Unutkanlığı Önleyen 10 Besin
.
Yoğun çalışma temposu, gündelik hayatın getirisi, stres, ailesel risklerle bilişsel fonksiyonlarımızı artırmak için yaşam tarzımıza dikkat etmemiz gerekir. Bu konuda bize yardımcı olacak Omega–3 içeriği yüksek gıdalar, orman meyveleri, B 12 vitamini içeren gıdalardır.
Balık
Omega 3 yağ asidinden zengin, trans yağ asitlerinden fakir bir beslenme düzeni beyin sağlığı açısından oldukça önem taşıyor. Yapılan araştırmalarda, omega 3 yağ asitlerinden zengin beslenmenin Alzeimer riskini azalttığı ortaya konmuş, unutkanlığı önlemek ve hafızayı güçlü kılmak için mutlaka haftada 2-3 gün balık yemeniz şart. Eğer balık tüketemiyorsanız günde 1 gram omega 3 takviyesi almanızda fayda var.Omega 3 içeriği yüksek balıklar; somon, sardalya, palamut, lüfer, hamsi, ton balığı, uskumrudur.
Ceviz ve fındık
Omega 3 yağ asidi açısından en zengin kaynaklardan biri. Güçlü bir hafızaya sahip olmak için günde 3 adet ceviz tüketmek veya bir avuç içi fındık yemek yaşlılık dönemine yapacağınız bir yatırım olacaktır. Yine E vitamini içeriği ile de güçlü antioksidan yapıları sayesinde beyin sağlığına katkıda bulunurlar.
Kırmızı et
Vitamin B12 hafıza üzerine olan etkisi nedeniyle, alzhemier ilişkisi üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Daha çok hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunan vitamin B12 nin en iyi kaynakları; et, balık, tavuk, karaciğer, böbrek, süt, yoğurt, peynir ve yumurtadır. Genelde eksikliği görülmez ama ailesel olarak veya mide rahatsızlığı olanlarda eksikliği oluşabilmektedir. İyi bir B12 kaynağı olarak kırmızı et haftada 1-2 kez tüketilmelidir. Hafızanızı Güçlendiren En İyi Besinler İçin Tıklayınız!
Bitter çikolata ve çay
Polifenol olan bitter çikolata ve çay da beyni genç tutan besinlerden. Ancak çayı şekersiz içmek ve bitter çikolatada aşırı tüketim miktarına dikkat etmek yüksek kalori alımı ile kilo alma riskinin önüne geçer.
Domates
Likopen, domateste bulunan güçlü bir antioksidandır ve özellikle demans gelişimine katkıda bulunan, serbest radikallerin neden olduğu hücre tahribatına karşı koruma sağlar.
Kepekli Tahıllar
Her organ gibi beyninde yeterli oksijen alabilmek için düzenli kan akışına ihtiyacı vardır. Yulaf ezmesi, tam tahıllı ekmekler ve kahverengi pirinç gibi kepekli tahıllar kötü kolesterolü düşürerek kan akışını olumsuz yönde etkileyen damar tıkanıklığına karşı koruma sağlar.Beyaz ekmeği tam buğday ekmeği veya kepekli ekmekle değiştirmek uzun dönemde hafızanın korunması için atılacak iyi bir adımdır.
Yeşil Çay
Kahvenin yarısı kadar kafein içeren yeşil çay konsantrasyonu arttırır, ruh halini yukarı taşır ve unutkanlığa iyi gelir. Antioksidan özellikleri ile beyni ve diğer organları koruyan yeşil çay taze demlenmelidir, şişelenmiş olarak satılan yeşil çayın etkisi oldukça azdır ve gıda kimyasalları içerdiğinden yarardan çok zarar verebilir.