Diyet İçecekler İyi Midir, Kötü Müdür?

Diyet içecekler gazlı içeceklerdir. Şeker yerine, aspartam, siklamat, sakarin, asesulfame-k veya sukraloz gibi yapay tatlandırıcılarla tatlandırılırlar.

Haberin Devamı

Bu içecekler,kalori içermediği için teknik açıdan insanın kilo vermesine ve metabolik sendrom ve şeker hastalığı gibi şekerle ilgili hastalıkları önlemesine yardımcı olabilecekmiş gibi düşündürebilir.

Metabolik sendrom genellikle birlikte görülen ve diyabet, inme ve kalp hastalığı riskinizi artıran bir hastalık risk faktörü grubudur.
Aşağıdakilerden en az üçünü içermesi metabolik sendromu tanımlar.

  • Abdominal obezite (karın yağı)
  • Yüksek açlık glikozu
  • Yüksek trigliseritler
  • Düşük HDL kolesterol
  • Yüksek tansiyon

Yapılan çalışmalarda şekerli içecekler yerine "kaloriz içecekler" içmek metabolik sendroma karşı yararlı görünmemektedir.

9 yıldır 9.514 kişiyi takip eden 2008'deki Journal ciculation dergisinde yayınlanan bir çalışmada yapay olarak şekerli içeceklerin içilmesi metabolik sendromu geliştirme konusunda% 34 daha fazla risk ile ilişkilendirildi Bir başka çalışmada metabolik sendrom riski% 36 ve diyabet riski önemli ölçüde artmıştır.

Haberin Devamı

51-70 yaşlarındaki 263.925 yetişkin üzerinde yapılan bir araştırmada, diyet içecekleri tüketenlere % 10 daha fazla depresyon teşhisi konuldu. Danimarka'daki 59.334 gebe bir çalışmada, diyet içeceklerinin günde bir kez tüketilmesi erken doğum riskini % 38 oranında artmıştır.

Diyet İçecekler İyi Midir, Kötü Müdür

Diyet içecekler ve ve Tip II Diyabet Riski

Tip II diyabet, son birkaç on yılda endişe verici bir oranda arttı ve şimdi dünya çapında yaklaşık 300 milyon kişiye zarar veriyor.
Bu hastalık obezite ve şeker tüketimiyle büyük oranda ilişkilidir, bu nedenle şekeri azaltabilmek için kalorisiz içecekleri tüketmenin daha faydalı olacağı düşünülebilmektedir.

Bununla birlikte, bu içeceklerin şeker hastalığına karşı yararlı olduğuna dair bir kanıt bulunmamaktadır. 45-85 yaş arası 6,814 bireyin günlük bir diyet içecek tüketimi üzerine yapılan bir araştırmada, tip II diyabet riski % 67 oranında arttı. Başka bir araştırmada 66118 Fransız kadın toplam 14 yıl takip edildi. Diyet içecek tüketen kadınlarda tip II diyabet gelişme riski % 121 daha yüksekti.

İki büyük Harvard çalışmasından elde edilen veri analizi, diyet içeceklerinin kadınlarda diyabet riskini artırdığını, ancak erkekler tarafından görülmediğini ortaya koymuştur.

Haberin Devamı

Diyet içecekler, Obezite ve Kilo Alma

İnsanların diyet içeceklerine geçmesinin ana nedeni, kilo vermek için alınan kaloriyi kesmektir.

Ne yazık ki, bu işe yaramıyor gibi görünüyor.

Texas, San Antonio'daki 3682 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada, diyet içecek tüketiminin aşırı kilolu veya obez olma riski iki kat arttırdığı bulunmuştur.

Diğer prospektif çalışmalar ayrıca yapay tatlandırıcılar ve kilo alma ile bir ilişki olduğunu göstermektedir

Yine yapılan bir çalışmada, 318 bireyin 3 gruba ayrıldığı bir randomize kontrollü araştıma var: Bir kontrol grubu, şekerli içecek tüketen ve diyet içecekleri tüketen grup.

6 aylık çalışmanın sonunda, her üç grup arasında da anlamlı fark bulunmadı. Bu kontrollü araştırmada, diyet içecek tüketenlerde belirgin kötüleşen veya iyileşen bir durum oluşmadı.

Haberin Devamı

Diyet içecekler belli ölçüde kalori alımını azaltabilir. Bu çalışmalar diyet içeceklerin tam olarak zararlı mı, yoksa yararlı mı olduğunu göstermek için yeterli değil elbette. Bunu kanıtlayabilecek bir araştırma yapılamadı henüz. Ancak şunu belirtmek isterim ki sağlıklı ve dengeli beslenme ve yaşam değişikliği olmadan belli bir besini veya içeceği tüketerek sağlıklı olmaya çalışmak, kilo verebilmek düşünülmemelidir.

DİYETİSYEN NESRİN ERİŞ

https://nesrineris.com.tr/

https://www.instagram.com/dytnesrineris/

Yazarın Tüm Yazıları