Metabolizmayı Bozmadan Sağlıklı Kilo Verme

Doya doya zayıflamak için öncelikle işe vücudunuzun sesini dinleyin ve rahatlatın daha sonra ne kadar kaloriye ihtiyacı olduğunu öğrenmekle başlayın.

Haberin Devamı

Herkesin metabolizma hızı farklıdır, yani herkesin ihtiyacı olan günlük tüketmesi gereken kalori miktarı değişkenlik gösterir. Yapılan en büyük yanlış ise başkasının listelerini uygulamaktır. Başkası o listeyle kilo vermiş olabilir ama size uygun değilse siz kilo bile alabilirsiniz. O yüzden aman dikkat başkasının listesine bakmadan, kendi bedenimiz için uygun olanı uygulamak çok önemli.

Peki, sağlıklı bir şekilde kilo verirken özellikle nelere dikkat etmeliyiz?

  • Gün içinde bol bol su içmeye çalışın. Günlük su tüketimi ortalama 2,5-3 litre olmalıdır. Su tüketimini artırmak için suyun içine 1 dilim limon, nane, yeşil elma, tarçın çubuğu gibi aroma verici besinler ekleyebilirsiniz. Su tüketimini arttırmak yavaşlayan metabolizmayı da hızlandırmaya yardımcı olmaktadır.
  • Beyaz unlu ürünler yerine, tam tahıllı ürünleri tüketin. Besin değeri yüksek, vitamin-minerali kaybolmamış, daha fazla posa içeren tam taneli tahıllar kan şekerini hızla yükseltmezler ve bu özellikleriyle oluşabilecek insülin direnci ve tip 2 diyabeti önlemede yardımcı rol oynarlar. Tokluk hissinin uzun sürmesi ve düzenli bağırsak çalıştırması sayesinde de her öğün tüketilebilecek önemli bir enerji kaynağıdır.
  • Daha az şeker ve şekerli besin tüketin. Besinlerdeki şeker iki önemli kaynaktan sağlanır. Biri doğal olarak besinden gelir(meyve ve süt şekeri gibi) diğeri ise sonradan eklenen şekerdir. Sonradan eklenen şekerler boş enerji kaynağıdırlar. Fazla tüketimi obezitenin temel nedenlerindendir. Örneğin; çay kahve gibi içecekleri şekersiz tüketmeye başlayarak ilk adımı atabilirsiniz.
  • Daha az tuz kullanın. Sodyum bir besin öğesi ve pek çok yiyeceğin doğal bir parçasıdır. Vücudumuzda sıvı dengesinin sürdürülmesi ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcıdır. Hemen hemen tüm besinlerde sodyum olduğu düşünülürse dışardan almamız gereken tuz ½ çay kaşığı kadardır. Az tuzlu yemeklerin lezzetini değişik baharatlarla da arttırabilirsiniz.

Metabolizmayı Bozmadan Sağlıklı Kilo Verme

  • Sağlıklı yağları tercih edin. Günlük enerjimizin %25-30’unu yağlardan alırız. Doymuş yağlar kalp hastalığı riskini arttırırlar(margarin, tereyağı, palm yağları vb.). Bu nedenle zeytinyağı, fındık yağı, soya yağı, kanola yağı gibi içinde tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri bulunan yağ türlerini tercih edin. Yağda kızartma yönteminden kaçının. Besinleri fırında, ızgara veya kendi suyunda pişirin. Böylece aşırı yağ tüketiminden kaçınabilirsiniz.
  • Günü ara öğün yapmadan bitirmeyin. Az az sık sık beslenin. Yoğun çalışma ortamında en çok unutulan beslenme kuralı ara öğünlerdir. Sağlıklı beslenme programında ana öğünler kadar önemli bir yeri olan ara öğünler, mümkün olduğunca beslenme uzmanınız tarafından belirlenen saatler ve sağlıklı atıştırmalıklar ile değerlendirilmelidir. Metabolizmayı hızlandırmak ve alınan enerjinin vücut tarafından yakılmasını sağlamak için öğle ile akşam yemeği arasındaki mutlaka sıkı bir ara öğün yapılmalıdır.
  • Her öğün taze sebze-meyve tüketin. En iyi mineral, vitamin ve posa kaynaklarıdır. Bedenin hastalıklara karşı direncinin oluşmasında önemli katkıları vardır. Farklı sebze ve meyveler, farklı miktarlarda ve türde vitamin ve besin öğesi içerir. Kanserden korunmada, vücudun hastalıklara karşı bağışıklığını güçlendirmede, toksik maddelerin oluşumunu önlemede olumlu birçok etkileri vardır. Değişik renk ve türdeki meyve ve sebzeleri tüketerek bütün bu olumlu etkilerinden yararlanabilirsiniz.
  • Fiziksel aktiviteyle beslenmenizi dengede tutun. Gereğinden fazla yediğinizi düşündüğünüzde veya bazı kaçamaklardan sonra mutlaka 30 dk. tempolu yürüyüş yapın. Bu sizin psikolojik yönden de rahatlamanızı da sağlayacaktır hem de metabolizmanızı hızlandıracaktır.

Aslında ilk başta söylemem gereken şeyi en sona yazdım. Sağlıklı kilo vermek ve kilo verirken yaşanacak olumsuzluklardan sakınmak için bir uzmana danışmanızda, diyetisyenden yardım almanızda tabi ki de yarar var. Yukarıda bahsettiklerim işin püf noktaları olsa da herhangi bir rahatsızlık devreye girdiğinde işler tabi ki değişiyor. Sağlıklı kilo verme süreci sabır ister, sakın çabuk pes etmeyin :)

Haberin Devamı

Beslenme ve Diyet Uzm. Dyt. Ceysi KAZADO

https://www.instagram.com/dyt.ceysika/?hl=tr

Yazarın Tüm Yazıları