Mahmure

Yemek

Yemek Tarifleri

İskoç Viskiler

İskoç Viskiler

İskoçya, yemyeşil bitki örtüsü, serin ve ılıman iklimi ve bol oksijenli temiz havaya sahip bir ülke.İşte iyi bir viski yapmak için ilk koşul bu. Çünkü viskiler en az 3, en çok 50-60 yıl bu iklim sayesinde fıçılarda bu temiz havayı soluyarak ağır ağır yıllanıyorlar, olgunlaşıyorlar. İskoçya'nın temiz sularının viskinin oluşumunda da ayrı bir etkisi var tabi.

Yüzde 40-43'ü alkol olan viskinin geri kalanının büyük kısmı bu sulardan oluşuyor ve bu da viskiye ayrı bir yumuşak lezzet veriyor. Bu nedenle damıtımevlerinin hemem hepsi, su kaynaklarına yakın yerlerde kurulu.

Ve peat. Türkçesi "turba" olan bu çok özel yer üstü "kömür"ü, İskoç viskisine en ayırdedici lezzeti veren madde. İskoçya'nın havası nemli ve yağışlı olduğu için toprağın üstü bir metre derinliğini bulan turba tabakasıyla kaplı. Toprağın üstünde biten ve zamanla çürüyerek fosilleşen bitki tabakalarının üst üste gelmesiyle, 5-10 bin yılda oluşan bir tabaka bu. Turba, köylüler evlerde yakıt olarak kullanılıyor. İşte bu peat, oluştuğu bölgeye göre, yanarken değişik bir koku veriyor. Özellikle deniz kenarı ve ada turbaları, yanarken iyot ve yosun kokusu yayıyorlar. Viskinin hammaddesi olan arpa maltları bunlarla islenerek kurutuluyorlar ve bu is viskinin tadıyla kokusuna siniyor. Başka ülkelerde böyle bir islendirme geleneği olmadığından, İskoç viskilerinin füme tadları taklit edilemiyor.

Malt Viskiler
Malt, tahıl, harman viskisi ayırımı
İskoç viskileri, 1800'lerin ortalarına kadar İskoçya dışında, hatta Londra'da bile zor bulunan ve az miktarda üretilen nadir içkilerdendi. Çünkü İskoçya viskileri, eski usulle bakır imbiklerde, arpa maltı birasından ağır ağır damıtılarak yapılıyordu.Bu nedenle de fabrikasyon üretimi gerçekleştirilemiyordu. 1831'de Aeneas Coffey isimli bir İrlandalı, damıtımı hızlandıran "sürekli damıtım" imbiğini icad etti. Eski bakır imbiklerde imbiğin birayla doldurulup bunun damıtılması bittikten sonra imbik boşaltılıyor, temizleniyor ve yeniden dolduruluyordu. Bu yeni imbikte ise 24 saat aralıksız damıtım sürüyordu. Böylece damıtma işlemi seri ve ucuz hale geliyordu. Ayrıca eski imbikler yüzde 60-75 alkollü bir viski çıkarırken, bu imbiklerde yüzde 94 alkollü viski elde ediliyordu

1853 yılında ise Andrew Usher isimli bir İskoç, iki tür viskiyi harmanlayarak İskoçya'nın ilk harmanlanmış viskisini meydana getirdi. O günden sonra, İskoç viskileri üç ana türden oluşuyor: eski usulle damıtılan "Malt" viskiler, Coffey tipi modern imbiklerde damıtılan "Tahıl" (Grain) viskiler ile bu ikisinin harmanlanmasıyla yapılan "Harmanlanmış" (Blended) viskiler.
5794
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.