Hangi Vücut Tipine, Hangi Diyet Uygun?

Özellikle son yıllarda sayıca çoğalan ve çeşitlenen bir çok beslenme düzeni vardır. Her biri ayrı bilgi aktarırken, bazılar içerik bakımından birbirleriyle çelişiyor bile olabilir. Peki siz kilo vermek istiyorsanız, hangisine uymanız gerekir?

Haberin Devamı

Netflix sitesinin başarılı belgesellerinden biri olan 'Explained'in 'Diyetler Neden Başarısız Oluyor?' adlı bölümünü izlemenizi tavsiye ediyorum.

Atkins, paleo, keto gibi çeşitli diyetler aslında iki farklı grupta incelenebilir. Birinci grup “az yiyip az kalori alımını” desteklerken diğer grup “yüksek kalorili yiyip doymayı sağlamayı” hedef alıyor. Bütün bu diyetleri incelemeye almadan ve hangisini yapmak istediğinize karar vermeden önce kendinize odaklanmanızı öneriyorum. “Diyetimi bozdum”, “tatlı krizine yenildim”, “gece kalkıp yemek yedim” gibi durumlarla karşılaşırsanız lütfen kendinizi suçlamayın. Bunlar çok doğal. İnsan metabolizmasının temel amacı fizyolojik sağlığı dengede tutmak olduğu için “kilo verme” doğaya aykırı bir eylemdir. Vücuda uyarı emri gider, bu sizin “iradesiz” olduğunuzu göstermez.

Haberin Devamı

Kilonuzu etkileyen bir çok sayıda faktör vardır;

1. Uyku: Yapılan araştırmalara göre uyku problemi olan yetişkin ve çocukların %55-89unun daha fazla obezite riski mevcuttur.

2. Sık sık yeme eylemi: Sık yemeyi destekleyen bazı söylemler olsa bile aslında vücudunuzun yağ yakması için “aralıklı açlığa” ihtiyacı vardır. Eğer insülin probleminiz yoksa çok sık yemenizi yağ vermek açısından tavsiye etmiyorum.

3. Stres: Stresli olduğunuz dönemlerde vücudunuzdaki kortizol hormonu daha çok salgılanmaya başlar, bu da iştahınızı açarak karbonhidrat ve şekerli besinlere eğiliminizi arttırır.

4. Psikoloji: Eğer geçmişinizden gelen kilo ile alakalı travmatik bir süreciniz varsa, bu şu anki kilo ile ilgili düşüncelerinizi kontrol etmenizi zorlaştırabilir. Özgüven gibi faktörleri etkileyeceği gibi, “duygusal yeme” eylemini arttırabilir.

5. Aşırı egzersiz: Kilo kontrolü vücuda giren ve çıkan kalori (enerji) miktarı ile ilgilidir. Vücut ne kadar çok enerji harcarsa, depoları doldurmak adına dışarıdan paralel olarak bir o kadar enerji ister. Aşırı egzersiz yapıyorsanız bu kilo vermenize değil kilo almanıza bile sebep olabilir.

Yukarıdaki faktörleri göze alarak bir beslenme düzenine sahip olmak oldukça önem taşır. Beslenmenin içeriğinin yanında en az o kadar önem taşıyan bu faktörlerin bilincinde olursak kendi vücudumuza haksızlık etmemiş oluruz.

Haberin Devamı

Yapılan bir araştırmada, hem keto (düşük karbonhidrat yüksek yağ) hem de düşük yağ olan bir diyet programına tabi tutulan iki farklı grubun verdiği kilo incelenmiştir. Belirli bir süreden sonra hangi grubun daha çok kilo verdiği incelendiğinde aslında iki grubun da aşağı yukarı aynı sonuç verdiği ortaya çıkmıştır.

Fakat daha sonra geri alınan kilolar dikkat konusu olmuştur. Bazı insanlar verdiğinden de çok kilo almıştır. Peki bu diyetler neden işe yaramıyor? Çünkü insanlar uymakta güçlük çekiyor. Bu “güçlülük” yukarıda anlatmış nedenlerden dolayı bu bir “güçsüzlük” değildir. İnsan metabolizmasına aykırı olan bir eylem; askeri bir düzen ile hayat tarzı edindirilmeye çalışılıyor.

Haberin Devamı

Bu bir pazarlama tekniği. Kalıcı kilo vermek veya kilo kontrolü tek bir yolla olabilir: o da SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK. Kendi vücudunuza VE YAŞAM TARZINIZA göre sürdürülebilir bir beslenme programı oluşturursanız, bu sizin çözümünüz olacaktır.

O zaman soruyu gelin beraber cevaplayalım; hangi diyet hangi vücut tipine uygun? Sizin hayat tarzınıza göre en sürdürülebilir olanı, size en uygun!

Melisa Darmar

https://www.instagram.com/femmelle.tr/?hl=tr

Yazarın Tüm Yazıları