Maydanoz Hakkında Hiç Bilinmeyenler

Her evde var. Salatada, köftede, dolmada her yemekte… Kokusuyla lezzetiyle vazgeçilmezimizdir maydanoz…

Haberin Devamı

“Ay çok şiştim” deyip kullanmayan var mıdır bilinmez. Zayıflama diyetlerinde ilk akla gelen…

Size biraz da bilmediklerinizden bahsedeyim mi…

Vücudumuzun %55-70’i sudan meydana gelir. %53’e düştüğünde zihinsel bulanıklık, odaklanma güçlüğü, ders başarısı ve iş performansında azalma başlar. Düşüş devam ettikçe; iş kazaları, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, ödem, böbrek taşı, idrar yolları enfeksiyonları vb bir çok risk artar.

Şimdi siz diyeceksiniz ki “Bunun maydanozla ne ilgisi var?”… Böbrek taşı düşürmede 1 demet maydanoz kullanılır, fakat bunu hak etmeniz için size 4 lt de su içirirler. 4 lt’ yi; ya içersiniz ya içmezsiniz, belli olmaz diye de; “4 lt suda maydanozu kaynat ve her gün bitir” der doktorlar.

Aksi halde vücudun ihtiyacı olan suyu kaybedersiniz. Hücreler büzüşür ve fonksiyon görmede aksaklık yaşar. Hücreler arası boşlukta su saklanmaya başlar. Yani maydanozdan sonra sık idrara çıkıp vücuttan su atıyorsunuz, sonra takip eden saatlerde hücrelerarası boşlukta ekstra su saklanıyor. Yani yine şişiyorsunuz. Vücudunuz bunu neden mi yapıyor? Cevap veriyorum: Hayatta kalabilmek için... Yoksa 2 demet maydanozda insan ırkının soyu tükenirdi. Neyse ki bizim bilinçsizliğimize karşın, genlerimizde kodlu vaziyette böyle bir savunma mekanizmamız var.

Haberin Devamı

Maydanoz tüketimi ne kadar kronikse, o kadar ödem tekrarlayacaktır. Bu hücreler arası su tutulma durumu ne kadar kronikse, o kadar toksik madde vücuttan tam olarak atılamayabilir. Bu kez de karaciğer alarma geçebilmektedir. “Şimdi yağ yakmanın sırası değil, biriken toksik maddelerle ilgilenmeliyim” der ve kendini detoksa başlar. Artık tam kapasite yağ yakımı olası değildir.

Maydanoz Hakkında Hiç Bilinmeyenler

Hasılı; bol bol su içmiyorsanız, maydanoz sorununuzu kronik hale getirecektir, üstelik karaciğerde lipolitik aktivite (yağ yakımı) yavaşlayabiliyor ve %55 vücut suyunun altına indikçe, bambaşka sorunlar uç uca ekleniyor.

Haberin Devamı

Vücudunuzda aşırı su tutan ve vücudunuzdan aşırı su boşaltan faktörleri çok iyi kontrol altına aldığınızda, hedeflenen enerji seviyesinde, yağ dokusundan beklenen kilo kayıplarını yakalarsınız. Aksi halde bir hafta eğer yağ dokusundan 200 gram kaybedip, koltuğunuzda maydanozlu sihirli detoks iksirleriyle gezdiyseniz, örneğin verdiğiniz diğer 800 gram yağ değil su kaybı olabilir. Yani tam da diyetinizin enerjisinin değişmesi gereken haftada kendinizi yanıltmış olursunuz.

Maydanozla suda eriyen vitaminleri (B grubu vitaminleri ve C vitamini) ve pek çok mineralleri de kaybedersiniz. Oysa B vitaminlerine cildin, zihninizin, karbonhidrat metabolizmanızın ve tüm bedeninizin çok ihtiyacı vardır. Kronik su dengesizliklerinde kayba uğrayan vitamin ve mineraller nedeniyle, önemli sağlık sorunları baş gösterebilir. İdrar sökücü neredeyse her etken maddede bu sorun mevcuttur.

Haberin Devamı

Yemeklerinizde biraz maydanoz olabilir. Çay kahve de içiyorsanız dikkat… Her gün 2.5 lt ve üzerinde su tüketin ki; biraz çay, kahve ve birkaç dal maydanozu hak edin.

DİYETİSYEN IŞIN SAYIN

https://www.instagram.com/diyetisyenisin/

Yazarın Tüm Yazıları