekletin. Buzdolabında beklettikten sonra 180 derece fırına vererek 25 dakika pişirin. Bu sırada limonlu sosu için, bütün yumurtaları bir tencereye koyun. Üzerine şekeri, limon suyunu, limon kabuğunu ve tereyağını da ekleyip pişirin. Bu karışım pişip kıvamını aldıktan sonra, altını kapatıp krema ve tuzunu ekleyip karıştırın. Tabanı piştikten sonra fırından çıkarıp bu sosu üzerine dökerek yayın. Sonrasında tekrar fırına vererek 5-6 dakika pişirin. Piştikten sonra üzerine limon dilimleyerek servis edin.
Kuplarda Narlı Muhallebi
Malzemeler: • 1 kg süt• 2 yemek kaşığı nişasta• 3 yemek kaşığı un• 1 su bardağı toz şeker• 1 yumurta• 1 vanilya• 1 paket toz krem şanti• 1 fiske kırmızı gıda boyası• 1 adet orta boy nar ayıklanmış nar• 1,5 su bardağı nar suyu• 1.5 su bardağı su• 2 yemek kaşığı buğday nişastası• 3 yemek kaşığı pudra şekeriYapılışı: Sos için; Nar suyu, su, buğday nişastası ve pudra şekerini küçük bir tencereye alın. Bir çırpıcı yardımıyla karıştırdığınız sosu, nar renginde şeffaf bir kıvam alana kadar pişirin. Kıvam alan nar peltesinin altını kapatıp nar tanelerini koyun ve hızlıca karıştırın. Kuplarımızın boş üst kısmına kuplara eşit doldurun ve soğuması için buzdolabına kaldırın. Muhallebi için; Süt, nişasta, un, yumurta, şeker, tuz tüm bunları tenceremize alın çırpıcıyla çırptıktan sonra ocağa alın. Muhallebimiz fokurdadıktan sonra altını kapatın. Gıda boyası, 1 paket vanilyayı ve 1 paket toz şantiyi ilave edip muhallebiyi en az 5 dakika boyunca blenderdan geçirin ve kuplara pay edin. Ardından ılınan muhallebimizin üzerine hazırladığımız nar peltemizi paylaştırıp servis anına dek dolapta dinlendirin.
Cevizli Kestaneli Kek
Malzemeler: • 3 adet yumurta• 1 kase kestane şekeri• 1 su bardağı sıvıyağ• 1 su bardağı toz şeker• 1 su bardağı süt• 1 paket kabartma tozu• 1 paket vanilya• Yeteri kadar un• 6-7 adet kestaneYapılışı: lk olarak yumurtaları geniş bir karıştırma kabına kırın. Daha sonra toz şekerini koyup mikserle iyice köpürene kadar çırpın. Sütü ve sıvıyağını da döküp karıştırmaya devam edin. Vanilyayı, kabartma tozunu ve 6 çorba kaşığı tepeleme unu koyup iyice karıştırın. (kıvamını ayarlayana kadar unu azar azar döküp çırpın) Çırpma teliyle iyice karıştırın.Yağlanmış ve unlanmış kek kalıbına kek harcının yarısını dökün.Üzerine kestane şekeri doğrayıp, yarısını harcın üzerine atın. Üstüne de kalan kek harcını dökün. Kalan kestane şekerini de üzerine koyun. İçinede cevizleri ekleyin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.Piştiğini anlayabilmek için kürdanı keke batırın hamur kürdana yapışmıyorsa pişmiştir. Daha sonra dilediğiniz gibi servis edin.,Ölmeden Önce Denemeniz Gereken 17 Tatlıİçin Tıklayın!
Elmalı Kurabiye
Malzemeler: • 1 paket oda sıcaklığında margarin (250 gr),• 1 paket kabartma tozu (10 gr),• 1 paket vanilya (5 gr),• 1 çay bardağı sıvı yağı,• 1 çay bardağı yoğurt,• 1 çay bardağı pudra şekeri,• 4-4,5 su bardağı un.• 2 adet elma,• 3 yemek kaşığı toz şeker• Pudra şekeri.Yapılışı: Elmaları soyup rendeleyelim ve tavaya alalım. Üzerine toz şekeri ilave edip suyunu çekene kadar pişirelim. Sonra tarçını ilave edip iyice karıştıralım ve soğumaya bırakalım. Bir kaba margarini ve pudra şekerini koyup iyice karıştıralım. Üzerine sıvı yağı, yoğurdu, vanilyayı ve kabartma tozunu ilave edip karıştıralım. Üzerine azar azar unu ilave edip yumuşak kıvamlı bir hamur yoğuralım. Hamuru 3 parçaya bölelim. Tezgahı çok hafif unlayalım. Hamurları merdane ile resimdeki gibi açalım. Üçgen şeklinde sekiz parçaya bölelim. Hamurun geniş kısmına 1 tatlı kaşığı elmalı harçtan koyalım. Daha sonra rulo şeklinde saralım ve yağlı kağıt serili tepsiye dizelim. Elmalı Kurabiyelerimizi önceden ısıtılmış 180° fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirelim. Soğuyan kurabiyelerimizin üzerine pudra şekeri serpip servis yapın.
