Mahmure

Yemek

Yemek Tarifleri

Lezzetli Mutluluğun Adı: Çikolata

Lezzetli Mutluluğun Adı: Çikolata

İnsana en fazla mutluluk veren yiyeceklerin başında gelen çikolata, sıcakken çevreye yaydığı o muhteşem kokuyla büyülüyor.

Uzun yıllar içerdiği yağ miktarı ile kilo aldırdığı, kalp-damar hastalıklarına davetiye çıkardığı şeklinde suçlanan çikolata artık aklandı. Bilim adamlarının mutluluk aşılayan besin olarak adlandırdıkları bu çok sevilen lezzet, sağlığımıza sağlık katıyor.

Yiyin, pozitif düşünün

Kakao, içeriğindeki 'anandamine' adlı madde sayesinde sinir sistemini uyararak gevşeme ve rahatlama sağlıyor, pozitif düşünmeye yönlendiriyor. Ayrıca aşık olduğumuz zaman beynin salgıladığı moleküle çok benzeyen bir madde üreterek, mutluluk veriyor.

Yaşlanmayı geciktiriyor

Çikolatanın ana maddesi olan kakao, flavonoid kaynağı. İntioksidan etkili bu madde, yaşlanmayı geciktiriyor.

Damar hastalıklarından koruyor

Çikolatada bulunan bir madde damarlardaki duvar içi sertleşmeyi önleyerek damar tıkanıklığım en aza indirgiyor. Diyet uzmanlarının yaptığı bir araştırmaya göre günde 16 gram çikolata yemek bu hastalıklara yakalanma riskini ortadan kaldırıyor.

Kalp hastalıkları ve kansere karşı

Çikolatanın içeriğindeki kateşin adlı madde güçlü anjoksidanlar içeriyor. Harvard Üniversitesi araştırmalarına göre çok sık çikolata yiyenler, yemeyenlere oranla ortalama bir yıl daha fazla yaşıyor.

Diş çürüklerini önlüyor

Çikolatada bulunan tanin, flor ve fosfat gibi maddeler işlerin çürümesini önlüyor. Japonya'da Osaka Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre kakao, diş çürüklerini önlemede en yetenekli diş macunlarından bile daha etkili.

Mineral kaynağı

Çikolata potasyum ile tansiyonu dengeliyor, fosfor ile sinir sistemini uyarıyor, demir ile anemi riskini azaltıyor.

Kılcal damarları koruyor

Çikolatada bulunan bioflavonoid adlı madde kan dolaşımını hızlandırarak damar içi duvarlarının elastik olmasını sağlıyor ve kılcal damarların çatlamasını önlüyor.

Dikkat!
Daima iyi marka çikolataları tüketin. Satın aldığınız çikolatanın etiketini mutlaka okuyun. Çikolatayı ısı ve şıktan uzak tutmak için daima alüminyum folyoya sararak koruyun. Sütlü çikolatanın dayanma süresi 6-8 ay, bitter çikolatanın ki ise 18 aydır.

Bitter çikolatada kolesterol yok
Çikolatada bulunan az miktar kolesterol, sağlığımız için zararlı değil. Aksine kakao yağı kötü kolesterolü düşürüyor. Bitter çikolata kolesterol içermiyor.

Ağrıyı azaltıyor

Çikolatanın insana moral vermesinin, insanı mutlu etmesinin bir başka nedeni de, 'endorfinler'in salgılanmasına neden olması. 'Endorfinler', beyinde bulunan doğal uyutuculardır. Dolayısıyla ağrıyı da azaltma etkisi var.

Depresyonu hafifletiyor

Çikolata depresyonu hafifleten mutluluk hormonu 'serotonin'in düzeyini de yükseltiyor. Adet dönemine yakın, kadınlarda 'serotonin' hormonunun düzeyi oldukça düşüyor. Çikolata bu hormonun düzeyini yükselttiği için depresyona da iyi geliyor. Bu nedenle doktorların reçetelerinde de yer alıyor.

Adeta bir tutku

Yapılan bilimsel araştırmalarda, dünyanın hemen her yerinde özel günlerde 'tatlı'ya ağırlık verilmesinin boşuna olmadığı anlaşılıyor. İngiltere'de Reading Üniversitesi'nin öğretim üyelerinden Psikobiyolojist Dr. Peter Rogers, değişik yiyeceklerin ruh haline farklı etkileri olduğunu, bu yüzden insanların karbohhidratlı yiyecekleri çok sevdiğini, çünkü bunların duygularımız üzerinde olumlu etkiler yaptığını belirtiyor. ABD ve İngiltere'de 'insan davranışları ve yiyecekler' üzerine yapılan araştırmalarda özellikle çikolata üzerinde duruldu. Batı Avrupa'da yılda 2 milyon ton çikolata tüketildiği saptandı. Bu tüketimin dörtte birinin bayram ve benzeri günlerde gerçekleştiği belirlendi. Gene araştırmalarda çikolatanın içinde bulunan 'Phenylethymine'nin beyni etkilediği ve insanların ancak aşık oldukları zaman içine düştükleri duygu halini meydana getirdiği belirtiliyor. Gene çikolatada bulunan kafein, 'theobromine trytophan'ın rahatlatıcı etkilerinin bulunduğu biliniyor. Özellikle trytophan, beynin serotonin salgılamasını artırıyor. Suni olarak üretilerek ilaç yapılan serotonin özellikle bunalımlı kişilerin gevşemesi için kullanılıyor. oldukça düşüyor. Çikolata bu hormonun düzeyin! yükselttiği için depresyona da iyi geli

Çikolata ile ilgili 10 gerçek

1- Dünyada en çok çikolatayı İsviçre ve İngiltere tüketiyor. Ayrıca kadınlar erkeklere göre daha fazla çikolata yiyor.
2- Araştırmacılara göre çikolata cinsel isteği artırıyor. Çikolatada tansiyonu yükselten, kalp atışlarım hızlandıran uyarıcı bulunuyor.
3- Çikolata önce, tatlı bir yiyecekten çok, baharat ile karıştırılarak hazırlanan bir içecek olarak sunulmuş.
4- Çikolatada migrene neden olan tyramine az miktarda bulunuyor. Migreni kamçılayan besinlerle yendiği zaman etkisini artırıyor.
5- 'Çikolata akneye neden oluyor' düşüncesi yanlış. Akneye hormonal dengesizlikler neden olur.
6- Çikolatanın içine süttozu ilavesi yapılırsa sütlü çikolata elde edilir. Sütlü çikolatada kemiklerin oluşumuna yardımcı olan ve sinir dürtülerinin doğru çalışmasını sağlayan magnezyum var.
7- Çikolatanın içinde bol miktarda demir bulunuyor.
8- Çikolatadaki yağ, doymuş yağların aksine kolesterol içermiyor.
9- Çikolatanın hammaddesi kakao, çekirdeklerinin içinde bulunan tohumlardır.
10- Kakao yağı eskiden ilaç olarak da kullanırmış. 18. yüzyılda doktorlar kakao yagını süre karıştırarak ilaç olarak satmışlar.

2883
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.