Soğuk Bakla Ezmesi

Alıcı adı
Alıcı E-postası
Gönderen Adı
Gönderen E-postası
Soğuk Bakla Ezmesi
Malzemeler
2 su bardağı dolusu kuru iç bakla, 1 adet orta boy kabak,1 adet orta boy havuç,1 adet orta boy patates, 2 adet orta boy kuru soğan, yarım demet ince kıyılmış maydanoz, yarım demet ince kıyılmış dereotu,1 tatlı kaşığı tuz,1 çay kaşığı karabiber

İçinin sos malzemeleri:
2 yemek kaşığı toz şeker, 1 adet limonun suyu,1 adet tavuk suyu, yarım su bardağı Bizimyağ Ayçiçek Yağı


Tarif
• Öncelikle çok geç pişen kuru baklayı, bir gece önceden, üzerine 2 parmak çıkacak kadar soğuk su ilavesiyle derin bir kabın içinde ıslatmaya koymalıyız.
• Ertesi gün baklayı yıkayıp, süzüp tekrar üzerine kapatacak kadar soğuk suyu ekleyerek, tekrar ocağın üzerine oturtalım.
• Ateşi orta dereceye ayarlayalım.
• Bir taraftan da kabağı, havucu, patatesi ve soğanı soyalım ve hepsini iri iri dilimleyelim.
• Baklalar kaynamaya başlar başlamaz sebzeleri içine atıp, birlikte pişmeye bırakalım ve taşma riskine karşılık tencerenin kapağını hafif aralık tutalım.
• Ara sıra kontrol edelim, baklalar artık iyice ezilip, dağılmaya başladığında altını kapatalım ve soğuması için bekletelim.
• Öte yandan maydanozu ve dereotunu çok ince kıyıp, ılınan baklanın içine atalım.
• Şimdi de sosumuzu hazırlamak için derin bir karıştırma kabının içine toz şekeri, limon suyunu ve Bizimyağ Ayçiçek Yağını aktaralım.
• Tavuk suyunu, yarım su bardağı sıcak suyun içinde eritip, ekleyelim.
• Tuz ve karabiberi de ilave edelim.
• Tüm bu sos malzemelerini bir mikserle 1-2 dakika kadar çırpalım ve sosu da baklaların içine ekleyelim ve şimdi bu bakla karışımını iyice ezip, un haline getirelim.
• Bunun için ya bir el mikserini tencerenin içine daldırarak ya da bu sulu karışımı bir robotun içine koyarak iyice, elimizde koyu boza kıvamında bir bakla karışımı olana kadar çekelim ve bir servis tabağına yerleştirelim.
• Bunun için kenarları 2-3 parmak yüksekliğinde orta boy cam ya da porselen bir kabın içini önce suyla iyice ıslatalım ve fazla suyu kabı ters çevirip, dökelim.
• Sonra da bakla ezmemizi bu tabağın içine düzgünce döküp, yayalım.
• En az 3-4 saat ya da bir gece buzdolabında bekletirseniz ertesi gün sanki börek gibi dilimleyerek çıkarabilirsiniz.
• Aceleniz varsa kaşıkla da servis yapabilirsiniz.


1447
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.