Bilgi Kirliliği ve Temizliği ile Yeşil Çay…

Çinlilerin MSG adlı kötü tuzu, muhtelif sahte ürünleri, kanserojen ve sahte gıdaları ve oyuncak boyaları dilimize pelesenk olduysa da; her zaman kötü icatları vardır diyemeyiz. Çünkü bu kez konumuz yeşil çay…

Haberin Devamı

İlk adım olarak şuradan başlayalım: “Oksidan ve antioksidan” kelimeleri… Oksidan özellik; vücutta istenmeyen olumsuz etkiler bırakan, gen yapısını değiştirebilen, bağışıklığı zayıf düşürebilen, kansere yol açabilen özelliktir. Antioksidan ise; oksitlenmeyi önleyen anlamındadır en basit ifadeyle… Antioksidan özelliği yüksek olan besinler de bu bağlamda, vücudumuzun kalkanıdır.

Yeşil çay da içerdiği antioksidan nitelikte EGCG (epi gallo kateşin 3 gallat) ile bu besinlerin başında gelir.

Yeşil çay yapraklarının oksidasyonu sırasında; enzimler, ısı nedeniyle aktivitesini kaybeder ve yapraklar yeşil kalır.

Beyaz çay yaprakları önce oksitlenir, sonra ısıl işlem görür.

Siyah çay yapraklarının tamamen oksitlenmesi sağlanır. Demir eksikliğine neden olan fitat ve taninler meydana gelir.

Haberin Devamı

Üçü de aynı yaprak olmakla beraber; siyah, beyaz ve yeşil çay arasında; antioksidan etkisi en yüksek olan yeşil çaydır.

Bilgi Kirliliği ve Temizliği ile Yeşil Çay…

İşte yeşil çayın yararları ve hakkında doğru bilinen yanlışlara ilişkin parantez arası notlar:

  • Ders başarısı ve iş performansını destekleme (Zihinsel performansı yüksek yüzdeyle kullanmanıza yardımcı olur ancak IQ nuzu yükseltmez. Zihinsel performansı düşüren; “demir, vitamin B12 ve omega yağ asitlerinin eksikliklerine bağlı sorunları” gidermez.)
  • Katkı maddeleri, ağır metal ve zirai ilaç kalıntıları ile mücadele (Mutlaka başka antioksidan besinleri de düzenli tüketmeniz, toksin girdisini azaltmanız gerek.)
  • Alzheimer ve kanser açısından güçlü koruma (Kızartma, aşırı doymuş yağ, sigara, midye vd deniz ürünlerindeki ağır metaller, hava kirliliği vb ne karşı korur fakat her koşulda yaşam biçimi tüm detaylarıyla düzenlenmelidir.)
  • Pankreas hasarını azaltma ve kan glukozunu düşürme (Kan şekeriniz zaten düşmeye eğilimliyse, halsizlik yaşamanız doğaldır. Yeşil çay ve kafein, kan şekerinizin daha da düşmesine neden olabilir. Ayrıca daha çok yeşil çay, daha çok karbonhidrat ambalajlı gıda, pilav, makarna, meyve suyu tüketimini tolere edebileceğiniz anlamına gelmez.)
  • Crohn’s ve kolit hastalıklarının tedavisine destekleme (İnflamasyonu önler ancak ilaç değildir.)
  • Deri altında yağ birikimini önleme ve metabolizmayı hızlandırma (Harcadığınızdan fazla enerji alıyorsanız, daha çok yeşil çay zayıflamanıza yardım edemez.)
  • Düşük tansiyonu yükseltme (Hipertansif bireylerde risklidir, ilacınızın etkisiz kalmasına neden olabilir.)
  • İdrar sökme, ödem atma (Öncelikle neden ödeminiz olduğu tespit edilmelidir. Diyetisyeninizden kişiye özel nedenin teşhisi için yardım alınız.)
  • Kanda LDL ve trigliserit gibi yükselmesi istenmeyen lipidleri düşürme (Daha çok yeşil çay içmek; daha çok peynir yiyebileceğiniz anlamına gelmez. Kalp hastaları için çok daha sınırlı yeşil çay kullanımı gerekir.)
  • Konstipasyonu (kabızlık) önlemeye yardımcı olma (Öncelikle neden kabızlığın geliştiği tespit edilmelidir. Diyetisyeninizden kişiye özel nedenin teşhisi için yardım alınız.)
  • Stresin neden olduğu hasarı azaltma (Daha çok yeşil çay, siyah çay ve kahve; uyku sorunları, anksiyete, strese dayanıksızlık, tahammülsüzlük, huzursuzluk ve hatta migren ile ilişkili bulunmuştur.)

DİYETİSYEN IŞIN SAYIN

https://www.instagram.com/diyetisyenisin/

Yazarın Tüm Yazıları