Soğanlı Pay

Alıcı adı
Alıcı E-postası
Gönderen Adı
Gönderen E-postası
Soğanlı Pay
Malzemeler
Hamuru için: 150 gr margarin (oda sıcaklığında erimiş) 5 yemek kaşığı yoğurt 2,5 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 çay kaşığı tuz İçinin harcı için: 6-7 adet orta boy soğan (isterseniz bu kadar çok soğanı robotta çekin ama çok ezmeyin, biraz büyükçe olsun. Aslında ince halkalar şeklinde doğramak gerekiyor.) 1 çay bardağı sıvıyağı Yarım su bardağı kaşar peyniri (rendelenmiş) 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber

Tarif
• Her zaman için yaptığınız hamura mutlaka dinlenme süresi tanımalısınız.
• İşte bu arada da biz soğanlı iç harcımızı hazırlayabiliriz.
• Pay hamurunu hazırlamak üzere derin bir yoğurma kabının içine unu koyalım.
• Üzerine kabartma tozu ve tuzu serpiştirip, karıştıralım.
• Şimdi de oda sıcaklığında yumuşamış margarinle yoğurdumuzu ekleyelim ve başlayalım yoğurmaya.
• Hamurumuz ele yapışmayan, kulak memesi kıvamına geldiğinde artık yoğurma işlemini bırakalım ve tek bir top haline getirip, bir kenarda 30 dakika dinlenmeye bırakalım.
• Eğer zamanınız yoksa bekletmeyin. Ama unutmayın ki hamur ne kadar beklerse o kadar lezzetlenir ve kıvama gelir.
• Hatta bir gece önceden yapıp, ağzını sıkıca kapatıp, buzdolabında bekletebilirsiniz.
• Soğanlı iç için ya incecik halkalar halinde doğranmış ya da robotta irice çekilen soğanları geniş bir tavaya boşaltıp, ateşin üzerine oturtalım.
• İçine sıvıyağı aktarıp, ara sıra karıştırarak pişirelim.
• 8-10 dakika sonra soğanların kenarları kahverengileşip, karamelize olmaya başlayacaktır.
• İşte o zaman tuz ve karabiberini ekleyip, ocağın altını kapatalım ve soğan harcımızı soğumaya bırakalım.
• Bu arada dinlenen hamurumuzu önümüze alalım ve eşit iki parçaya bölelim.
• Tezgahın üzerini hafifçe unlayıp, ister elinizle ister merdaneyle, kalıbımızın büyüklüğünde açalım.
• Fırın kabımız 25-30 cm çapında ama kenarları en az iki parmak yüksekliğinde yuvarlak bir kap veya bu boyutlara uygun kare bir kalıp olmalı.
• Kalıbın içini de oda sıcaklığında yumuşamış, margarinle iyice yağlayalım ve birinci kat hamuru altına oturtalım.
• Üzerine ılınan karamelize soğan harcımızı yayıp, rende kaşar peynirimizi de serpiştirelim.
• Şimdi de kalan ikinci kat hamuru bu harcın üzerine oturtalım ve kenarlarını hafifçe bastırıp, düzgün bir şekil verelim.
• İsterseniz hamurun üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürebilirsiniz ama ben genelde hamurun o sade, naturel görünümünü sevdiğim için hiçbir şey sürmüyorum.
• Öte yandan fırınımızı 175 dereceye ayarlayalım ve soğanlı payımızı fırının orta gözündeki ızgaranın üzerine oturtarak en fazla 40 dakika kadar pişirelim.
• Üzeri iyice sarı kahverengileşen payımızı hemen fırından çıkarıp, 5 dakika kadar bekletelim.
• Sıcak sıcak dilimleyip servise sunalım.


Not
Yemekçinin notu: Vaktiniz bol olduğu bir zamanda yapabilirsiniz...

375
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.