Mahmure

Yemek

Yemek Tarifleri

Kaliteli şarap nasıl anlaşılır?

Kaliteli şarap nasıl anlaşılır?

Şarapta kalite testi, şişenin açılmasıyla başlar, şarabın kadehe boşaltılmasından sonra içindeki mantar kalıntıları ayıklanır, kadeh ne çok, ne de az doldurulur.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Mühendislik Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selma Güven, iyi bir şarabı tanımak için en iyi yolun, "20 Puan yöntemi" olduğunu bildirdi.

"Bu yöntemde şarabın rengi ve berraklığına 0-2 puan verilir. Kokusu 0-4 puan, tat ve lezzeti ise 0-12 puan arasında değerlendirilir. Toplam puan 17 ve üstünde ise şaraba altın madalya, 15-17 puan arasında ise gümüş madalya, 13-15 puan arasında ise bronz madalya verilir. Eğer toplam puan 10 puanın altında ise o şarap içilemez kategorisine girer."

Şarabın yeterli dozda içilmesinin, sağlık açısından faydalarının bulunduğunu da belirten Prof. Dr. Güven, şöyle devam etti: "Yapılan araştırmalarda, kadınlar için günde 2 kadeh, erkekler için 3-4 kadeh şarabın sağlık açısından faydalı olduğu, özellikle kanserin oluşmasını önlediği belirlenmiştir. Şarap, damarlardaki yağ tabakasını engelleyerek kalp krizi riskini düşürmektedir. Ayrıca yapılan testler sonucunda şarabın yaşlılığı geciktirdiği de saptanmıştır. Özellikle Almanya ve Fransa'da insanların 5 yıl daha fazla yaşadığı tespit edilmiştir."

1505
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.