Az Işık İsteyen 4 Ev Yeşili

Az ışık alan ortamda da hayatta kalabilen bitkiler ile evinizin yarı aydınlık köşelerini de yeşillendirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Bitki bakımı ile ilgili program çekmeye karar verdiğimizde birkaç gün program ismi aradık haliyle. 'Houseplant' için 'ev bitkisi' karşılığına da bir türlü içimiz ısınamamıştı. Bir anda ortaya atılan 'Ev Yeşili' çok tatlı oldu diye düşünüyorum. Bu sebeple bitki yerine ev yeşili dersem şaşırmayın. Şimdi az ışıkla iyi geçinen ev yeşillerine gelelim.

Az ışıkta yaşayabilen bitki ne demek?

Az ışık isteyen demek ışık istemiyor demek değil, öncelikle bunu bir netleştirelim. Bitkiler hayatta kalabilmek için ışığa ihtiyaç duyarlar. Ancak bazıları bol güneş isterken kimi günün çok kısa bir bölümü güneş alsa da yaşamını sürdürebilir. Evin daha az aydınlık bölümlerini bu bitkileri kullanarak yeşillendirebilirsiniz.

Genel kuralımız şu: Pencereden uzaklaştıkça daha koyu yeşil yapraklı bitkiler tercih edin. Yaprağın rengi koyulaştıkça az ışığa daha rahat adapte olabilir anlamına gelir.

Haberin Devamı

Az ışık isteyen 4 bitki önerisi

Az Işık İsteyen 4 Ev Yeşili

1. Philodendron scandens

Kalp şekline benzer yaprakları ile philodendron scandens bir tür sarmaşık. Koyu yeşil yaprakları ile evin biraz daha az aydınlık yerlerinde de rahatlıkla yeşerebiliyor. Örneğin bir kitaplık rafından aşağı sarkacak şekilde konumlandırırsanız çok hoş görünebilir. Kurudukça su vermeniz bakımı için yeterli olacaktır. Dilerseniz bir tabure üzerine oturtabilir veya dikey bir çubuğa sardırabilirsiniz.

Az Işık İsteyen 4 Ev Yeşili

2. Sansevieria

Ülkemizde paşa kılıcı veya kaynana dili olarak da bilinen sansevieria, en popüler bitkilerden biri. Her pazar günü #sansevieriasunday etiketiyle Instagram’da fotoğraf paylaşan yüzlerce insan görebilirsiniz. Sansevieria, bakımı en kolay olan bitkilerden biri. Sulamayı unutsanız bile uzun süre dayanabilir. Pek çok türü olan Sansevieria cinsi bitkiler evinizdeki havayı da temizleyecektir. Sansevieria türlerini daha az aydınlık yerlerde rahatlıkla büyütebilirsiniz. Havayı da temizlediğinden örneğin yatak odası çok uygun olacaktır. İnsanlar ve hayvanlar için zehirli olduğunu ekleyelim. Tabii eğer yenirse.

Haberin Devamı

Az Işık İsteyen 4 Ev Yeşili

3. Spathiphyllum wallisii

Barış çiçeği veya yelken çiçeği olarak bildiğimiz Spathiphyllum wallisii, bir diğer az bakımla ve ışıkla hayatta kalabilen bitkilerdendir. İhtiyacı olan asıl şey iyi sulanma ve yüksek nemdir. Nemli ortamları çok sever. Spathiphyllum wallisii da havayı temizleyen bitkiler arasındadır.

Az Işık İsteyen 4 Ev Yeşili

4. Zamioculcas zamifolia

Zeze bitkisi, ZZ çiçeği veya Zamia bitkisi olarak da bilinen Zamioculcas zamifolia, genelde yarı aydınlık ortamlarda gayet mutludur ancak elbette kısa bir süre de olsa direkt güneş alsa daha da güzel büyür. Bakımı kolay bitkilerden biridir. Sulamayı unutsanız bile hemen solmaz. Ofis ortamında rahatlıkla yeşerebilir. Zamioculcas zamifolia bitkisinin tek olumsuz özelliği yenildiğinde hem insanlar hem de hayvanlar için zehirli olmasıdır. Evde ufak çocuğu veya tüylü dostu olanlar için dikkat edilmesi gereken bitkilerdendir. ZZ bitkisini erişilemeyecek yüksekliğe koyarak bu sorunu çözebilirsiniz.

Gizem Aydoğan

Haberin Devamı

gizem.aydogan@hurriyet.com.tr
https://www.instagram.com/gizemaydogan/
https://www.gizemaydogan.com/
https://www.youtube.com/c/evyesili

Yazarın Tüm Yazıları