Menopoz Döneminde Yaşam Tarzı ve Evde Yapılabilecekler

Menopozla ilişkili birçok şikayet ve belirtiler geçicidir. Etkilerini azaltmaya veya önlemeye yardımcı olmak için şu adımları izleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Sıcak basması, terleme

Pamuklu rahat kıyafetler giyinin, soğuk bir bardak su için veya serin bir yere gidin. Sıcak basmalarınızı neyin tetiklediğini anlamaya çalışın. Birçok kadın için tetikleyiciler sıcak içecekler, kafein, baharatlı yiyecekler, alkol, stres, sıcak hava ve hatta sıcak bir oda olabilir. İnatçı vakalarda, tiroid hormon bozuklukları menopozal şikayetlerini taklit edebildiği için kontrol edilmelidir.

Vajinal rahatsızlığı azaltın

Reçetesiz, su bazlı vajinal yağlayıcılar ( K-Y jel, diğerleri), silikon bazlı kayganlaştırıcılar veya nemlendiriciler kullanın. Gliserin içermeyen ürünleri seçin, bu kimyasallara karşı hassas olan kadınlarda yanma veya tahrişe neden olabilir. Cinsel olarak aktif kalmak, vajinaya kan akışını arttırarak vajinal kuruluğu önleyebilir.

Haberin Devamı

Yeterli uyku almak

Uyumaya zor hale getirebilecek kafeinlerden kaçının ve uykuyu kesebilecek çok fazla alkol almayın. Yatmadan önce olmamak şartıyla gün boyunca egzersiz yapın. Sıcak basmaları uykunuzu bozabilir ve yeterli dinlenemiyor olabilirsiniz.

Pratik dinlenme teknikleri

Derin nefes alma, tempolu solunum, masaj ve kas gevşetme gibi teknikler (Yoga vb.) menopoz semptomlarının azalmasına yardımcı olabilir. Farklı dinlenme alıştırmaları üzerine bir dizi kitap, CD ve internette uygulama bulabilirsiniz.

Pelvik tabanınızı güçlendirin

Kegel egzersizleri denilen pelvik taban kas egzersizleri, bazı idrar kaçırma şekillerinde yararlı olabilir.

Dengeli bir diyet uygulayın

Doymuş yağları ve şekerleri sınırlayın. Günlük gereksinimleri karşılamanıza yardımcı olmak için kalsiyum veya D vitamini takviyesine ihtiyacınız varsa doktorunuza danışın.

Sigara içmeyin

Sigara içmek kalp hastalığı, inme, osteoporoz, kanser ve diğer bir dizi sağlık sorununuzu artırır. Ayrıca sıcak basmaları artırabilir ve daha önceki menopoz şikayetlerini geri getirebilir.

Düzenli egzersiz

Kalp hastalığı, diyabet, osteoporoz ve yaşlanma ile ilişkili diğer hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olmak için düzenli olarak fiziksel aktivite veya egzersiz yapın. Bu aktivitelerde vücut diline göre hareket edin. En az günde bir kez orta derece yoruldum diyene kadar yürüyüş yapın. Yorulduğunuzda yürüyüşü kesin ve dinlenin. Performans yapmaya kalkmayın, kilometre veya saat koşulu ile yürüyüş yapmayın Tempolu yürümeyin. Serbest yürüyüş tavsiye edilir.

Haberin Devamı

Günde birkez, onbeş dakika yüz, kol ve bacakların öğlen güneşine maruz bırakılması o gün için yeterli d vitamini yapılmasını sağlayacaktır. Bu da kemik yapımı ve bağışıklık sistemi bakımından yararlı olacaktır. Ülkemiz bu açıdan dünyada eniyi paraleller arasında yer almaktadır.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Özay Oral

https://www.facebook.com/profdrozayoral/

https://www.instagram.com/ozay.oral/?hl=tr

https://twitter.com/ozayoral1

http://www.ozayoral.com/

Yazarın Tüm Yazıları