Enver Şükrü Göncüoğlu
Enver Şükrü Göncüoğlu
Enver Şükrü GöncüoğluYazarın Tüm Yazıları

Diyabet Hastaları Dikkat! Bu Besinler Sağlığınızı Koruyor

Modern çağın salgın hastalığı diyabetin tüm dünyada hızla artmasıyla birlikte dikkatler hastalıktan korunmada alınacak önlemlere çevrilmiş durumda. Dengeli ve düzenli beslenmenin yanı sıra doğal beslenme alışkanlığının diyabetle mücadelede çok önemli role sahip. İşte bu mücadelede öne çıkan doğal besinler...

Haberin Devamı

PIRASA, SARIMSAK, SOĞAN

Çocukken annelerimizin bizlere zorla yedirdiği faydalı üçlü! Tıbbın dönüp, dolaşıp anneleri haklı çıkarması ne ne garip! Annelik içgüdüsü bu olsa gerek; faydalı olanı zorla da olsa çocuğuna yediriyor. Bu üç sebzenin de hem şeker düşürücü, hem de kötü kolesterolü düşürücü etkisi olduğu gösterilmiş.

Nasıl tüketelim?

Bu sebzelerde çok pişirince etkili olan maddeler azalmakta. Bu yüzden özellikle pırasa ya buharda pişirmeli ya da wok tavada hızla çevrilmelidir. Soğan ve sarımsak zaten çiğ olarak da tüketilebilir.

TARÇIN

Hangi madde ile işe yarıyor?

Tarçının kan şekerini düşüren insülin hormonunun salınımını ve etkisini arttırdığı düşünülüyor.

Hangi tarçın?

Öncelikle 2 çeşit tarçın bulunduğunu, bunlardan ülkemizde sıkça gördüğümüz çubuk şekilli olan, kıvrık türün Seylan, daha kaba kabuk gibi olan türün ise Çin tarçını olduğunu bilmekte fayda var. Her ikisi de diyabetli hastalarda işe yarayabilirse de, içindeki etkin madde oranı daha fazla olan Çin tarçınıdır. (Seylan tarçınında bu maddenin oranı % 65-70 iken Çin tarçınında oranı % 85-90)

Haberin Devamı

Diyabet Hastaları Dikkat Bu Besinler Sağlığınızı Koruyor

Hangi Diyabette Kullanalım?

Genç yaşta başlayan ve vücutta hiç insülin salgılanmaması ile belirgin olan Tip 1 diyabette kullanılmasından fayda umulmamalı.

Ne miktarda kullanalım?

Çalışmalar günlük olarak 3 ila 6 gram kadar alındığında fayda sağlayabileceğini göstermiş.

Nasıl kullanalım?

Tarçında bulunan faydalı maddenin uçucu özelliği dikkate alınmalıdır. Yani pişirdikçe ve kaynattıkça miktarı azalacaktır. En iyisi uzun süre kaynatmamak, kapalı kapta demleme tarzıyla faydalanmak olabilir.

ÇEMEN TOHUMU:

Pastırmaya kendine has o güzel (ya da berbat!) kokuyu veren çemen tohumudur. Etkisinin çok yönlü olduğu düşünülmektedir. Bol miktarda lif içerdiğinden gıdalardaki şekerin emilmesini geciktirerek ayrıca nişastalı yiyeceklerin şekere dönüşümünü azaltarak ani şeker yükselmesini önleyebilir. Ayrıca insülin salgısını da arttırabilir.

Haberin Devamı

Nasıl kullanalım?

Günde 3 kere 1 tatlı kaşığı suya konulup, kaynatılıp, tüketilebilir. Dikkat! Çemen tohumu nasıl ki, şeker emilmesini azaltıyorsa, aynı şekilde kullandığınız diğer ilaçların da etkisini azaltabilir. Aralarında 2-3 saat ara bırakalım. Hemen hatırlatalım ki, sağlık kişinin bedenen, ruhen ve sosyal anlamda iyilik halidir. O yüzden, beden sağlığınıza iyi gelen çemen sosyal çevreye zarar verebilir.

BADEM:

Badem bol miktarda lif içerir. İçindeki şeker miktarı çok düşüktür. Doymamış yağ içerdiği için oldukça sağlıklıdır. Düzenli tüketilirse hem şeker dengeleyici olarak, hem de öğünler öncesinde açlık hissini bastırarak etkili olabilir. Bir avuç (40-50 gr) günlük tüketilirse faydalı olabilir. Benim önerim, üçe bölünerek, öğle ve akşam yemeklerinden yaklaşık 30-60 dakika önce tüketilmesidir. Akşam yemeğinden 2-3 saat sonra tüketilirse oluşturacağı tokluk hissi ile gece atıştırmalarının da önüne geçilmesinde yardımcı olabilir.

Haberin Devamı

Diyabet Hastaları Dikkat Bu Besinler Sağlığınızı Koruyor

YEŞİL ÇAY:

Yeşil çayda, kullanmakta olduğumuz siyah çayda bulunmayan bazı maddelerin hem tokluk hissini arttırdığı, hem de buna bağlı olarak diyabetiklerde olumlu sonuçlar doğurabileceği düşünülmektedir. Günde 3 kere, tüketilmesi iyi sonuçlar doğurabilir.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Enver Şükrü Göncüoğlu

http://envergoncuoglu.com/

Yazarın Tüm Yazıları