Bişektomi İşlemi Nedir? Bişektomi Nasıl Yapılır?

Bişektomi olarak bilinen yanak yağının alınması operasyonu tecrübeli bir plastik cerrah tarafından uygulandığında genellikle yüz güldürücü sonuçlar alınan bir işlemdir ancak özellikle uygun olmayan kişilere ya da özenli bir cerrahi uygulama yapılmadığı takdirde düzeltilmesi oldukça zor deformitelere neden olabilir.

Haberin Devamı

Tecrübeli bir plastik cerrahın elinde bişektomi operasyonu teknik olarak basit bir işlem olarak görülse de asıl önemli nokta uygun hasta seçimidir. Yanak yağı ya da tıbbi adı ile “Bishat Yağ Yastıkçığı” orta yüz bölgesinde ve elmacık kemiklerinin hemen alt tarafında bulunan ve özellikle ağız çevresi mimiklerinin yumuşakca çalısmasına yardımcı olan ve etrafındaki sinirleri koruyan özelleşmiş bir yağ katmanıdır. Genetik olarak eğilimli kişilerde bu yağ yastıkçığı fazla miktarda büyüyebilir ve yanak dolgunluğuna katkıda bulunup yüzün şişman gözükmesine sebep olabilir. Bu durumda yeterli miktarda yağ çıkartılması yüzün ovalleşmesine ve elmacık kemiklerinin daha belirgin olmasına yardımcı olabilir.

Bişektomi yaptırmayı düşünen kişilerin bilmesi gereken en önemli konunun bu yağ yastıkçığının ilerleyen yaşla birlikte zaten küçüleceğidir. Bişektomi sırasında yeterli miktarda yağ alınmış olup şu an için memnun olan kişilerde bile ilerleyen yıllarda halk arasında “avurtları çökmüş” olarak ifade edilen hastalıklı ve çökük bir yüz görünümünün ortaya çıkma ihtimali mevcuttur.

Haberin Devamı

Bişektomi planlanmadan önce mutlaka yüzün diğer anatomik yapılarının bu “yanaklı yüz” görünümüne katkıları ya da eksiklikleri değerlendirilmelidir. Özellikle elmacık kemiklerinin az gelişmesi ya da alt çene çiğneme kasının (masseter hipertrofisi) büyümesi sonucunda yüzün tombul göründüğü durumlarda uygulanacak bir bişektomi operasyonu yüzün oranlarını daha da olumsuz yönde etkileyecektir. Bu durumun önüne geçilmesinin en iyi yolu eğer mevcut ise bu durumların giderilmesinden sonra bişektomi operasyonunun gerekli olup olmadığının belirlenmesidir.

Bişektomi İşlemi Nedir Bişektomi Nasıl Yapılır

Elmacık kemiğini belirginleştirmenin en kolay ve basit yolu bir dolgu uygulaması iken yine masseter kası hipertrofisi de botoks enjeksiyonu ile rahatlıkla azaltılabilmekte ve yüzün ovalleşmesine yardımcı olmaktadır. Bişektomi operasyonu öncesi eğer bu durumlar mevcut ise öncesinde çözümü önemlidir.

Haberin Devamı

Bahsedilen bu uygulamalar Bişektomi sonrası da (özellikle mutsuz kişilerde) tedavi planına eklenebilir ancak aşırı miktarda yanak yağının alındıktan sonra gelişen deformitelerin çözümü oldukça güçtür. Yanakların aşırı çöküklüğü ile sonuçlanan durumlarda deformite eğer hafif ise çökük bölgeye dolgu enjeksiyonu yeterli olurken daha ağır durumlarda yağ dokusu enjeksiyonu yapılması gerekebilir. Yanak derisinin neredeyse ağız içi mukozasına yapışmasına varan derecelerde olan deformitelerde ise yüz germe teknikleri ile yüzün yanlarından deri kaldırılıp, deforme bölgeye ulaşılıp buraya doku takviyeleri yapmak gerekmektedir.

Sonuç olarak Bişektomi yaptırmadan önce uygun bir aday olup olmadığınızı bilmeniz ve olası karşılaşabilinecek deformiteler ve bunların giderilmesi için ne gibi tedavi yöntemleri olduğu konusunda fikrinizin olması önemlidir.

Haberin Devamı

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hakan Gündoğan

http://drhakangundogan.com/tr/

https://www.instagram.com/drhakangundogan/?hl=tr

Yazarın Tüm Yazıları