Mahmure

Yemek

Yemek Tarifleri

Sağlıklı beslenme için önce su

Sağlıklı beslenme için önce su

Sağlıklı gıda tüketmek için önemli bazı kuralların bilinmesi gerekiyor. Sağlıklı beslenmenin ilk kuralı ise ellerin sık sık yıkanması.

Sağlıklı gıda tüketmenin ilk ve en önemli koşulu temizlik. Gıda hazırlanmadan önce ellerin yıkanması, gıda hazırlığı süresince bu işlemin sık sık yinelenmesi gerekiyor.

Gıdalarla temas edecek tüm yüzeylerin ve aletlerin yıkanması gerekiyor. Mutfaklar sinek, böcek ve diğer hayvanlara karşı korunmalı. Mikroorganizmalar ellerle, giysilerle, kullanılan araç-gereçlerle gıdaya taşınır ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olur.

Pişmiş gıdalarla çiğ gıdaların hazırlanmasında kullanılan bıçak ve kesim tahtalarının ayrı tutulması, pişmiş ve çiğ gıdaların birbirinden ayrı kaplarda muhafaza edilmesi gerekiyor.

Başta et ve deniz ürünleri olmak üzere çiğ gıdaların sularının tehlikeli organizmalar içerebileceği, bu mikroorganizmaların gıdaların hazırlanması ve saklanması sırasında diğer gıdalara geçebilir. Bu ürünlerin en az 70 derecede pişirilmesi halinde organizmalar ölür.

Mikroorganizmaların vücuda bulaşmasının önlenmesi için kıyma, köfte, parça et ve tüm kanatlı etleri içeren gıdaların çok dikkatli pişirilmesine gerekiyor.

Pişmiş gıdalar 2 saatten fazla oda sıcaklığında bırakılmamalı. Pişmiş ve hassas gıdaların 5 derecenin altında soğutulması tercih edilmeli. Servis sırasında da pişmiş gıdalar 60 derecenin üstünde ısıtılarak tüketilmeli.

Gıdalar çok uzun süre buzdolabında saklanmamalı. Donmuş gıdalar oda sıcaklığında çözülmemeli. Eğer gıdalar oda sıcaklığında saklanırsa mikroorganizmalar çok çabuk çoğalır.

Mikroorganizmalar 5 derecenin altında ve 60 derecenin üstünde gelişmeleri yavaşlar ya da durur. Ancak bazı mikroorganizmalar 5 derecenin altında da büyümeye devam eder.

Gıdaların hazırlanmasında mutlaka temiz su kullanılması, sağlıklı ve taze gıdaların seçilmesi gerekiyor.

Pastörize süt gibi güvenli hale getirilmiş gıdaların tercih edilmesi de gerekiyor. Taze yenecek meyve ve sebzelerin akar su altında iyice yıkanması, kullanım süresi dolmuş gıdaların da tüketilmemesi şart.

1073
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.