Türkiye'de Sık Görülen Bir Kanser Türü: Akciğer Zarı Kanseri

M.Mezotelyoma kanseri, akciğerin plevra denilen zar kısmından kaynaklanan kanser türüdür. Türkiye’de kırsal kesimde toprakta sık rastlanılan asbest maddesine bağlı Avrupa ve Amerika’dan daha sık görülen bir hastalıktır. Bu hastalık bazen erken evrede bulgu verir iken, bazen ancak ileri evrede hasta tarafından hissedilebilmektedir.

Haberin Devamı

M.Mezotelyoma’da sık görülen bulgular;

1-Öksürük ve balgam çıkarma
2-Yana yatınca ağrı ve nefes darlığı
3-Koltuk altında ele gelen yumru
4-Boyunda ele gelen yumru
5-Baş dönmesi, baş ağrısı, yürürken sendeleme, çift görme, kol ve bacakta kuvvet kaybı, sara nöbeti geçirme
6-Yatınca daha belirginleşen sırt, bel veya kalça ağrısı
7-Sarılık
8-Kilo kaybı
9-Aşırı halsizlik
10-Kansızlık
11-Diğer daha nadir görülen bulgular

şeklinde karşımıza çıkabilmektedir. Bu bulguların bazıları hastalığın akciğerde oluşturduğu etkiden kaynaklanırken, diğerleri hastalığın başka organlara yayılması ile oluşabilmektedir. Yukarıda belirtilen bulgulardan bazıları kolayca düzelen kanser dışı rahatsızlıklarda da görülebildiği gibi, bazıları ise bu hastalığa özgü özellikler taşımaktadır.

Haberin Devamı

Malign Mezotelyoma’da, tüm kanserlerde olduğu gibi hastalığa sebep olan etkeni kesin olarak belirlemek zordur. Hastalığın oluşmasında riski arttıran bazı faktörler şöyledir;

1-Asbest maruziyeti.
2-Daha önce o bölgeye başka bir kanser nedeniyle radyoterapi (Işın tedavisi) yapılmış olması
3-Simian Virus 40 (SV40) gibi bazı viral enfeksiyonları olan hastalarda risk artmıştır

M.Mezotelyoma tanısı ile gelen hastalarda tedavi, onkoloji doktoru tarafından hastanın özellikleri göz önüne alınarak belirlenmektedir. Öncelikle PET-CT veya Bilgisayarlı Tomografi (BT) gibi film testleri ile evrelemesi yapıldıktan sonra erken evre hastalıkta tedavi tercihi ameliyat ile hastalıklı bölgenin çıkarılması şeklinde olmaktadır. Ameliyat ile çıkarılamayacak kadar büyük olan veya başka organlara yayılan hastalıkta tedavi, ilaçlar ile yapılmaktadır. Daha önceki yıllarda sadece kemoterapi ilaçları tedavide kullanılıyor iken, son yıllarda kemoterapi yanına immünoterapi (Aşı) ilaçları da eklenmiş ve böylece tedavi başarı oranları artmıştır. Radyoterapi bu hastalıkta nadiren, yakınmaların azaltılması için kullanılmaktadır.

Akciğer zarı kanserinde beslenme ve egzersiz, diğer tüm kanser türlerinde olduğu gibi önemlidir. Bitkisel tedavi yaklaşımları, tamamlayıcı amaçla kullanılabilmektedir. Bu konuda, fitoterapi (Bitkisel tedavi) uzmanı onkoloğunuzdan bilgi alınız.

Haberin Devamı

Hepinizin sağlıklı ve mutlu bir hafta geçirmeniz dileklerimle.

Prof.Dr.Hakan KARAGÖL

Tıbbi Onkoloji, İç Hastalıkları ve Fitoterapi (Bitkisel Tedavi) Uzmanı

Web: www.hakankaragol.com

Instagram: prof.dr.hakankaragol

Twitter: DrHakanKaragol

Facebook: Prof.Dr.HakanKaragol

Yazarın Tüm Yazıları