Mahmure

Yemek

Yemek Tarifleri

Kahve Kültürü

Kahve Kültürü

Kahve artık sadece Yemen'den değil Kenya'dan Kolombiya'dan ya da Endonezya'dan geliyor. Hem de ne kokular ne aromalarla...

Bir fincan kahve çok soğuk bir günde, sıkıntılı ya da keyifli bir anda, dostlarla sohbette, uzun gecelerde kısaca her ortamda, her zamanda bize eşlik eder. Baş döndürücü kokusuna karşı koymak imkânsızdır onun. Geleneksel Türk kahvesi, bol köpüklü capuccino, çok sert bir esspreso ya da yüzlerce aromalı kahve; hepsi de mutlu etmek, uyandırmak, yatıştırmak yani her şekilde bize eşlik etmek için çok uzaklardan gelip fincanlarımıza giriveriyorlar.

Kahvenin öyküsü 10'uncu yüzyıla, Etiyopya'ya dayanıyor. Kahvenin uyarıcı etkisinin anlaşılmasıyla Arap tüccarlar kahveyi Etiyopya'dan Yemen'e getirmişler. Ticaret için kahve yetiştirme olayı ise ilk olarak Yemen'de gelişmiş. Zaman içinde Arap Yarımadası'na yayılan kahveyi Türklere Yemen'liler Avrupa'ya ise Kanuni Sultan Süleyman döneminde Venedikliler tanıtmış.

Araştırmalara göre bugün Amerika nüfusunun yüzde 90'ı, Almanya'nın yüzde 77'si, İtalya'nın 75'i ve Fransızlar'ın yüzde 65'i sürekli kahve içiyor. Türkiye'de ise bu oran hazır kahveler dahil yüzde 10 oranında olmasına rağmen gün geçtikçe artıyor.

Türkiye'de kahve kültürü artık yalnızca, bol köpüklü Türk kahvesinden ya da sıcak suyun içine bir kaşık atılan çabuk kahvelerden ibaret değil. Aromalısı, Amerikalısı, Endonezyalısı, Afrikalısı, kafeinsizi, serti... Bu kahvelerin hepsi artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi.
1202
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.