Ayva Tatlısı
Malzemeler: • 3 adet ayva• 6 Türk kahvesi fincanı toz şeker • 1 adet çubuk tarçın• 10 adet karanfil• Yarım su bardağından biraz fazla su• Kaymak• File antep fıstığı• Yarım limon• 1 lt kadar suYapılışı: Ayvaları yıkayıp kabuklarını soyun ve ikiye kesin, çekirdek yataklarını temizleyip tencereye dizin. Üzerine suyu koyup çekirdeklerin ve kabukların bir kısmını ekleyip 5 dakika kaynatın. Daha sonra şekeri ilave edip kısık ateşte yaklaşık 2 saat pişirin. Daha sonra ayvaları servis tabağına alıp tencerede kalan şerbeti ayvaların ortalarına paylaştırın. Son aşama olarak Ayva Tatlısı‘nın üzerine kaymak ve ceviz ekleyip servis edin. Afiyet Olsun.
Limonlu Mandalinalı İrmik Tatlısı
Malzemeler: Limon Sosu İçin Malzemeler : • 2 limon• 2 mandalina• 3 buçuk yemek kaşığı şeker• 2 yemek kaşığı nişasta• 1 bardak suİrmik Tatlısı: • 1 litre süt• 10 yemek kaşığı irmik• 10 yemek kaşığı şeker• 1 vanilya• 1 limon rendesi• 1 kaşık tereyağYapılışı: Limon ve mandalinaların suyu diğer malzemeler ile karıştırılıp muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Hazırlanan sos muffin kalıplarının yarısına gelecek şekilde paylaştırılır isteğe göre üçte bir şekilde de dökebilirsiniz ben bol limon soslu seviyorum. Dolapta 30-40 dakika dinlenmeye bırakılır. Malzemeler pişirilip ocaktan alınır, ılıyınca (soğumadan) muffin kalıplarındaki limon soslarının üzerine dökülür.Ertesi gün ters çevirerek servis edilir.
Portakallı Kedidili
Malzemeler: Muhalebi İçin : • 1 litre süt• 1 su bardağı tozşeker • 3 yemek kaşığı un • 2 yemek kaşığı nişasta • 1 portakal kabuğu rendesi• 1 portakal suyu • Ayrıca kedidili bisküvi ve bunları ıslatmak için süt• 1 poşet kremşantiPortakal Sosu: • 2 portakal suyu • 1 portakal kabuğu rendesi• 6 yemek kaşığı tozşeker• 1,5su bardağı suYapılışı: Tenceremize tüm muhallebi malzemesini alıp karıştıra karıştıra pişiriyoruz.Kaynayıp katılaşınca altını kapatıyoruz. İyice ılınan muhallebimize toz şantiyi ekleyip mikserle 3-4 dak çırpıyoruz.Kare borcamımızı, büyük bir kâseye aldığımız sütü ve kedidili bisküvilerimizi yanımıza alıyoruz. Ilk sıra için kedi dillerini süte batırıp çıkartıyoruz ve borcamımızın tabanına diziyoruz. İlk sırayı dizdikten sonra muhallebimizin yarısını yayıyoruz. Ikinci sıra bisküvileride aynı şekilde sütle ıslatıp boşluk kalmayacak şekilde diziyoruz. Kalan muhallebiyi üzerine yayıp düzeltiyoruz. Tüm malzemeyi küçük tencerede ocağa alıyoruz ve kaynayınca 2 yemek kaşığı nişastayı çok az bir suyla açıp kaynayan sos suyumuza aktarıp hızlıca karıştırarak topaklanmadan kıvam almasını sağlıyoruz. Ilıyan sosumuzu tatlımızın üzerine yayıyoruz.Bir gece veya 4-5 saat dolapta dinlendiriyoruz.