Vintage Aşkı

Günümüzde insanların neredeyse çok büyük bir çoğunluğu çılgınca değişim arıyor. Bu arayışın sonucunda farklı stiller, eşyalar, kıyafetler ve birçok değişik nesne keşfedildi ve hızla da keşfedilmeye devam ediliyor.

Haberin Devamı

Böyle hızlı bir süreç içinde önceden çok anlamlı bulunan şeyler anlamsızlaşabildiği gibi, önceden hiç anlamı yok gibi gelen birçok şey de anlamlanır oldu. Ancak ne değişirse değişsin yaşanmışlıklar ve hatıralar değişmiyor. Dolayısı ile geçmişe olan bağ ve özlem değişime aldırmadan her zaman aynı değer ve önemde kalmaya devam ediyor.

İlk duyulduğunda ‘eski’ hissi uyandıran 'vintage' kelimesi tam bu devrede karşımıza çıkıyor. Çoğunlukla moda ile ilgiliymiş gibi algılanmasına rağmen, geçmiş döneme ait tek ve özel parça veya koleksiyonlar anlamına gelen Vintage sadece giyim konusunda değil araba, şarap, çanta, aksesuar gibi eskiden ve özel olarak üretilen birçok değişik nesne ve eşya için kullanılıyor. Bir kitleye çok şey ifade ederken, başka bir kitleye hiçbir şey ifade etmeyen vintage ürünler yine de gün geçtikçe daha da popülerleşiyor. Antika kadar eski olmayan ancak geçmişten gelen bu parçalar başka bir zaman dilimi, başka bir enerji ve yaşanmışlık hislerini yaşattıklarından birçok alanda ısrarla tercih edilmeye devam ediliyor.

Haberin Devamı

Vintage ürünlerin onları özel kılan en belirgin ortak özellikleri kaliteli, benzersiz, özenli, değerli ve bir zamana ve hikayeye ev sahipliği yapıyor olmaları. Vintage giyim sadece eski kıyafetleri giymek ya da vintage bir arabaya binmek sadece eski bir arabaya binmek demek kesinlikle değil. Tarzın tek biçimliliği ve küreselleşmiş aşırı tüketime tepki olan bu anlayış, fantastik işçilik, teklik, her parçanın arkasındaki tarih demek olduğundan kişisel bir tarz yaratmak için de muhteşem bir fırsat aynı zamanda.

Vintage Aşkı

Benzersiz olmayı kolaylaştıran vintage, sadece farklı olunmak için tercih edildiğinde ise başarısız bir tarzın yansıması ya da kendini bir türlü bulamayan ve yansıtamayan bir birey görünümüne bürünülmesine de yol açabiliyor. Altı boş ve bilinçsiz yapılan her şey gibi bu konuda da bilgi, ilgi ve detaylara hakim olma konularındaki eksiklikler dışarıdan hemen gözlemlenebiliyor. Tabii ki bir giyim parçasını ya da bir eşyayı sadece eskiden geldiği için de kullanabilirsiniz. Ancak tercih ettiğiniz herhangi bir vintage parçayı neden tercih ettiğinizi, detaylarını, tarihini ve özelliklerini bilmeniz onunla aranızda farklı ve anlamlı bir yakınlık kurmakla kalmayacak, tercihleriniz ve sizi siz yapan özelliklerinizin dışa vurumunu ışıldayarak taçlandıracak bilgiyi sağlamanıza yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

Vintage ürünlere dünyanın birçok yerinde geniş kitlelere ulaşılabilen lokasyonlarda açılan mağazalarda, internet üzerinden satış yapan sitelerde, ikinci el dükkanlarında ve bit pazarı ya da antika pazarı diye bilinen açık alanlara kurulan stantlarda rastlamak mümkün. Ülkemizde çok alışılmış olmamakla birlikte farklı ülkelerde uzun sayılabilecek sürelerdir sadece vintage değil, ikinci el ürün kullanmaya da yönelme oranı oldukça yüksek. Bu anlayış sonunda yavaş yavaş bize doğru da gelmeye başladı ve vintage ürün sevenlerin ve satın almak isteyenlerin kalbini fethedecek dükkanlar bir bir açılmaya başlandı. İnternetten yapacağınız kısa süreli bir araştırma sonucunda bu ürünlere ulaşabilmeniz an meselesi.

Haberin Devamı

Benzersiz olma yolunda anlamlı bir şekilde ilerlemek istiyorsanız, kendi değerlerinize, ailenize, eskiden gelen eşyalarınıza, yaşanmışlıklarınıza sahip çıkarken, vintage ürünlere de bir göz atabilirsiniz.

Bükre İkizer

INSTAGRAM: Bükre İkizer

Yazarın Tüm Yazıları