Edebiyatla sinemanın iş birliği

Geçen hafta boyunca İstanbul Film Festivali’nde ruhuma iyi gelen filmleri izleme fırsatı buldum. Festival devam ediyor.

Haberin Devamı


Bütün hafta sadece film izlemek, ruh sağlınıza da iyi geliyor. Kendinize yakın bulduğunuz film kahramanlarıyla tanışmak sahici bir duygu. Festival devam ederken fırsat bulursanız, içinden edebiyat geçen filmlere daha yakın olun derim.
Edebiyat metinleri sinema festivallerinin vazgeçemediği kaynakların başında geliyor. Bu yıl da filmlerde geçen kitaplar ve edebiyat eserleri dikkatimi çekti...
Little Girl Blue/Yönetmen: Mona Achache/Fransa- Belçika/2023
Film Anlatıcısı Kız/ Yönetmen: Lone Scherfig/İspanya-Fransa-Şili/2023
Başlangıç/Yönetmen: Ava DuVernay/Abd/2023
Sevgiler, Hilde/Yönetmen: Andreas Dresen/Almanya/2024 
Kapa Gözlerini/Yönetmen: Víctor Erice/İspanya- Arjantin/2023

Olga Tokarczuk’un yeni romanı

2018 Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi Polonyalı yazar Olga Tokarczuk’un Nobel’den sonra kaleme aldığı ilk romanı çıktı. “Empusyon”, Tokarczuk’un çok sevdiği bir başka Nobelli yazar Thomas Mann’ın unutulmaz eseri “Büyülü Dağ”a selam duruyor. Roman, Birinci Dünya Savaşı arifesinde Tüberküloz hastası bir öğrenci olan Mieczyslaw Wojnicz‘in tedavi amaçlı geldiği Görbersdorf kasabasındaki sağlık merkezi Beyler Konukevi’nde geçiyor. Avrupa’nın dört bir yanından gelen hastalarla dönemin büyük meselelerinin tartışıldığı konukevinde ve çevresinde bu sırada tuhaf şeyler yaşanmaya başlar. Birileri -ya da bir şey- onları izliyor, bu kapalı dünyaya sızmaya çalışıyordur. Hasılı, Olga Tokarczuk Empusyon’da doğa-insan, yaşam-ölüm gibi izlekleri felsefesiyle ve kendine özgü hikâye anlatımıyla harmanlayarak ortaya yine unutulmaz bir roman koymuş.

Haberin Devamı

Hayatın sıradanlığına dair

Judith Hermann, “Yuva” romanında, yabancısı olduğu bir yerde kendine yeni bir hayat kurmaya başlayan orta yaşlı bir kadının hikayesini anlatıyor. Roman, aidiyet, yalnızlık ve hayatın sıradanlığına dair derinlemesine bir bakış sunuyor. SİA Kitap’tan yayınlanan “Yuva”, yaşamın içindeki sıra dışı anların peşine düşenler için keyifli bir okuma deneyimi sunuyor.

Hitit değil, Hatti Güneşi

‘Hitit Güneşi’ olarak bilinen sembolün yeniden başkentin logosu olması için change.org’da başlatılan imza kampanyası, Anadolu uygarlıklarıyla ilgili tartışmanın fitilini ateşledi. Kampanyaya isminden dolayı itiraz ettiğini belirten arkeolog Özlem Ertan, bu eserin Hitit değil, Hatti uygarlığına ait olduğunu belirtti. Son olarak ‘Bir Hitit Masalı-Kanatlı Güneş’ romanıyla okurlarıyla buluşan Ertan şunları söyledi: “Sıhhıye Meydanı’ndaki anıt, bir Hatti Güneş Kursu’ndan ilham alınarak yapılmıştır. Asılları Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde olan güneş kursları, Alacahöyük’teki Hatti kral mezarlarından çıkarılmıştır. Hattiler, Hititlerden önce Anadolu’da büyük bir medeniyet yaratmış ve Hititleri hem dini hem de kültürel olarak derinden etkilemiştir. Hitit Güneşi ifadesi yanlış, Hatti Güneşi demek gerekir.”

Haberin Devamı

Harabeye dönmüş Dünya

Carter Scholz’un 2002’de yayımlanan “Radiance” üçlemesinden sonraki ilk büyük işi olan “Çingeneler”, yıldızlararası bir macera sunuyor. Bilimkurgu severler, kitabın geleneksel bilimkurgu atmosferini aşan hikâyesiyle kalp kırıklığı ve umudun çarpışmasına şahitlik edecek. Kitapta ayrıca Scholz’un “Tanrı’nın Dokuz Milyar Adı”, “Amerika Muafiyet Birleşik Devletleri” ve “Sahte Para” adlı öyküleriyle birlikte, Terry Bisson ile yaptığı “Teçhizat. Yemek. Kayalar” başlıklı röportaj da yer alıyor.

Dikkatimi çekti

19. yüzyılın önemli romancılarından Stendhal’ın okul yıllarında tanıştığı birinden esinlenerek yazdığı “Mina de Vanghel”, Can Yayınları Kısa Klasikleri arasındaki yerini aldı. Hayatın gerçekleriyle yetinmeyecek kadar ateşli bir karakterin, aşka kapılıp yoldan çıkışını anlatan eser, aynı zamanda romantik Almanya’yı ve “Werther”cileri simgeler.

Haberin Devamı

Kim ne okuyor?

◊ Başak Sayan, Agota Kristof’un “Büyük Defter, Kanıt ve Üçüncü Yalan” adlı üçlemesini okuyor.
◊ Barış Saydam, Hakan Bıçakçı’nın “Alakalı Filmler” adlı eserini okuyor.
◊ Sema Sezen, Zuhal Gürçimen’in “Hayalini Hayata Katma Okulu” adlı eserini okuyor
◊ Şerafettin Kaya, Jose Saramago’nun “Körlük” adlı eserini okuyor.

Yazarın Tüm Yazıları