Hamileliğe Psikolojik ve Fiziki Olarak Hazırlanmak Gerekiyor

Bebek sahibi olmak pek çok çiftin hayali, hatta günümüzde sadece çocuk yapmak için evlenenler çoğunlukta diyebiliriz. Ancak, bir bebeği dünyaya getirmenin hem psikolojik hem de fiziksel bedelleri var.

Haberin Devamı

Değişen hormonlar ve vücut kitlesindeki artış nedeniyle kadınların bozulan psikolojisi sadece doğum öncesinde değil doğum sonrasında da çiftleri zorluyor. Hatta kimi zaman boşanmalara kadar vardıran süreçler bile yaşanabiliyor. Bu nedenle sadece çocuk sahibi olacağım diyerek yola çıkanların süreci çok iyi yönetmeleri gerekiyor.

Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak, “Hamilelik doğal olmakla birlikte anne adaylarının doğuma psikolojik ve fiziki olarak hazırlanması gerekiyor” diyor ve ekliyor, “Bir insanı dünyaya getirmek ciddi ve ağır bir sorumluluktur. Kadınlar edindikleri hayat bilgisiyle bunun farkındadır. O yüzden, özellikle ilk doğum bilinemezlikleri nedeniyle hazırlanılması gereken bir süreçtir. Birçok anne adayı, hamile kaldığını öğrenir öğrenmez normal doğum yapıp yapamayacağını, sağlıklı bir bebek dünyaya getirip getiremeyeceğini, sezaryen doğumun gerekli olup olmadığını düşünür.

Haberin Devamı

Hamilelik sadece dilediğini yiyip içmek, şirin kıyafetler almak, bebek bakımı kitapları okumak değil. Sağlıklı bir doğum, hazırlık gerektirir, bilgi gerektirir. Her açıdan doğuma hazır olmak bir dizi şeye dikkat etmeyi gerektirir. Sağlıklı beslenme, folik asit takviyesi, düzenli egzersiz ve doğru nefes alıp vermeyi öğrenme hazırlık sürecinde dikkate alınması gereken şeyler içinde yer alır.” Anne adayının fiziken olduğu kadar psikolojik olarak da sağlıklı olması için gerekenler şöyle:

Sağlıklı Beslenme:

Hem bebeğin gelişimi hem de annenin yeterli beslenebilmesi için A, B ve C vitaminlerine ihtiyaç olduğu hep akılda tutulmalı. Kırmızı et, balık ve beyaz etle birlikte sebze ve meyve tüketilmeli, hazır gıdalardan, tuz, çay, kahve, şekerden uzak durulmalı.

Folik Asit:

Hamile kalmadan önce ve hamilelik sürecinde folik asit kullanımı kesinlikle ihmal edilmemelidir. Folik asit, bebeğini ihtiyaç duyduğu vitaminleri sağlayacak ve normal doğum için de yararlı olacaktır.

Hamileliğe Psikolojik ve Fiziki Olarak Hazırlanmak Gerekiyor

Haberin Devamı

Doğuma Hazırlık Kursları:

Doğum doğal bir süreç olmakla birlikte nasıl seyredeceğine ilişkin kendiliğinden bilgi edinilecek bir şey değil. Doğum öncesi hazırlık kurslarına katılarak hem psikolojik hem de fiziksel olarak doğuma hazırlanmakta fayda vardır.

Hastane Belirleme:

Doğum fiziki olduğu kadar psikolojik de bir süreçtir. Hastanenin ve doktorun belirlenmesi önemlidir. Güvenilir bir hastanede doğum garantisi ve doğuma yardımcı olacak doktorun iyi bir kariyere sahip olması size kendinize iyi hissettiricektir.

Egzersiz ve Pilates:

Sağlıklı ve kolay doğumun püf noktaları arasında egzersiz yapmak da yer alıyor. Özellikle hamile pilatesi ve yoga doğumu kolaylaştırıyor. Hem psikolojik hem de fiziksel rahatlama için meditasyon ve uzman ekip eşliğinde hamile yogasına katılabilirsiniz.

Haberin Devamı

Hamilelik sürecinde bol bol yürümek ve doktorunuzun önerdiği sporları yapmak doğumu kolaylaştıracaktır. Bu egzersizler sayesinde; kollarınız ve omuzlarınız, bacak, kalça ve pelvis tabanı güçlenecek, alt vücud direnci artacak ve kendinizi psikolojik olarak daha iyi, daha güvende hissedeceksiniz.

Hamileliğe Psikolojik ve Fiziki Olarak Hazırlanmak Gerekiyor

Nefes Alıp Verme:

Bir başka önemli nokta nefes alıp vermeyi bilmektir. İki sancı arasında düzenli nefes alıp vererek anne bebeği ve kendisini rahatlatmalıdır.

Bunların dışında hamilelik sürecinde bol bol su içmek, doktorunuzun önerdiği bitki çaylarından ayrıca yararlanabilirsiniz.

Hamilelik süresince doğumunuzu planlamayı, ailenizden ve eşinizden destek almayı ihmal etmeyin. Kendinize güvenin ve oluru var ise normal doğumu tercih edin. Sizin ve bebeğinizin sağlığını tehlikeye atacak bilinçsiz uygulamalardan kaçının. Ve bir an bile dünyaya bir canlı getireceğinizi, onun sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesinin büyük ölçüde size bağlı olduğunu unutmayın.

Haberin Devamı

FÜSUN SAKA

INSTAGRAM: FÜSUN SAKA

Yazarın Tüm Yazıları