Enver Şükrü Göncüoğlu
Enver Şükrü Göncüoğlu
Enver Şükrü GöncüoğluYazarın Tüm Yazıları

Diyabet ve Spor İlişkisi

Günümüzde sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı olan spor ve egzersizin faydaları bazı hastalıklara sahip olan kişilerde daha bariz olarak kendini göstermektedir. Bu hastalıklardan biri ve belki de en önemlisi diyabettir.

Haberin Devamı

Spor ve egzersiz her insan için faydalıdır elbette. Diyabette temel sorunun vücuttaki şekerin yeterince yakılamaması, düzensiz yakılması olduğu düşünüldüğünde egzersiz sayesinde enerji harcamanın önemi ortaya çıkacaktır.

Aslında diyabet riski taşıyan kişilerde (kilo fazlalığı olan, birinci derece yakınlarında diyabet olan) bile egzersiz çok değerlidir. Çünkü bunlarda insülinin eksikliğinden çok yeterli işlev gösterememesi, bu yüzden zamanla insülin salgısının azalarak diyabet gelişmesi söz konusudur.

Diyabetli birey nasıl egzersiz yapmalı, nelere dikkat etmeli?

Diyabete bağlı ayak sinirlerinde ya da damarlarında ciddi hasar bulunan hastanın uzun yürüyüşler yapmasını istemeyiz. Çünkü bu hastaların ayaklarına uzun süre vücut ağırlığının baskısı sonucunda (gerek ayakların kanla yeterince beslenememesi, gerekse ayaklarda his kusuruna bağlı olarak) kolayca yara açılabilmekte, daha kötüsü bu yaralar zor tedavi edilmektedir.

Haberin Devamı

Aynı şekilde diyabete bağlı gözün Retina tabakasında kanamaya elverişli damarları bulunan bir hastanın ağırlık kaldırması, karın kaslarını zorlaması, kısacası ıkınmaya yol açabilecek bir spor yapması göz içi kanamayla sonuçlanabilir.

Yukarıda bahsettiğimiz bu noktaların dışında da diyabet için bazı özel riskler bulunmaktadır. Örneğin bu hastalarda kalp ve damar tıkanıklığı riski daha belirgin olarak fazladır.

Hele ek olarak Hipertansiyon, kolesterol veya kan yağlarında fazlalığı olan, kilolu, sigara içen, birinci dereceden yakınlarında erken yaşta kalp krizi öyküsü (erkek yakınlarında 45, kadın yakınlarında 55 yaştan erken gelişmiş olan) bulunan kimselerde bu risk çok daha fazladır.

Diyabetlilerde hangi tür egzersiz daha faydalıdır?

Aerobik egzersizler mi (yürüme, jogging, bisiklet, tenis oynama vs), yoksa anaerobik (ağırlık ve güç egzersizleri) olanlar mı? Sorusuna cevabımız eskiden; tabi ki, aerobik’ti. Fakat son yapılan araştırmalar bize güç ve ağırlık çalışmalarının da şeker dengesinde, insülin direncinin düzeltilmesinde, egzersiz kapasitesinde artışta, kilo vermede, kan yağlarında düşmede aynı, hatta daha fazla etkili olduğunu göstermiştir.

Haberin Devamı

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Enver Şükrü Göncüoğlu

http://envergoncuoglu.com/

Yazarın Tüm Yazıları