Mahmure

Yemek

Yemek Tarifleri

Ev yapımı cevizli baklava

Ev yapımı cevizli baklava

Geçmişten günümüze Türk mutfağının baştacıdır baklava.Özel günlerde,iftar davetlerinde,bayram arifesinde evleri tatlı bir telaş alır.Hamurlar yoğrulur,bezeler tek tek açılır,un serpilmiş tezgah üzerinde maharetli eller keyifle çalışır.Aslında baklava yapmak çok da zor değil...

Kaç kişilik: 6

Hazırlama süresi: 50 dk

Pişme süresi: 45 dk

Malzemeler:

3 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

1 çay bardağı sıvıyağ

1 çay bardağı yoğurt

1 yumurta

1 çay bardağı su

1 su bardağı nişasta

1 su bardağı pirinç unu

250 gr tereyağı

350 gr çekilmiş ceviz

Şerbet için:

5 su bardağı tozşeker

3.5 su bardağı su

Yarım limonun suyu

Hazırlanışı:

1. Unu hamur yoğurma kabına alıp kabartma tozu, yoğurt, sıvıyağ ve yumurtayı ilave ederek karıştırın. Suyu azar azar ekleyerek düzgün bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini nemli bezle örtüp 30 dakika dinlendirin.

2. Nişasta ile pirinç ununu bir kapta harmanlayın. Hamurdan eşit büyüklükte 30 beze hazırlayın. Tezgâhı unlayın, her bezenin üzerine nişastalı pirinç unu serperek 8-10 santim çapında açın.

3. Yufkaları 10'ar 10'ar üst üste yerleştirip 3 hamur grubu hazırlayın. Her birini tepsi büyüklüğünde açarak kalın bir yufka haline getirin ve 20 dakika dinlendirin.

4. Fırın tepsisini yağlayın. Tereyağını eritip ılınmaya bırakın. Birinci gurup yufkayı tepsiye yayın. Üzerine 1 çorba kaşığı tereyağı gezdirip ceviz serpin. İkinci gurup yufkayı üzerine yayın. Eritilmiş tereyağı gezdirip ceviz serpin ve son yufka gurubunu yayın. Baklava şeklinde dilimleyin. Kalan tereyağını baklavanın üzerine gezdirin.

5. Önceden ısıtılmış 150 dereceye ayarlı fırında 45 dakika pişirin. Üzeri kızarınca fırından alıp soğumaya bırakın.

6. Şerbeti hazırlamak için; Tozşeker ve suyu tencerede kaynatın. Limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynattıktan sonra ateşten alın. Sıcak şerbeti soğuk baklavanın üzerine dökün. Şerbetini iyice çekmesi için bir gece bekletin.

Şeften

Baklavaya dair

* Baklava yaparken başarılı olmanın ilk anahtarı taze ve kaliteli malzeme kullanmaktır.

* Hamur bezelerini açarken tezgâhı ve ellerinizi sık sık unlamanız gerekiyor.

* Şerbetin sıcak, baklavanın soğuk olması çok önemli.

* İç malzeme olarak Antep fıstığı, fındık, susam da kullanabilirsiniz.

* Kıvamında bir baklava piştikten sonra altın rengini almalı. Yediğinizde ağzınızda erimeli.

Kaynak: Lezzet
1061
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.