Mis Görünümlü Pis Plajlar

Sıcaklarla birlikte İstanbul’da da olsa fırsat buldukça serinlemek herkesin ihtiyacı. Belki sadece hafta sonu için bile olsa denize girmek, biraz güneşlenmek, dinlenmek ve iş yoğunluğundan uzaklaşma niyetiyle insanlar denize girilecek yerlere yöneliyorlar.

Haberin Devamı

Çok fazla seçenek olmamakla birlikte güzel kumsalların olduğu İstanbul sınırları içinde ya da çok yakınlarında olan bölgeler ne mutlu ki varlar. Ancak özellikle halka açık olan kumsallar uzaktan muhteşem görünseler bile yakından gördüğünüzde ‘yok artık bu kadar da olamaz’ denilecek derecede kirli. Cam kırıkları, sigara izmaritleri, plastik şişeler, ambalajlar, çocuk bezleri, peçete ve türevleri, mısır koçanları ve saymakla bitmeyecek daha onlarca değişik nesneden kumda bile yürüyemiyorsunuz.

Temizlik bireyde başlayıp, topluma yayılan bir anlayış. Tıpkı terbiye, nezaket, saygı, hoşgörü gibi. Dolayısı ile bu ailelerde büyüyen çocuklar da aynı şekilde davranışlar sergileyerek yaşamaya devam ediyorlar. Kişisel farkındalık konusunda hep söylediğim gibi artık ‘valla bilmiyordum’ ya da ‘farkında değilim’ gibi bahanelerin geçerli olmadığı bir dönemde yaşıyoruz. Sosyal medya, televizyon kanalları, gazeteler, yazılı-basılı-görsel kamu spotları bangır bangır çevre temizliğine, yaşadığımız Dünya’ya olan davranışlara, insanlara, hayvanlara nasıl davranmamız gerektiğini söylerken artık gözlerinizi kapatma gibi bir lüksünüz yok.

Haberin Devamı

Mis Görünümlü Pis Plajlar

Bugün çöp attığınız o kumsalda sizin de bebeğiniz, eşiniz, akrabanız, arkadaşınız denize giriyor. Oralarda yürüyen insanlarında canları yandığında ya da hastalık kaptıklarında onlar için üzülen insanlar var.

Aslında bu durum sadece halka açık yerlerde de olmuyor. En pahalı otellerde, giriş ücreti olan plajlarda da aynı manzaralar söz konusu. Tabii bu tip yerlerde çalışanlar çok havalı, bakımlı, entelektüel görünümlü ama insani değerleri ve temizlik anlayışı olmayan, parası olduğu için her pisliği yapabileceğini düşünen büyük topluluğun devamlı arkasını topladığı için, böyle manzaralar oralarda çok fazla göze çarpmıyor.

Ortalarda süslü kıyafetler giyip, makyaj yapıp, güzel kokular sürüp gezmekle eğitimli ve bakımlı olunmuyor. Şu hayata gelip kendinize hiçbir şey katamadan, kendiniz için yaşayıp ölmeniz size bir şey katmadığı gibi, çocuklarınıza, çevrenize ve insanlara da bir şey katmıyor. Hatta üstüne üstlük onlara kötü örnek olarak gelecek nesillere de kendi olumsuz davranışlarınızı bırakıyorsunuz.

Haberin Devamı

İki dakika durun ve gözlerinizi kapatın. Hemen ilk okula gidin. Kendinizi ilkokul sırasında otururken görün ve öğretmeninizin size söylediği ‘kendinize yapılmasını istemediğiniz şeyi başkasına yapmayın’ cümlesini hatırlayın. Belki bir faydası olur!

Bükre İkizer

INSTAGRAM: Bükre İkizer

Yazarın Tüm Yazıları