Olimpiyatlara ‘asırlık’ destek

Olimpiyatlarla İş Bankası’nın yolunun çeşitli vesilelerle kesiştiğine dikkat çeken İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen, “Kuruluş yılımız 1924’te Türkiye ilk kez Paris’te olimpiyatlara katıldı. 100 yıl sonra olimpiyatlar Paris’te ve biz Milli Olimpiyat Komitesi’nin resmi destekçisiyiz” dedi.

Haberin Devamı

-İş Bankası’nın Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin resmi destekçisi olmasındaki temel amaçlar nedir?

 Bizim açımızdan farklı farklı önemli konuların kesişmesi aslında Olimpiyatlar… İş Bankası, Cumhuriyet kurulduktan bir yıl sonra Mustafa Kemal Atatürk tarafından kuruluyor. Aynı yıl (1924) Türkiye Cumhuriyeti olarak ilk kez olimpiyatlara katılıyoruz ve oyunlar bu sene olduğu gibi Paris’te düzenleniyor. 100 yıl sonra İş Bankası, 100. yılını kutlarken, Olimpiyat Oyunları yine Paris’te ve olimpik yolculuğumuz da 100 yaşına ulaşıyor. Bu hikâye bize bir çağrı gibi oldu.

Olimpiyatlara ‘asırlık’ destek

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ile çok kısa bir süre içinde el sıkıştık. Komite bizi çok güzel karşıladı. Sanki sponsor olarak değil de takımın bir parçası olarak bu iş birliğine başladık.

Haberin Devamı

Olimpiyatlara ‘asırlık’ destek
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen

Ülkemizin potansiyeline inanıyoruz. Sporda da keşfedilmemiş binlerce cevher olduğunu biliyoruz. Özellikle Türkiye Satranç Federasyonu ile yaptığımız yol arkadaşlığında bunu çok iyi bir şekilde gözlemledik. 2005’ten beri onlarla birlikteyiz. Bu yol arkadaşlığının meyvelerini de görüyoruz. Durum öyle bir hal aldı ki bugün Türkiye’nin en fazla lisanslı sporcuya sahip dalı satranç oldu. Bu konuda güzel bir anekdot var hatırımda. Efsane satranç oyuncusu Garry Kasparov, Türkiye’ye geldiğinde gazetecilerle konuşuyor. Kendisine “Türkiye’de bir Kasparov var mıdır” diye soruyorlar. Kasparov, “En az 10 tane vardır ama siz onların kim olduğunu bilmiyorsunuz, onları keşfedip, onların gelişimini sağlamanız lazım” diyor. Biz sporda sistemli çalışmanın başarıyı getireceğine inanıyoruz. Bu yüzden sporcularımızın yanında olup onlara bu yolda destek vermek istiyoruz.

Olimpiyatlara ‘asırlık’ destek
NECATİ ER

Haberin Devamı

-Olimpik sporlar ile İş Bankası’nın yollarının geçmişte nasıl vesileler ile kesiştiğini bize anlatabilir misiniz?

Ülkemiz, ilk altın madalyasını Berlin 1936 Olimpiyatları’nda alıyor. Madalyayı alan isim Yaşar Erkan. Milli güreşçimiz, 1936 Olimpiyat Oyunları’ndan döndükten sonra İş Bankası’nda çalışıyor. Amsterdam 1928 Olimpiyatları ve Berlin 1936 Olimpiyatları’nda çeşitli dereceler elde eden Mehmet Çoban ve Londra 1948 Olimpiyatları’nda, 1949’da  Avrupa’da ve 1951 yılında dünya şampiyonasında altın madalya kazanan Yaşar Doğu ile de spor yaşamlarının haricinde yollarımız İş Bankası çalışanı olarak kesişiyor. Bunlar, geriye dönüp baktığımızda tarihimizde gurur duyduğumuz hikayeler olmalarının yanı sıra başarılı olimpik sporcuların desteklenmesi için geçmişin koşullarında oluşturulmuş güzel bir yöntem.

Haberin Devamı

Olimpiyatlara ‘asırlık’ destek
MERVE TUNCEL

-Olimpiyat Komitesi’ne resmi desteğin yanı sıra bireysel olarak bazı sporculara da destek veriyorsunuz. Bu sporcular kimler, nasıl seçildiler, ne tür destekler veriyorsunuz?

Aslında bizim desteğimiz Paris 2024 yolculuğunda tüm sporcularımıza, yani “Team Türkiye”ye. Bununla birlikte olimpiyat hazırlıkları sürecinde sporcularımızın desteklenmesi, antrenman ve antrenör koşullarının iyileştirilmesi gibi çeşitli ihtiyaçların karşılanabilmesi için, TMOK’un geliştirdiği pratik ve akıllı yöntem sayesinde her bir sponsor farklı farklı sporcuları TMOK sponsorluğu kapsamında destekleyebiliyor. Bu yöntemin sporcular açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bizim de bireysel olarak iletişim ve destek sağladığımız bazı sporcularımız var. Bu sporcular arasında taekwando branşında Emre Kutalmış Ateşli, güreşte Evin Demirhan Yavuz, boksta Gizem Özer, artistik cimnastikte İbrahim Çolak ve Adem Asil, judoda Mert Şişmanlar, yüzmede Merve Tuncel, atletizmde Necati Er ve eskrimde Nisanur Erbil bulunuyor.

Haberin Devamı

Olimpiyatlara ‘asırlık’ destek
EMRE KUTALMIŞ ATEŞLİ

Tüm sporcularımızın kota yarış heyecanı sürerken, Emre Kutalmış Ateşli taekwando, Evin Demirhan Yavuz güreş, Gizem Özer boks branşlarında kota alan sporcularımız oldu bile. Ayrıca artistik cimnastik erkek milli takımımız da Paris’e kota aldı. Biz de olimpiyat oyunlarında mücadele edecek sporcularımız kadar heyecanlanmaya başladık.

