Teknolojinin Açlıkla Mücadelesi

Son yılların kahramanlarından biri hiç kuşkusuz açlık karşıtı eylemci Jasmine Crowe.

Haberin Devamı

ABD Tarım Bakanlığı ve Avrupa Birliği’nin çalışmaları gösteriyor ki, insanların yüzde 60’a yakını yedikleri gıdalara güvenmiyor. Sağlıklı yaşam için dünya nüfusunun sadece 11.7’si hormonsuz, GDO’suz tamamen sağlıklı gıdaya erişebiliyor. Para ve diğer kaynaklar sınırlandıkça gıda güvenilirliği düşüyor.

Açlık karşıtı eylemci ve teknoloji girişimcisi olan Kanadalı Jasmine Crowe, 2017 yılında Atlanta şehir sokaklarında dolaşırken özellikle evsizlerin gıda güvensizliğinden dolayı acı çektiğini fark ediyor. Atlanta Evsizler Topluluğu’na giderek pazar akşamları bir etkinlik yaratmayı ve 5 farklı çeşit sağlıklı yemeği sunmayı öneriyor. Crowe’un tek isteği evsizlerin bu yemekleri tadını çıkara çıkara yemeleri oluyor. Fakat dernek için yemekleri finanse eden tek kaynak olduğunu, onun da bu özel etkinlik için ayıracak sınırlı bütçesi olduğunu öğrenince üzüntüsünden kahroluyor.

Haberin Devamı

İlk hafta Atlanta caddelerinde 500 kişiye yemek çıkarabilmek için yaptığı fiyat analizleri sonrası, indirim kuponları ile alışveriş yaparak 40 saat harcıyor. Yemeklerin yapımı ile birlikte haftanın yarısını ilk pazar yemeğine hazırlanmak için geçiriyor. Yorgun ama mutlu bir halde bir sonraki haftaya odaklanırken şehirde bulunan çok sayıda restoranın dernek için neden bağış yapmadığını ya da çaba göstermediğini merak ediyor. Merakla yetinmeyip bu restoranların çöpe attığı yiyecek miktarını öğrenmek için kolları sıvıyor. Atık yemek miktarının hayli yüksek olduğunun farkına varınca Goodr isimli bir uygulama başlatıyor.

Onlarca teknik insandan ve teknoloji şirketinden bedelsiz yardım alan Crowe, Goodr uygulamasıyla yiyecek şirketlerinin ve restoranların evsizler ile paylaşabilecekleri gıda atıklarını toplamaya başlıyor. Bu gönüllü hizmete sonradan kongre merkezleri, oteller, binin üzerinde çalışanı bulunan şirketlerde dahil oluyor. Fazla ve atık olan gıdalar alınıyor, bir ayrıştırma işleminden geçerek paket zinciri ile birlikte evsizlere ulaştırılıyor.Teknolojinin Açlıkla Mücadelesi

Haberin Devamı

Lojistik yani şirketlerden ve restoranlardan alınan ve ayrıştırılan gıdaların evsizlere ve ihtiyacı olan ailelere ulaştırılması konusu da yine sponsorlarla çözülüyor. Kendini kıtlığın gerçek olmadığına sadece arada doğru ve tutkulu insanların olmamasına inandıran Crowe, seve isteye bu aracılık görevini üstleniyor ve açlıkla mücadelede sayısız ödül ve teşviğin de sahibi oluyor.

Şu ana kadar tutarı bir milyon liradan fazla olan gıdayı çöplerinden ayıran, ihtiyacı olan kişilere vergi indirimi yoluyla 940 bin öğün ulaştıran Goodr, sokaklarda aç yatma riski ile karşı karşıya kalan binlerce kişiye yiyecek erişimi sağlıyor. İşsiz kalan aileler, yeterli yemek erişimine sahip olamayan yardım dernekleri de Goodr sayesinde temiz, sağlıklı, güvenilir gıdaya ulaşabiliyor.

Haberin Devamı

Hepimiz için bu haftanın ilhamı 30’lu yaşlarında olan Crowe’dan gelsin. Şimdi yanında onlarca insan çalışıyor ve Goodr farklı şehirlere yardım götürmek için yola çıkıyor...

Yazarın Tüm Yazıları