Kanser Tedavisinde Yeni Bir Dönem Başlıyor

Küçük moleküler yapıları sayesinde, kanser hücresinin içine kolayca girerek, hücrenin çoğalma, değişime uğrama ve/veya yaşamasını sağlayan hücre içi yapılar (Yolak adı verilir) üzerine etki eden ilaçlardır.

Haberin Devamı

Bu ilaçların etki ettiği hücre içi yapılar her kanser türünde bulunmadığı gibi, aynı kanser türüne sahip hastaların hepsinde de bu yapılar bulunmaz. Dolayısıyla, aslında, kişilere özel tedaviye olanak sağlayan ilaçlardır.

Dünyada 30’dan fazla akıllı küçük moleküllü ilaç kanser tedavisinde kullanılmaktadır.

Günümüzde de kullanımı devam eden ilk akıllı küçük moleküllü ilaçlar 2000’li yıllarda geliştirilmiş, 2010’lu yıllardan sonra yeni ilaçlarının geliştirilmesinde sıçrama yaşanmıştır. Son yıllarda kanserde kullanılacak yeni ilaç çalışmaları kemoterapi yerine, küçük moleküllü akıllı ilaçlar ve immünoterapi ilaçları üzerine yoğunlaşmaya başlamıştır.

Küçük moleküllü akıllı ilaçlar, kanserin türü ve evresi, hastanın özelliklerine (yaş, cinsiyet, tansiyon, şeker vb. diğer hastalıkların da olup olmaması gibi) bağlı olarak tek başına veya diğer ilaçlar ile birlikte kullanılabilmektedir.

Haberin Devamı

Hastalık ve hastanın özelliklerine göre tek bir ilaç kullanılabildiği gibi, bazen 2 akıllı ilaç aynı anda verilebilmektedir. Nadiren başka kanser ilaçları ile birlikte kullanımı da olabilmektedir.

Akıllı ilaçlarında dozaj, onkoloji doktoru tarafından hastalık ve hasta özellikleri göz önüne alınarak belirlenir.

Akıllı ilaçlar ağızdan kullanılan ilaçlardır. Bazı akıllı ilaçlar her gün içildiği gibi bazıları 21 gün içilip 1 hafta ara verilmesi veya 4 hafta içilip 2 hafta ara verilmesi şeklinde kullanılabilmektedir.

Kanser Tedavisinde Yeni Bir Dönem Başlıyor

Akıllı ilaçların yan etkileri için genelde, başlangıçta 15 günde bir, daha sonra ayda bir yapılan ara kontrol muayenesi ve kan testleri ile değerlendirme yapılmaktadır.

Akıllı ilacın fayda edip etmediği genel olarak 3 ayda bir yapılan muayene, kan testi, ultrason, tomografi, emar veya PET filmi ile yapılan değerlendirme sonucuna göre belli olur.

Akıllı ilaç uygulamasından elde edilen tedavi sonucuna göre ilaç kesilebileceği gibi, aynı ilaç ile tedaviye devam edilebilir veya yeni ilaçları içeren başka bir tedavi programına geçilebilir.

Haberin Devamı

Akıllı ilaç uygulamalarında kullanılan ilacın türü ve miktarı, hastalığın evresi ve hastanın özelliklerine bağlı olarak çeşitli yan etkiler görülebilmektedir. Bu ilaçlarla sk rastlanılan yan etkiler arasında cilt döküntüleri, tansiyon yükselmesi, böbrekte oluşan yan etkiler, kanama problemleri sayılabilir.

Akıllı ilaçlar ile tedavi döneminde bitkisel tedavi kullanımı ilacın türüne göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle fitoterapi ürünlerini, akıllı küçük moleküllü ilaçlarla birlikte kullanmadan önce fitoterapi uzmanı olan onkoloğa danışmanız doğru yaklaşım olacaktır.

Hepinize güzel ve sağlıklı bir hafta geçirmeniz dileklerimle.

Prof.Dr.Hakan KARAGÖL

Haberin Devamı

Tıbbi Onkoloji, İç Hastalıkları ve Fitoterapi (Bitkisel Tedavi) Uzmanı

Web: www.hakankaragol.com

Instagram: prof.dr.hakankaragol

Twitter: DrHakanKaragol

Facebook: Prof.Dr.HakanKaragol

Yazarın Tüm Yazıları