Mahmure

Yemek

Yemek Tarifleri

Izgara kalkanın kahramanı

Izgara kalkanın kahramanı

Balık yemeyi seviyorsanız ünlü işadamlarının da gözdesi olan Rumeli Kavağı'ndaki Balıkçı Kahraman'ı bir yere not edin. Yol uzun ama karides panelerine, kalkanlarına değer.

Rumeli Kavağı'ndaki Balıkçı Kahraman gerçekten iyi balık yemeyi sevenlerin ve bunun için de uzun yol zahmetine girmekten çekinmeyenlerin adresi. Aslında gözünüzde çok da büyütmenize gerek yok. Evet yol uzun ama kah deniz kıyısında kah ağaçlar arasında yapılan keyifli bir yolculuk sonrasında ulaşılıyor bu balıkçıya.

Mekanın sahibi Kahraman Altun bu işin gerçek anlamda mutfağında yetişen biri. 18 yıl "pişiricilik" yaptığını söylüyor. 1996 yılında da Balıkçı Kahraman'ı açmış. İlk başta 90 kişilik olan lokanta şimdi 150 kişilik. "Biz zaten atadan balıkçıyız. Babam tekne sahibi" diyen Kahraman Altun gibi ailesi ve mekanda çalışan garsondan aşçıya kadar herkes Trabzon-Sürmeneli. Bunu da üstüne basa basa söylüyorlar. "Bizim bütün sülalemiz bu işi yapar" diyen Altun devam ediyor: "Dedemler II. Dünya Savaşı sırasında Trabzon'dan kürek çekerek buraya geldiler ve bir balıkçı köyüne yerleşerek balıkçılığa başladılar. Ben babamın anlattığı geleneksel usullerle pişiriyorum balığı."

"Bu akşam yemeği anne yapsın!"

Sadece Kahraman bey değil ailenin diğer üyeleri de lokantada yemek pişiriyor. "Annemin pişirdiği balığı dünyada hiç kimse pişiremez. Ben ondan da feyz aldım" diyen Altun bazen müşterilerin "Bu gece yemeği anne yapsın" diye ısrar ettiğini de belirtiyor. Böyle durumlarda annesi de yaşlı olduğu için restorana gelmek yerine mısırlı kuymak (muhlama) gibi özel yemekleri pişirip gönderiyor.

Mekanın dekorasyonu konusunda anlatılacak çok şey yok. Çünkü burada her şey "denizden babam çıksa yerim" üzerine kurulu. Kapıdan girdiğinizde tam karşınıza günün balıklarını gösteren bir tezgah çıkıyor. İçeride beyaz örtülü masalar var. Tavandan balık ağları sarkıyor. Kalorifer yok, ortada koskocaman bir odun sobası yanıyor. Arka tarafta ise yarı açık bir mutfak bulunuyor.

Rahmi Koç ve İshak Alaton'un mektupları

Mekanın birçok ünlü müşterisi var. Duvarlarda da bu müşterilerin fotoğrafları asılı. Altun müşterileri için "Turgut Özal'a altı kere yemek yaptım. Türkiye'deki sanat, spor, siyaset camiasından herkese yemekler pişirdim. Erdal İnönü'den Yaşar Kemal'e, Ali Şen'den Kaya Çilingiroğlu'na..." diyor. Duvarda ayrıca iki tane de mektup var. Birini Rahmi Koç, diğerini de İshak Alaton yazmış. Rahmi Koç mezeler için "Dehşetti", İshak Alaton da "Dostlarımla, olmadı çocuklarımla mutlaka tekrar geleceğim" diyor.

Balıkçı Kahraman'dan kişi başı 30 milyon liraya çıkabiliyorsunuz. Bu fiyata bir porsiyon balık, azar azar tüm mezeler, yarım şişe rakı ya da bir küçük şarap dahil. Kalkan yerseniz fiyat değişebiliyor.

Tel: (0212) 242 64 76

"Bizden başka kimse levrekten köfte yapmaz"

Mekanın en özel yemeği odun ateşinde pişirilen kalkan. Dünyanın hiçbir yerinde yapılmadığını belirttiği bu yemeğin özelliğini Altun şöyle anlatıyor: "Bir kilodan 13 kiloya kadar balığı tek parça halinde pişirebiliyoruz. Bu sistemi 18 yılda öğrendim ben. Bunu bir ben bir de kardeşim yapabiliyor."

Balıkçı Kahraman'da sadece balık ve deniz mahsulleri yiyebiliyorsunuz. Lakerdalarından ve balık köftelerinden övgüyle söz ediyor Kahraman bey: "Bizim lakerdamız sosyetik mekanlardaki gibi ufacık olmaz, biz takoz lakerda sunarız. Balık köftemiz ise levrekten yapılıyor. Bizden başka hiç kimse kilosuna 15 milyon verdiği levrekten köfte yapmaz."

Trabzonluların mekanında bol bol hamsi yemeği çeşidi de var. Çıtır çıtır hamsileri kekik ve kırmızıbiberle süsleyerek sunuyorlar. Ama en güzeli karides paneleri. Özel bakır sahanlarda Trabzon tereyağı ve kaşar peyniriyle pişiriliyor bu karides pane.

Altun, balıkların tazeliğini biraz da akrabalarına borçlu çünkü çoğu balıkçı. "Boğaz'a kalkan ağı atarlar, üç-beş tane kalkan çıkınca hemen bana getirirler" diyen Altun'un özel sipariş veren müşterileri de var. Mesela "Torik gelince bizi çağır" diyenleri iyi torik bulduğu an arıyor.

Kaynak: Milliyet

888
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.