Yiğit Karaahmet yazıyor: Cannes sahnesindeki Türkler

Bu yıl da Cannes sahillerini, kırmızı halısını, plajlarını ve ödül sahnesini boş bırakmadık. Nuri Bilge Ceylan’ın resmi ödül yarışması Cannes yine bir Türk sinemacıyı ağırladı.

Haberin Devamı

Genç sinemacı Rezan Yeşilbaş ilk kısa filmi Sessiz/Be Dang ile en iyi kısa film kategorisinden Altın Palmiye’yi kucakladı. Metraja bakmayıp sadece ödüle konsantre olmak isterseniz eğer Nuri Bilge’ninkinden de önemli. O sadece Juri Büyük Ödülü yani, ikinicilikle yetinmek zorunda kalmışken Yeşilbaş birinciliği aldı. Yılmaz Güney’den sonra gelen ilk başarımız (Ben Alman dadılar tarafından mükemmel olmak için yetiştirildim. O yüzden ikincilik değil her zaman birincilik benim için başarıdır).

Yeşilbaş’ın başarısı ayrı bir inceleme konusu, onu Ömür Gedik gibi uzman sinematörlere bıraktıktan sonra (Acaba farkında mı böyle bir ödül alındığının?) sahnedeki diğer bir Türk’e daha ünlü olana altın kameramızı yaklaştırmak istiyorum.

Harika bir Özgür Masur elbisesiyle sahnede ışıldayan Belçim Erdoğan’a... Ne kadar şık, ne kadar elegan, ne kadar ‘tersine Nurgül Yeşliçay’dı’.

Haberin Devamı

Cannes Filem Festivali’nde arz-ı endam eylemiş Türklere baktığımız zaman kim Nurgül Yeşilçay’ın o korkunç ötesi platform topuk ayakkabılarını unutabilir? Türkiye’ye yapılacak moda yatırımcıları bile bence o yüzden engellendi. İnanılmazdı. Üstelik ya doğum öncesi ya da doğum sonrası kilolarını verememiş Yeşilçay, berbat bir elbise seçimiyle de mevcut sade güzelliğini yerle bir ediyordu.

Cannes’a giden diğer bir kadınımız, Hatice Aslan ise yine yaşına göre aşırı iddialı über açık siyah tuvaletle hafızalara kazındı. Olsun biz onu öyle seviyoruz.

’Bir Zamanlar Anadolu’da’ ekibindeki kadınları ise yakın zaman olmasına rağmen hatırlayamıyorum çünkü malesef ekipte kadın yoktu. Nuri Bilge ve Boy Band’i gibilerdi. Erdoğan ailesinin Belçim’den bir sene önce temsilcisi Yılmaz Erdoğan’ın smokini hoş olmasına rağmen o yine tipten kaybetti. Armani smokinli Noel baba.

Bu zamana Cannes sahnesinde gördüğümüz Türkler arasında kabul etmek gerekir ki en şık olanı Belçim Erdoğan’dı. En havalı olanı da oydu. En azından aniden sahneye çıktığında bile idare edebilecek kadar Fransızca biliyordu, üstelik o sahnede muhtemelen hiç para almadan oynadığıbir filme duruyordu.

Haberin Devamı

Kabul edelim bizim bu zamana kadar pek alışkın olmadığımız bir star tipi Belçim Erdoğan. Güzel, akıllı ve bağımsız.

Onu takipte kalmakta yarar var.

En azından elbise ve ayakkabı seçiminde daha başarılı. Bu bile onu izlemek için yeterli sebep!

Yazarın Tüm Yazıları