Teselli Mutsuzluğu mu İlgi İhtiyacı mı?

Bugünlerde kime “Nasılsın?” veya “Hayat nasıl gidiyor?” desem ilk anlatmaya başladığı şey sorunlar, kavgalar, dertler oluyor. Bir süre önce kendimi de bu grubun içinde bulunca dikkatimi konuya verip neden bu hale geldiğimizi gözlemlemeye başladım.

Haberin Devamı

Şikayetin Sebebi İlgi İhtiyacı Olabilir mi?

Şüphesiz ki ruh hali, ev hali, medeni hal veya maddi hal ile ilgili olumsuz bir açıklama yaptığımızda muhatabımız ile sohbet için bir kapı açmış oluyoruz.

Olumsuzluklar üzerinden iletişimi devam ettirmek sanıyorum daha kolay geliyor. İşteki yoğunluk, eşle yaşanan sorunlar, çocuklar, okuldaki dertler, ailevi problemler hepsi birer malzeme. Birinin bize ilgi göstermesini istediğimiz için olumsuz olaylara odaklanıyor ve hatta bu olayları çarpıtıyor olabilir miyiz? Çözüme değil sorunlara odaklanmak işimize geliyor olabilir mi? Sorunlu taraf olunca pamuklara sarılıp sarmalanmak hoşumuza gidiyor ve aslında mutsuzluklarımızdan besleniyor muyuz?

Yoksa Teselli Mutsuzluğu mu Bizimki?

Bazen de farkında olmadan bir mutsuzluk kara deliğine girdiğimizi düşünüyorum. Aslında elle tutulur bir derdimiz olmasa bile karşımızdakinin mutsuzluğunu hissediyor ve mutluluğu paylaşmanın 'ayıp' olacağını düşünüp “Benim hayatım da o kadar matah değil” minvalinde cümleler kuruyor ve aklımız sıra teselli ediyoruz. Teselli mutsuzluğu belki de bizimkisi.

Haberin Devamı

“Arkadaşlar böyle günler içindir, karşındakinin mutsuz olduğunu görerek kendi mutluluğunu gözüne sokmamalısın” diyor olabilirsiniz.

Ya da “Olumsuzluklar da yaşıyoruz hiç mi anlatmayacağız?” da diyebilirsiniz.

Haklısınız.

Arkadaşlarımızın mutsuzluğu söz konusu olduğunda canını yakalım, mutluluğumuzu gözüne sokalım demiyorum. Ama mutsuzluğuna ortak olmak için kendi ufak hayaletlerimizi devleştirmeyelim diyorum. Sadece dinleyerek ve empati kurmaya çalışarak da mutsuzluk teselli edilebilir.

Teselli Mutsuzluğu Bizi Nasıl Etkiliyor?

Sırf duygusal yakınlık kurabilmek, “Ben de senin gibiyim, seni çok iyi anlıyorum” diyebilmek için zihin boşluğunda dolanan hayaletleri yüksek sesle dile getirince hepsi somut birer nesneye dönüşüyor. İçimizi rahatlatmak veya karşımızdakini teselli etmek için kurduğumuz bir cümle, bambaşka bir bağlamda eteğimizden çekiştirmeye başlıyor. Aslında o kadar da dert etmediğimiz şeyleri dert eder hale geliyoruz.

Haberin Devamı

Teselli Mutsuzu olmayalım.
Mutlu olalım.
Mutsuz olalım.
Teselli edelim.
Teselli edilelim.

Yeter ki;
Başkasını teselli etmek için sessiz mutsuzluklarımıza ses vermeyelim.

Düşüncelerinizi yazmak isterseniz…

gizem.aydogan@hurriyet.com.tr
https://www.instagram.com/gizemaydogan/

Yazarın Tüm Yazıları