Mahmure

Yemek

Yemek Tarifleri

En Çok Atlanılan Öğün "Kahvaltı"

En Çok Atlanılan Öğün "Kahvaltı"

Ergenlik çağındaki gençlerin en çok atladığı öğünün kahvaltı olduğu, öğün sayısının 3'ün altında olmasının ise gençlerin fiziksel gelişimi ve okul başarısını olumsuz etkileyebileceği bildirildi.

Özellikle büyük kentlerde okul çağındaki çocukların okullarına gitmek için çok erken saatlerde yola çıktıklarını vurgulayan uzmanlar, "uykuyu tam almama, zaman darlığı ve iştah yokluğu" nedeniyle kahvaltı yapılmadan okula gidildiği belirtiyorlar.

Kahvaltının günün ilk ve en önemli öğünü olduğuna işaret eden uzmanlar, gece boyunca aç kalan vücudun enerji ve besine ihtiyacının arttığına dikkat çekiyorlar. Açlıktan dolayı kan şekerinin düşeceğini ve bu nedenle de mutlaka kahvaltı yapılması gerektiğini kaydeden uzmanlar, büyüme sürecinde enerji, yeni dokular ile kemik ve kas gelişimi için daha fazla protein, karbonhidrat, yağ, mineral ve vitamin gerektiğini anlatarak, bu ihtiyaçların öğün atlanmadan karşılanmasının önemine değindiler.

Öğün atlamanın zararları
Türkiye'de adolesan (ergenlik) çağı çocukların beslenme alışkanlıkları üzerine gerçekleştirilen araştırmalara da dikkat çeken uzmanlar, yapılan araştırmaların sonucunda en çok atlanılan öğünün sabah kahvaltısı olduğunun ortaya çıktığını belirtiyorlar.

Uzmanlara göre, öğün sayısının 3'ün altında olması, gençlerin fiziksel gelişimlerini olumsuz etkileyebileceği gibi, organizmada istenmeyen metabolik değişikliklere ve okul başarılarının azalmasına da neden olabiliyor. Kahvaltı yapılmadan okula gidilmesi sonucu kan şekerinin düşeceğini, bunun da baş dönmesi, dikkat azalması, üşüme-terleme ve yorgunluk gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabileceğine işaret eden uzmanlar, çeşitli nedenlerle öğün atlamanın çocukları fast-food türü sağlıksız beslenmeye yönelttiğini de kaydettiler.

Ayrıca çocuk ve gençlerde öğün atlama sonucu yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak zayıflık, şişmanlık, anemi, basit guatr ve diş çürükleri gibi sağlık sorunlarının ortaya çıktığını vurgulayan uzmanlar, okul çağındaki çocuklara doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılması için aile ve öğretmenlere büyük görev düştüğünü ifade ederek, özellikle okul kantinleri ile büfelerde sağlık ve hijyen kurallarına uyulması, buna uygun yiyecek ve içeceklerin satılmasına özen gösterilmesi gerektiğini sözlerine eklediler.
908
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.