Sana Fikrini Sordum mu?

Hiç düşündünüz mü biri size fikrinizi sormadığı halde günde kaç defa birilerine ‘ben olsam öyle değil, böyle yapardım’…‘neden onu aldın bu daha iyi bence’… ‘oraya değil şuraya gitseydin’… ‘yatırımını şuna yapsaydın’… ‘aaa kilo almışsın’… ‘ama sen de çok zayıfladın’… ‘o eve o kirayı verene kadar şurada otururdun’… ‘o kadar paraya bu arabaya alacağına şunu alsaydın’…gibi size fikrinizi sormadıkları halde onların tercihlerine saygısızlık ve sınırlarına rahatlıkla girme hakkını kendinizde bularak müdahale ediyorsunuz?

Haberin Devamı

Maalesef toplum olarak (tabii ki sadece bizim ülkemizde böyle değil ancak biz bu konuda liste başına rahatlıkla oturtabilecek seviyedeyiz) aslında çok kişisel ve özel konularda karşımızdaki kişinin özel alanına elimizi kolumuzu sallaya sallaya, o kişinin tercihlerini, tecrübelerini, hayata bakış açısını ve hayattan beklentilerini hiçe sayarak sınırlarını ne denli zorladığımızın farkında bile değiliz.

Çünkü alıştığımız düzen içinde bu gibi konuşmalar hala çok normal gibi algılanmaya devam ediyor. Sizler bu davranışları başkalarına göstermeye ve size gösterilmesine müsaade etmeye devam ettikçe de bu sarmal aynı hızla büyüyor.

Her bireyin kendine ait özel alanı vardır. Çocuk dahi olsa özel alan özel alandır. Hepimiz değişik bakış açılarında, değişik alışkanlıklarda ve değişik değerlerde büyüyoruz. Ve hepimiz geldiğimiz yaşlara tesadüfen gelmedik. Herkesin kendi hayatına göre çok değerli ve çok önemli bir birikimi var. Ve bu birikimlerinize saygı duyulmasını beklemek en doğal hakkınız. Dolayısı ile karşınızdaki kişinin birikimlerine de aynı derecede saygı göstermeniz sizden beklenen davranış şekli.

Haberin Devamı

Bırakın kendiliğinden fikir vermeyi, size doğruca bir talep gelmediği taktirde herhangi bir konuda yardıma ihtiyacı olduğuna kanaat getirdiğiniz birine yardım isteyip istemediği konusunda fikrini bile almadan yardım etmeye yeltenmeniz ya da yardım etmeniz bile o kişinin özel alanına ciddi şekilde müdahale etmek demek.

  • Evin kira mı, kendi evin mi?
  • Kiran ne kadar?
  • Araban ne?
  • Hangi okuldan mezunsun?
  • Ne iş yapıyorsun?
  • Ailenle mi yaşıyorsun?
  • Maaşın ne kadar?

Sana Fikrini Sordum mu

Gibi günlük hayatta rahatça insanlara sorduğunuz sorular aslında o kişileri kategorilere ayırma çabası. İnsanlarla önce insan oldukları için iletişime geçmek çok önemli. Her ne kadar size çok normal geliyor olsa da ve ‘aman ne var canım kötü bir niyetle sormadım ki, bunlar gayet normal sorular’ diye düşünseniz bile bunlar normal değil, çok çok özel sorular. Ve bu soruları sormak birçok toplumda saygısızlık, hadsizlik ve özel alana haksız müdahale olarak algılanır. Tabii sadece soru sormak ta değil, size sorulmadan yaptığınız her yorum aynı etkidedir. Ve hatta bazı şeyleri iyiymiş gibi söylemeniz de o kişinin özel alanına giriyor olduğunuz gerçeğini değiştirmez. ‘Saçın böyle daha güzel olmuş’… ‘çok zayıflamışsın’… ‘bu makyajın bence daha iyi’ gibi iyi niyetle söyledim adı altında size ‘sence saçım nasıl olmuş?’… ‘zayıflamış mıyım?’ ‘makyajımı beğendin mi?’ gibi bir soru gelmeden kişilerin en özel alanı olan bedenleri hakkında yaptığınız yorumların aslında yapılmaması gerektiğini bilmeniz fazlasıyla önemli. Karşınızdaki birey ile normal bir iletişime geçmeniz, onun tercihlerine, kilosuna, hayat tarzına, müzik zevkine, parasını nereye harcayacağına, nereye tatile gideceğine ya da bunun gibi onlarca konuya bağlı olmaksızın ilişki kurmanız normal olan.

Haberin Devamı

Size doğrudan fikriniz sorulmadan fikrinizi kendinize saklayın. Sizden yardım talep edilmediği sürece insanların yaşamlarına müdahale etmeyin. Yardıma ihtiyacı olduğuna emin olduğunuz biri var ise en azından bu konuda sizden bir talebi var mı yok mu diye o kişilere kibar bir yolla sorun. Hem kendi hem diğer insanların para konularını konuşmayın. Sizi ilgilendirmeyen sorular sormayın. Gereksiz yere bilgi vermeyin. Önce kendi özel alanınıza saygı gösterin ki başkaları da sizin özel alanınıza saygı göstersin. Herkesi olduğu gibi kabul edin ve o insanlarla insani değerleri ve size olan davranış şekilleri üzerine iletişim kurun. Siz nerede duracağınızı bilin ki, karşınızdaki kişi de nerede duracağını bilsin.

Bükre İkizer

Haberin Devamı

INSTAGRAM: Bükre İkizer

Yazarın Tüm Yazıları