Burcu Saygan Karamürsel
Burcu Saygan Karamürsel
Burcu Saygan KaramürselYazarın Tüm Yazıları

Genital Estetik Operasyonlar

Son yıllarda medyanın da etkisiyle insanların kendilik algıları değişmeye başladı. Görsellik ve estetik çok fazla ön plana çıktı.

Haberin Devamı

Gerek kadınlar, gerekse erkekler artık çok daha yoğun biçimde cerrahi olan ya da olmayan yöntemler kullanarak, vücutlarına çeşitli müdahaleler yaptırmak için daha fazla talepte bulunuyorlar. Bu durumda sosyal medyanın ve diğer kitle iletişim araçlarının da rolü büyük. Aynı zamanda tüm dünyada yaşanan değişiklikler, insanların kent hayatında kendini eskisi kadar güvende hissetmemesine, kendi iç dünyalarına ve cinselliğe daha fazla yönelmelerine yol açmış olabilir.

Bu durum son yıllarda genital bölge ile ilgili çeşitli müdahalelerin sayısında büyük bir artışa sebep oldu. Bu durum aslında bir yandan kişisel özgürlükler açısından bakıldığında olumlu görünmekle beraber, diğer yandan günümüzde insanın varoluş çabasının bu kadar görsellik üzerine kurulması ve buna bağlı bir endüstrinin gelişmiş olması açısından da tartışmaya açıktır.

Haberin Devamı

Burada bu tartışmaya girmeden, sizlere bu müdahalelerin neler olduğundan kısaca bahsetmek istiyorum.

Vajinoplasti: Aslında klasik tanım olarak vajinoplasti, doğuştan gelen yapısal kusur nedeniyle, vajinası hiç gelişmemiş kadınlara, cerrahi yöntemle yeni vajina yapılması işlemidir. Ancak son yıllardaki yaygın kullanımı daha çok vajinal daraltmayı ve gençleştirmeyi ifade etmektedir. Bu tür cerrahi operasyonlara sıklıkla doğum yapmış hastalar başvurmaktadır. Özellikle normal doğum yapmış olan hastalarda vajinada yırtılma, gevşeme, idrar torbasında sarkma, buna bağlı istemsiz idrar kaçırma gibi sorunlar görülebilmektedir.Ayrıca bazen vajenden istemsiz gaz kaçışı gibi sorunlar da olabilir. Bu durum bazı hastalarda cinsel hayatı olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Genital Estetik Operasyonlar

Bu tür cerrahi girişimler genellikle genel anestezi ya da sedasyonla yapılmaktadır. İşlem sırasında vajinadan belli oranda doku çıkarılarak vajinal daralma ve sıkılaşma sağlanır. Eğer idrar torbası ya da rektumda sarkma varsa bunlar düzeltilir. Eğer hastanın istemsiz idrar kaçırma sorunu varsa işlem sırasında buna yönelik ek girişim yapılabilmektedir. Bazı durumlarda vajinaya cerrah tarafından tampon yerleştirilmesi gerekebilir. Genellikle 4-6 hafta içerisinde iyileşme tamamlanmaktadır.Bu süre zarfında hastaların spor yapması, yüzmesi, cinsel ilişkide bulunması sakıncalıdır.

Haberin Devamı

Labioplasti: Labiumlar ,labium majus (dış dudaklar) ve labium minus (iç dudaklar) olmak üzere genital bölgede vajina girişini kapatacak şekilde,dış tarafta bulunurlar. Bu grupta yapılan çeşitli girişimler bulunur,ancak bunların içinde en sık talep edilen genellikle iç dudaklara yapılan cerrahi girişimdir.Her kadının anatomik yapısı kendine özgüdür. Aynı saç rengimiz,göz rengimiz gibi bu bölgede de kişiler arasında yapısal farklılıkların bulunması normal bir durumdur. Ancak bazı hastalarda iç dudaklar arasında büyüklük farkı ve asimetrik bir görünüm bulunabilir.Bazen de her iki iç dudak sarkık ve büyük görünümde olabilir.Aslında çoğunlukla bu durum sağlık açısından bir sorun yaratmaz.

Haberin Devamı

Fakat bazı hastalar bu durumdan rahatsızlık duyabilmektedir. Bu rahatsızlık bazen estetik nedenlerle, bazen ise sık tekrarlayan enfeksiyonlar, mayo ya da tayt gibi giysilerden belli olduğunu düşünme, bisiklete binme ve benzeri spor sırasında rahatsızlık duyulması gibi kendini gösterebilir. Bu tür şikayetlerle başvuran hastalarda iç dudaklara yapılan cerrahi işleme labioplasti adı verilmektedir. Bu işlem genellikle genel anestezi ya da sedasyonla yapılmaktadır. İşlem sırasında simetrik görünüm sağlamaya yönelik bir ya da her iki labiumdan doku çıkarılması gerekebilir. Genellikle 4-6 hafta içerisinde iyileşme tamamlanmaktadır. Bu süre zarfında hastaların spor yapması, yüzmesi, cinsel ilişkide bulunması sakıncalıdır.

Haberin Devamı

Genital Estetik Operasyonlar

Klitoris Cerrahisi: Klitoris üretranın (idrar yolu çıkışı) hemen üzerinde bulunan bir yapıdır. Embryolojik kökeni aslında erkekte bulunan penisle aynıdır. Sinir ağlarından zengin bir yapıdır ve görevi cinsel uyarılmanın sağlanmasıdır. Genellikle üzerini örten cilt katmanları bulunur. Bazı kadınlarda bu cilt katmanları daha kalın ve çoklu katman şeklinde olabilir. Ya da bazen labiumlarda olduğu gibi burada da asimetrik bir görüntü olabilir. Bu durum bazı hastaları görsel olarak rahatsız edebilir. Sağlık açısından bu durum bir sorun yaratmaz.

Ancak görsel açıdan özellikle de labiumlara yönelik cerrahi işlem yapılan hastalarda, estetik devamlılığın ve orantıların korunması açısından burada bulunan fazla dokular çıkarılabilir. Ayrıca bu işlem sonrası klioris üzerindeki fazla cilt alındığı için cinsel fonksiyon açısından olumlu sonuçların olduğuna dair yayınlar bulunmaktadır. Genellikle 4-6 hafta içerisinde iyileşme tamamlanmaktadır. Bu süre zarfında hastaların spor yapması, yüzmesi, cinsel ilişkide bulunması sakıncalıdır.

Haberin Devamı

Yukarıda bahsedilen cerrahi işlemler dışında daha nadire, dış dudakların kiloya ve yıllara bağlı oluşturduğu görünümden rahatsız olan hastalarda labium majuslara yağ enjeksiyonu, labium majustan doku çıkarılması, labium majus bölgesi ve mons bölgesinden yağ alınması gibi cerrahi işlemler yapılabilmektedir. Ayrıca genital bölgede çeşitli nedenlerle oluşan renk koyulaşmaları da bazı hastalar tarafından rahatsız edici bulunmakta, ve rengi açmaya yönelik çeşitli işlemler yapılmaktadır.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu Karamürsel

https://www.instagram.com/opdrburcukaramursel/

Yazarın Tüm Yazıları