Olimpiyatlara ‘asırlık’ destek
NİSANUR ERBİL

-Paris 2024’ün odağında üç alan öne çıkıyor: Çevre, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kapsayıcılık. İş Bankası’nın bu başlıklara bakışı nasıl?

Olimpiyat Oyunları, sürdürülebilirlikle özdeşleşen kavramlara destek veren, gençlere ve gelecekteki olimpiyatlara ilham kaynağı olmayı ve yeni bir model oluşturmayı amaçlayan bir organizasyon. Bu konular bizim de sürdürülebilirlik çalışmalarımızın odağında bulunuyor.

Haberin Devamı

Olimpiyatlara ‘asırlık’ destek
İBRAHİM ÇOLAK

Paris 2024’te ilk kez sporcu sayılarında cinsiyet eşitliği olacak. 5 bin 250 kadın ve 5 bin 250 erkek sporcu madalya için ter dökecek. Toplumsal cinsiyet eşitliği bizim en önem verdiğimiz değerler arasında. Bankacılık sektöründe ilklere imza atan, ilk kadın şube müdürü gibi birçok kadın çalışanımız var. Kurulduğumuz 1924 yılında ilk çalışanlarımız arasında kadınların olduğunu biliyoruz. Bugün kadın çalışan sayımız, erkek çalışan sayısını da geçmiş vaziyette.

Ayrıca Paris’te maraton yarışı ilk kez halkın katılımına açık olarak gerçekleştirilecek. Açılış seremonisi ilk kez stadyum dışında yapılacak. Toplumu bu kadar içine alan bir olimpiyat organizasyonunda bulunmak bizim için çok kıymetli.

Olimpiyatlara ‘asırlık’ destek
ADEM ASİL

-İş Bankası olimpiyatların dışında hangi alanlarda çocukları, gençleri, kadınları ve sporcuları destekliyor?

En uzun soluklu iş birliklerimizden biri satranç alanında. Aramızdaki ilişki sponsorluğun çok ötesine geçti.  TSF ile iş birliğine başladığımız 2005 yılında lisanslı sporcu sayısı 30 bin iken 2023 yılında bu rakam 1 milyon 200 binin üzerine çıktı. Antrenör sayısı 2.000’den 87.290’a, turnuva sayısı 400’den 15.000’e, kulüp sayısı 600’den 2.205’e, unvanlı sporcu sayısı 6’dan 253’e yükseldi. Dünya ve Avrupa şampiyonalarında, uluslararası alanda kazanılan toplam madalya sayısı ise 698 oldu. Ülkemizde satrancı yaygınlaştırmak, daha fazla çocuğumuzun satrançla tanışmasına vesile olmak için TSF ile okullarımızda açmaya başladığımız satranç sınıflarımızın sayısı 40 bine ulaştı. Geçen yıl anaokullarında satranç sınıfları oluşturmaya yönelik Minik Hamleler projesini de hayata geçirdik.

Cumhuriyetimizin ve Bankamızın arka arkaya gelen 100. yıl kutlamalarında coşkumuzu ve spora olan desteğimizi daha geniş kesimlerle paylaşmak açısından İstanbul Maratonu ve İstanbul Yarı Maratonu’na ismimizi verdik.  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor İstanbul ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği ile 5 Kasım 2023 tarihinde gerçekleşen İstanbul Maratonu’nun ve her yıl Nisan ayında düzenlenen İstanbul Yarı Maratonu’nun iki yıl boyunca destekçisi olduk.

Olimpiyatlara ‘asırlık’ destek
EVİN DEMİRHAN YAVUZ

SINAV YILLARINDA ÇOCUKLARIMIZ RAKİPLERİNDEN GERİ KALIYOR

-Sporla uğraşan çocuklarımız, gençlerimiz oldukça meşakkatli bir hazırlık sürecinden geçiyor.

Olimpiyatlara ‘asırlık’ destek
GİZEM ÖZER

Bu süreçte çok sık karşılaştığımız meselelerden bir tanesi Türkiye’de 8. sınıfa kadar yaş grubunda uluslararası yarışmalarda çok güzel sonuçlar alabiliyorsunuz, fakat 8. sınıfta bu sporcularımız bir sene ara veriyorlar. Liseye giriş sınavı var önlerinde ve bu sınavın onlar açısından bir alternatifi yok. Çocuklar o dönemde neredeyse bir yıllık antreman süresini kaybediyor. Halbuki aynı tarihlerde o bir yıl içinde dünya çapındaki emsalleri antrenman yaparak, çalışarak geçiriyor. Aynı durum üniversite sınavı hazırlık sürecinde de karşımıza çıkıyor. Bu araları verdikten sonra tekrar bir başarı elde etmek oldukça zorlaşıyor.  Sporda bir kariyer yapmanın da mümkün olduğu toplum genelinde kabul gördükçe, rol modeller oluştukça tüm tarafların da katkılarıyla genç sporcularımızın kesintisiz bir şekilde yollarında ilerlemeleri desteklenir hale gelebilir.

Olimpiyatlara ‘asırlık’ destek
MERT ŞİŞMANLAR

Bu noktada, devletimizin bu konuda önemli çalışmalar  yaptığının altını çizmek gerek.  Bununla birlikte sadece olimpik sporlarda değil olimpik olmayan, ülkemizin ciddi başarılar kazanabileceği sporların da ödül kapsamına alınması önemli başarıların kazanılmasını sağlayacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları