Ayak Mantarı Nasıl Geçer?

Ayak mantarı kaşıntı, kızarıklık, sulanma ve pullanma şeklinde kendini gösteren bir enfeksiyondur. Özellikle yaz aylarında artar. Mantar etkenleri nemli ve karanlık ortamlarda kolayca ürer.

Haberin Devamı

Aşırı terleyen insanlarda, ayakların duş, yüzme ve abdest sonrası nemli kalması, aşırı el yıkama, çamaşır ve bulaşık gibi nedenlerle el ve ayakların sürekli ıslak kalması, ortak terlik, ayakkabı ve çorap kullanımı ayak mantarının oluşumunda önemli rol oynar.

Bağışıklık sistemini etkileyen AIDS gibi enfeksiyon hastalıklarında, bazı ilaçların uzun süre kullanımında, gebelikte, şeker hastalığı ve kanser hastalığı gibi vücut direnci kırılmış hastalarda mantar gelişme riski yüksektir.

Mantar enfeksiyonlarında tanı, alınan deri veya tırnak örneğinin mikroskop altında incelenmesi ile kolayca konulabilmektedir. Ayak tırnak mantarlarında ayrıca kültür yapılması da gerekebilir. Tırnak mantarları, tırnaklarda, kalınlaşma, renk değişimi, sertleşme ve kırılmalar şeklinde olur ve tırnağın şekli bozulur. Genellikle ayak tırnaklarını tutmaya eğilim gösterir.

Haberin Devamı

Kişinin yaşam kalitesini bozan ayak mantarına insanların çoğu ömürlerinde en az bir kez geçirirler. Böyle bir durumda hemen bir dermatoloji uzmanına gidip tedaviye başlamalısınız. Hiçbir şey yapmadan çok uzun süre geçirirseniz, mantar ayaklardan başka bölgelere de sıçrayabilir. Bu nedenle doktorunuzun tavsiye edeceği ilaçları hemen uygulamalısınız.

Ayak Mantarı Nasıl Geçer

Tedavi edilmediği durumlarda mantar üzerine başka enfeksiyonlar eklenebilir. Deri ve tırnakta kalıcı şekil bozuklukları görülebilir. Lenf bezlerine yayılarak lenfanjit denen lenf bezi iltihabı yapabilir. Cilt ve cilt altı yumuşak doku enfeksiyonuna sebep olabilir.

Unutulmamalıdır ki, ayakta oluşan her kızarıklık ve kaşıntı da mantar değildir. Bu nedenle, bir dermatologa başvurmadan ilaç kullanılması doğru değildir.

Ayak mantarına evde uygulayabileceğiniz, şifalı çözüm önerileri:

Çay ağacı yağı:

Geniş yelpazesiyle çay ağacı yağı cilt hastalıklarında mükemmel bir doğal çözüm haline gelmiştir.

Lavanta yağı:

Antiseptik özellikler içeren lavanta yağı mantar tedavisinde kullanılabilir, mantarın yayılmasını engeller ve etkilerini azaltır.

Elma sirkesi:

Haberin Devamı

Elma sirkesinin anti fungal özelliği, içinde bulunan asit ve diğer enzimlerden kaynaklıdır.

Karbonat:

Ayak mantarına karşı düzenli olarak günde bir defa sürebilirsiniz.

Kekik yağı:

Antiseptik, anti fungal özelliklere sahip olan kekik yağını ayak mantarı tedavisinde uygulayabilirsiniz. Birkaç damla kekik yağı ile biraz zeytinyağı karıştırın. Karışımı etkilenen alanlara uygulayın ve 1 saat bekletildikten sonra alan su ile durulayın.

Limon ve zeytinyağı:

Limon suyu ve zeytinyağı tırnaklarda ve parmak aralarına antiseptik, cilt besleyici özelliği ile düzenli kullanılabilir.

Uzm. Dr. Emine Özge Ayabakan

https://www.instagram.com/drozgeayabakan/

Yazarın Tüm Yazıları