Eyvah Yaz Kapıda!

Evet yaz kapıda ve dolayısı ile yoğun diyet ve spor programları gündemde. Zayıf, fit, güzel ya da yakışıklı olma uğruna harıl harıl yaza hazırlananlar aman dikkat!

Haberin Devamı

Kilo verdiren ancak sağlığa da zarar veren yanlış diyetlere başlayanlar, henüz sağlık garantisi olup olmadığı belli olmayan zayıflamaya yardımcı ürünleri kullananlar, vücudunun normal ritmine ya da yapısına uygun olup olmadığını bilmeden birinden duyduğu spor programlarına yazılanlar ve tabii ki zayıflama uğruna aç kalanlar bir sakin olun. Yaza çok az kalan şu zaman diliminde sadece görüntünüz için hem acı çekip hem de vücudunuza zarar vermeyin.

Tabii ki beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin, spor yapın ve daha sağlıklı, daha fit, daha çekici, daha enerjik, daha güzel ya da yakışıklı olmak ve çok daha iyi hissetmek için yeni planlar yapın ve derhal planlarınızı uygulamaya başlayın. Ama bunu sadece yaz tatili için yapmayın. Spor ve sağlıklı beslenmeyi bir yaşam şekli haline getirin. O niyetle bu aktivitelere başlayın. Bir ay spor ve diyet yapıp, bütün yaz yatmaya ve yemeye devam etmeyin. Unutmayın ki genel mutluluğunuz yaz kış aynı derecede önem taşıyor.

Haberin Devamı

Yeni hayatınız ve yeni siz için yılın her günü aynı istek ve motivasyonla hareket edin. Zayıflık, sağlık, mutluluk, iyi görünmek, enerjik ve pozitif olmak herkesin istediği şey. Ancak konu düşündüklerini hayata geçirmek olduğunda saymakla bitmeyen bahanelerle bir türlü başlanamayan planları aniden rafa kaldıranlardan olmayın. Çünkü bu planları hayata geçirmek aslında sandığınız kadar zor değil. Ya da birçok kişinin düşündüğü gibi spor yapmak ya da zayıflamak para ile doğru orantılı da değil.

Yürümek için paraya ihtiyacınız yok. Daha iyi beslenmek için diyetisyenden diyetisyene koşmanıza gerek yok. Kaslarınızı çalıştırmak için ille spor salonlarına yazılmanıza gerek yok. Ki spor salonuna gitmenizin, diyetisyeninizin size uygun bir beslenme planı hazırlamasının ya da yürüme bandında yürümenizin hiçbir mahsuru yok ama bunları yapmazsam istediklerim olmaz fikrinin aslında yanlış bir fikir olduğunu görebilmeniz önemli. Yapmak istediğiniz birçok aktiviteyi kendi kendinize de yapabilirsiniz. Yeter ki kesin bir karar verin ve o kararı uygulayın. İradenizi kullanma, öz saygınızı geri kazanma ve vücudunuza iyi bakma konularında biraz daha bilgi edinin ve kendinize güvenin.

Haberin Devamı

Bilinçsiz hareket edip, vücudunuzu halsiz bırakmayın. Kalori konusunda ciddi bir yanlış anlaşılma var. Şunu bilin ki vücudun kesinlikle kaloriye ihtiyacı var. Ancak yararlı kalori ile zararlı kalorinin farkını öğrenin. Yeme miktarınızı değiştirin ve aç kalmadan yararlı ve yeterli kalori ile denge sağlayabileceğiniz bir plan geliştirin. Ve tabii yağlar! Hiç yağ yemezseniz kilo veremediğiniz gibi vücudunuza zarar da verirsiniz. Diğer yandan hangi yağı, hangi ölçüde tüketeceğinizi öğrenerek yağ yakımınıza hem yardımcı olup hem de gereğinden fazla yağ almaya son verebilirsiniz. Yedikleriniz hakkında biraz araştırma yapın. Hangi vitaminleri içerdiklerine mutlaka bakın.

Haberin Devamı

Vücudunuzu sizden daha iyi kimse bilemez. Onu dinlemeyi öğrenin. Bir başkasının yaptığı diyet size iyi gelmeyebilir. Ya da onlara iyi gelmeyen bir program sizde şahane sonuçlar ortaya çıkartabilir. Bunları kendi kendinize keşfedin.

Daha çok dışarıya çıkın, olan zamanınızı iyi değerlendirin ve yürüyerek gidebileceğiniz yerlere mutlaka yürüyün. Sevdiklerinizle büyük yemek buluşmaları yerine yemek odaklı olmayan hareketi bol aktiviteler planlayın. Sağlıklı beslenme ve sporu eş zamanlı uygulayın. Çevrenizdekileri harekete geçmeye heveslendirin. Gülün, zıplayın, kahkaha atın ve yeni hayatınızın tadını çıkartın.

Bükre İkizer
13Mayıs2019
Hürriyet Gazetesi

Yazarın Tüm Yazıları