Mahmure

Yemek

Yemek Tarifleri

Tatmak ve Anlamak

Tatmak ve Anlamak

Şarap nasıl test edilir? <br/>Şarap hakkında konuşmak için neler bilmek gerekir? <br/>İnsanların şaraptan konuşmaktan çekinmelerinin bir sebebi de şarap uzmanlarının kendilerine ait bir jargonlarının olması ve şarabı tasvir etmek için çeşitli benzetmeler kullanmalarıdır.

Ama şarabı öğrenmek, kalitesi hakkında güvenle yorum yapabilmek o kadar da zor değil. Degustasyon yaparak ( şarap tadma işinin özel adı) Bir çok şarap arasından hangisinin iyi olduğunu anlayabilirsiniz.

Bakın
Bardağınızı beyaz bir masa örtüsü ya da duvar gibi beyaz bir arkaplana doğru tutun, şarabın rengine ve duruluğuna bakın. Şarap pırıl pılrıl olmalıdır. Puslu ya da bulanık olmamalıdır. Rengi ise yaşına ve cinsine göre değerlendirilir.

Genç beyaz şaraplar soluk saman rengi ile koyu kehribar arasında değişir, hatta zaman zaman yeşilimsi tonları da vardır. Renk bir çok duruma göre değişir; üzümlerin hasat zamanı olgunluğu, şarabın nasıl mayalandığı ve dinlendirildiği (fıçılarda mayalanan / dinlendirilen beyaz şaraplar paslanmaz çelik tanklarda bekletilenlerden daha koyu renk olur),şişeleme sırasında ne kadar oksijeme maruz kaldığı gibi. Beyaz şarap yaşlandıkça koyulaşır ve koyu bir altın rengi alır ve fazla yaşlandığında kahverengileşmeye başlar. Eğer henüz genç olan bir beyaz şarapta kahverengilik varsa tadına bakmaktan hoşlanmayabilirsiniz.

Kırmızı şaraplar ise yaşlandıkça soluklaşır. Genç kırmızı şarapların renkleri; Beaujolais ya da Pinot Noir gibi hafif şaraplarda yarı saydam vişne, Zindafel ve Syrah gibi şaraplarda koyu yakuta hatta bazen morumsu tonlara kadar değişebilir. Yaşlı kırmızı şarapların kenarlarında kiremitimsi bir ton olur. Daha genç kırmızı şaraplarda bu zamansız oksidasyon belirtisidir.

Koklayın
Bir şarabın karakterini anlamak için kullandığımız başlıca duyumuz kokudur. Aslında tat zannettiğimiz şey şarabın ağzımızda bıraktığı kokudur. Hasta olduğunuzda yediğiniz yemeğin tadını alamadığınızı düşünün. Şarabı kokladığınızda şarabın esansı genzinizden beyninize kadar bütün koku sisteminizi etkiler. Aynı şey şarabı yudumladığınızda ağzınızın arkasında da olur. Şarabı ağzınızda çalkalamak şarabın aromalarını koklamanızı ve bunları beyindeki koku sinirlerine iletmenizi sağlar.

Şarap tatmak aslında karmaşık bir işlemdir çünkü bir şarabın içinde yaklaşık 200 değişik kimyasal karışım vardır ve bunların çoğu meyvelerde, sebzelerde, bahratlarda bulunan tatlara çok yakındır.( ekşi, buruk, tatlı, acı ) Bu yüzden şarap uzmanları çeşitli şarap aromalarını bir çok değişik koku ile karşılaştırırlar, örneğin; elma, kavun, limon, vişne, böğürtlen, kuru üzüm, bal, kayısı, vanilya, nane, kırmızı biber, yeşil zeytin, meyankökü, kahve ve çukulata. Aslında hayalperest davranmıyorlar; bu karşılaştırmanın altında kimyasal bir bağlantı var ve bu da şarabın duyusal karakteristiğini anlatmak için kullanılan mecazi dili açıklıyor.

Şarabın en önemli karakteristiği yapıldığı üzümün kokusundan ve cinsinden, bağ bozumu zamnından gelir. İkinci olarak da şarabın kalitesini mayalama, dinlendirme ve eskitme işlemleri etkiler. Şarabın asıl aromasını oluşturan şeker ile asit arasındaki dengedir.

Şaraba tatlılık veren mayalama sonucu hepsi alkole dönüşmeyen meyve asitleri ve şekerleridir. Sirkemsi tat yani ekşilik ise asetik asitten gelir. Şraba burukluk veren içerdiği etil asetat oranıdır. Bu oran ne kadar fazla olursa şarap o kadar buruk ve acımtırak olur. Şraptaki asitleri üreten üzüm tanesinin şaraba verdiği ekşilik, acılık şeker katılarak dengelenir; yani bir şarapta ne kadar fazla üzüm tanesi varsa o şarap o kadar az şekere ihtiyaç duyar.

Şarabın tadını bozan başlıca etkenler mayalama devresinde oluşan brettanomis adlı bakterilerdir. Bunlar şaraba kauçuğumsu çürük bir tat verir. Aynı zamanda hatalı mantarlar da şarabın kokusunun çürük yumurta gibi olmasına yol açabilir. bozabilir.

Bir şarabın aromasını tam olarak alabilmek için önce bardağınızda biraz çevirin – çok hızlı değil. Koku temiz ve taze olmalıdır. Eğer genç bir şarap ise kokusu taze olmalı ve kokladığınızda içindeki aromaları daha iyi ayırtediyor olmanız gerekiyor. Eğer yaşlı bir şarap ise kokusu daha az taze ve meyvemsi ama daha karmaşık olacaktır.
3050
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.