Marie Kondo Yöntemi ile Hayatı Sadeleştir

Bir süredir hayatımın merkezinde “hayatı sadeleştirme isteği” var. Hayatı sadeleştirme isteğimin çıkış noktası ise ev.

Haberin Devamı

Eşya ayıramadan iki evi birleştirince ortaya müthiş bir kaos çıktı. Öyle ki kiminin evinde hiç bulunmayan printerdan bile bizim evde 2 tane var. Hal böyle olunca son zamanlarda etrafımdakilere sürekli eşyalarıma düzen getirme isteğimden bahseden durumdaydım. Yardımıma yakın bir arkadaşım yetişti ve beni onunla tanıştırdı: Marie Kondo.

Japon yaşam alanı düzenleme uzmanı Marie Kondo ve hayatı sadeleştirmek için geliştirdiği KonMari yöntemi bu aralar tam da aradığım çözümdü.

Temeli şu: Evinizdeki yere göre değil eşyalarınızın sizi hissettirdiğine göre hangisinin gidip hangisinin kalacağına karar verin. Düzensizliğin sizi mutsuz ve enerjisiz hissettirmesine izin vermeyin mottosuyla hareket eden Marie Kondo ile hayatını sadeleştirenler kafilesine ben de katıldım.

Haberin Devamı

Marie Kondo Yöntemi ile Hayatı Sadeleştir

Marie Kondo Yöntemi nasıl uygulanır?

Marie Kondo yönteminde sadeleştirmeye kıyafetler gibi kişisel eşyalarla başlamak gerekiyor. Dolabınızdaki bütün kıyafetleri yatağın üzerine yığıyorsunuz. Hepsini üst üste koyunca koca bir kıyafet yığını oluyor. Sonra tek tek elinize alıp size ne hissettirdiğine odaklanıyorsunuz. Mutlu ve keyifli hissettiriyorsa kalıyor, mutsuz hissettiriyorsa bağışlanmak üzere ayrılıyor. Vermek üzere ayırdığınız kıyafetlere de içinizden teşekkür ediyorsunuz ki olumsuz hislerle ondan ayrılmayın.

Hafta sonu bu yöntemle sabahtan akşama kadar kıyafetlerimi ayırdım.

Sonuç: 7 çanta kıyafet, 25-30 çift ayakkabı ile vedalaştım. 4 senedir giymediğim ancak veremediğim de bir sürü kıyafeti kenara ayırdım.

Kalan kıyafetleri giyilecekleri duruma göre ayırıp yerleştirdim. Günlük giyilecekler, ev halleri gibi segmentler oluşturdum. Minik kutular kullanarak çoraplar, iç çamaşırları vs gibi minik eşya gruplarını çekmecelerin içine daha düzenli bir şekilde yerleştirdim. Ortaya beni inanılmaz mutlu eden bir giyinme alanı çıktı.

Marie Kondo ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz bir YouTube kanalı da var. Netflix kullananlar da Tidying Up With Marie Kondo serisini izleyebilir.

Haberin Devamı

Sizin ne gibi hayatı sadeleştirme yöntemleriniz var?

Bana yazın.

gizem.aydogan@hurriyet.com.tr

https://www.instagram.com/gizemaydogan/

Yazarın Tüm Yazıları