Mahmure

Yemek

Yemek Tarifleri

İşte, gerçek russalatası

İşte, gerçek russalatası

Türk, Rus ve Amerikan mutfağını yakından tanıyan usta aşçı Birol Dinçli, "Türklerin russalatası dediği, Rusların meşhur 'başkent' salatası" diyor...

Boşuna tartışıyorlar

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) lokantasında yaşanan russalatası - amerikansalatası tartışmasını uluslararası mutfak ustaları bıyık altından gülerek izliyor. Hem Türk, hem Rus, hem de Amerikan mutfağını yakından tanıyan Birol Dinçli, Türkiye'deki tartışmaya bir anlam veremediğini, çünkü ortada "amerikansalatası" diye bir salata bulunmadığını söylüyor.

İkisine de rastlamadım

Moskova'daki ünlü Baltschug - Kempinski Oteli'nde 2. başaşçı olarak çalışan Dinçli, 6 yıl kaldığı ABD'de "amerikansalatası"na, iki yıldır görev yaptığı Rusya'da ise "russalatası"na rastlamadığını anlatıyor. Mengen'deki Aşçı Lisesi'nden mezun Dinçli, Türkiye'de "russalatası" diye bilinen salatanın Rusya'da "Stoliçnaya" (başkent) olarak adlandırıldığını belirtiyor.

Salataların anası

Aslında Stoliçnaya, Rusya'daki bütün salataların çıkış noktası sayılıyor. İçindeki bazı malzemelerin değişmesiyle salatanın da adı değişiyor. Dinçli, Rusların Stoliçnaya'ya tavuk, somon, yengeç ya da et kattığını söylüyor. Rusya dışındaki ülkelerde "russalatası" denilmesinin, ilk kez Rus asıllı bir Fransız tarafından hazırlanmasından kaynaklandığı sanılıyor.

VIP'lerin aşçısı

Genç Türk usta, Baltschug - Kempinski Oteli'nde Avusturyalı başaşçı ile 100 Rus çalışanı yönetiyor. Dinçli, bir seferinde Rusya Devlet Başkanı Putin'in VIP konukları için mönüyü bizzat hazırlamış.

Rus usulü Stoliçnaya salatası

Malzemeler:

Patates

Salatalık turşusu

Yumurta

Havuç

Mayonez

Smetana (bir çeşit krema)

Tavuk (balık ya da et de olabilir)

Yapılışı: Haşlanan sebzeler, küp şeklinde kesiliyor. Üzerine ızgara tavuk ekleniyor. Üstüne mayonez- smetana karışımı sos dökülüyor. Turşu ve haşlanmış yumurta ile servis ediliyor.


Türk usulü Rus (Amerikan) salatası

Malzemeler:

Mayonez

3 patates, 3 havuç

Yarım kilo kornişon

1 bezelye konservesi

Yapılışı: Patates ve havuçlar haşlanıp küp küp doğranır. Bezelyenin suyu süzülüp aynı kaba konur. Kornişon küçük doğranır. Haşlanmış sebzelere zarar vermeden karıştırılarak mayonez sebzelere yedirilir. Servis tabağına alınır.

Kaynak: Milliyet

1129
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.