Burcu Saygan Karamürsel
Burcu Saygan Karamürsel
Burcu Saygan KaramürselYazarın Tüm Yazıları

Ramazan Ayında ve Tatilde Gebelerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Ramazan ayı ve önümüzdeki bayram tatili dolayısıyla bazı özet bilgiler paylaşmak istedim. Şimdiden herkese ailesi ve sevdikleriyle güzel bir bayram dilerim.

Haberin Devamı

Gebeler oruç tutabilir mi?

Ramazan ayını yaşadığımız şu günlerde, bu konuyla ilgili çok fazla soru alıyoruz. Gebe hastaların açlık kan şekerleri,normal kişilere göre daha düşük seviyelerde bulunur. Bunun sebebi bebeğin tüm besinini anneden alıyor olmasıdır. Normalde gebe hastaların minimum 3 ana öğün ve ayrıca 3 ara öğün şeklinde beslenmesi önerilir. Ancak bazı gebeler daha sık acıktıkları için, daha fazla ara öğün yapabilirler. Temel prensip, gebelikte olabildiğince azar azar ve daha sık beslenme olmalıdır. Aynı zamanda yavaşlamış olan mide-bağırsak sistemi için de bu durum daha rahat sindirime yardımcı olur. Tüm gün aç kalıp, bir anda bol miktarda yemek yemek, gebelerde hem kan şekeri düşmesi hem de mide –bağırsak sistemini olumsuz etkilemesi nedeniyle önerilmez. Annenin tüm gün aç ve susuz kalması, bebeğin de aç kalması anlamına gelir. Ayrıca özellikle sıcak havalarda, annede sıvı açığı oluşur. Bu da tansiyon düşmesi ve bebeğe giden kan akımında, dolayısıyla besin ve oksijende azalmaya sebep olur.

Haberin Devamı

Gebelikte seyahat zararlı olur mu?

Gebelerde seyahatle ilgili genellikle bir kısıtlama bulunmaz. Ancak özel riskli bir durum varsa, ya da doğum çok yaklaşmışsa seyahat önerilmez. Bunun dışında gerek kara gerek deniz gerekse hava yolu ile seyahat için gebelik bir engel teşkil etmez.

Ramazan Ayında ve Tatilde Gebelerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Karayolu ile seyahatlerde, uzun süre hareketsiz kalmamak gerekir. Bu nedenle sık sık mola vererek ve bol sıvı alarak seyahat edilmelidir. Böylece gebelik döneminde uzun süren hareketsizlik dolayısıyla riski artan bacak damarlarında pıhtı oluşma ihtimali azaltılmış olur. Havayolu ile seyahatin anne ya da bebeğe olumsuz bir etkisi olmaz. Farklı havayolu şirketleri için farklı kurallar olmakla beraber, genellikle 28. gebelik haftasından sonraki seyahatler için doktor raporu gereklidir.

Gebelikte yüzme önerilir mi? Tatilde nelere dikkat edilmeli?

Gebelerin yapabileceği en rahat sporlardan biri yüzmedir. Gebeliğin ilk gününden son gününe kadar yapılabilecek bir spordur. Gebeyi yormayacak bir tempoda 30 dk. – 1 saat civarında yüzmek uygun olur. Denize ulaşım imkanı olmayan gebeler için, denetimi iyi yapılan, klorlanmış havuzlarda enfeksiyon riskinde artış bulunmamaktadır. Havuz sonrası duş alıp ıslak mayonun değiştirilmesi önerilir.

Haberin Devamı

Denizde yüzmek isteyen gebeler öğleyin güneşin çok dik olduğu saatler yerine sabah ya da akşam üzeri yüzmeyi tercih etmelidir.Ayrıca suya dayanıklı güneş koruyucu kremler kullanılması ve belli aralıklarla kremin yeniden uygulanması önerilir. Özellikle hormonlara bağlı olarak yüzde leke oluşumu arttığı için yüzün güneşten şapka, krem ve güneş gözlüğü ile korunması önemlidir. Bunun yanında bol sıvı alınmalı ve direkt güneş altında güneşlenilmemeli. Gölge ve serin yerde dinlenme tercih edilmelidir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu Karamürsel

https://www.instagram.com/opdrburcukaramursel/

Yazarın Tüm Yazıları