Arif Dizdaroğlu

Susic etkisi

29 Ocak 2017
Aytemiz Alanyaspor, Antalyaspor karşısında sezonun en iyi maçlarından birini oynadı.

Belki en etkili olduğu değil ama en dengeli oynadığı karşılaşmaydı. Turuncu yeşilli kadro ilk dakikadan son düdüğe kadar tüm hatlarıyla mücadele etti, ancak hak etmediği bir mağlubiyet aldı.Bu oyun gelecek adına bana umut verdi. Olumlu gelişmede yeni transferin katkısı kadar, yeni teknik direktörün maçı tribünde izlemesinin de etkili olduğunu düşünüyorum. Böyle oynarlarsa Alanyaspor sonunda hak ettiği yere ulaşır.

***

Takımın yeni patronu Saffet Susic önemli bir teknik direktör. Ülkemize de yabancı değil. 1996 yılında geldiği Türkiye’de, İstanbulspor, Rizespor, Konyaspor, Ankaragücü ve Ankaraspor’da önemli işlere imza attı. Artıları eksilerinden çok fazla. Görev yaptığı takımlarda toplam 207 maçtaki galibiyet sayısı 86. Mağlubiyet 74, beraberlikler ise 47. Özellikle üç yıl yönettiği İstanbulspor’da futbol camiasının dikkatini çekmiş. İntertoto’daki yarı final başarısıyla büyük övgü almıştı.Susic, futbol bilgisinin ötesinde ikili ilişkilerdeki pozitif yapısıyla da tanınıyor. Türkiye’de bulunduğu 13 yıl boyunca negatif bir olayın içinde olmadı. Onunla çalışmış eski futbolcuların büyük çoğunluğu (yedekler de dahil), takımda yarattığı ahengi anlatıyor.

***

Son haftalarda çok puan kaybedildi, kritik bölgede olmak stresi de artırıyor. Yeni teknik direktör hamlesinde geç kalındı. Bu değişiklik devre arasında yapılabilse Beşiktaş ve Antalyaspor maçlarının sonuçları farklı olabilirdi. Yeni transferlerin takıma katkısı olumlu. Afrika Kupası’ndan dönecek N’Sacala ve Gassama’yla alternatifler çoğalacak.Susic’in önceki akşam izlediği Alanyaspor’un oyunu beğendiğini düşünüyorum. Futbolumuzu iyi tanıyan Boşnak hocanın, Balic ve teknik ekibin de desteğiyle iyi iş çıkarmasını bekliyorum.Burada camiaya önemli görev düşüyor. Yönetim, sporcu ve en önemlisi taraftarların bir bütün olarak teknik kadronun arkasında durması gerekli.Başarının yolu dayanışmadan geçer.

Yazının Devamını Oku

20 puan hesabı

26 Ocak 2017
Alanya’da iki haftadır üzüntü hakim. Beşiktaş maçında kaybedilen 3 puan değil asıl moralleri bozan 3-2’lik Rizespor karşılaşması oldu. Çünkü, şu andaki lig tablosuna bakınca rakibin Beşiktaş değil Rizespor olduğu net görülüyor.Aytemiz Alanyaspor sezonun ikinci yarısına kötü bir başlangıç yaptı. Ardından teknik direktörle yollar ayrıldı. Ancak, halen takımın artıları eksilerden fazla. Oynanacak 16 maç ve ortada 48 puan var.

Gelecek karşılaşmalara ve bana göre alınabilecek asgari puanlara şöyle bir bakalım:

Antalyaspor-Alanyaspor (1 puan)Alanyaspor-Gençlerbirliği (3 puan)Trabzonspor-Alanyaspor (0 puan)Alanyaspor-Adanaspor (3 puan)Başakşehir-Alanyaspor (0 puan)Alanyaspor-Fenerbahçe (0 puan)Bursaspor-Alanyaspor (0 puan)Alanyaspor-Kasımpaşa (3 puan)Gaziantep-Alanyaspor (1 puan)Alanyaspor-Osmanlıspor (1 puan)Kayserispor-Alanyaspor (1 puan)Konyaspor-Alanyaspor (0 puan)Alanyaspor-Karabükspor (3 puan)Akhisarspor- Alanyaspor (3 puan)Alanyaspor-Galatasaray (1 puan)Rizespor-Alanyaspor (0 puan)

“Bela tek başına gelmez” diye bir söz vardır. İşlerin ters gittiği Alanyaspor şu anda o talihsiz dönemi yaşıyor. 4 yeni transfer ve yeni teknik direktörle sürprizlerin takımı geri döner. Bunu yapabilecek kadro ve onlara inanan bir camia var.Defans kurgusu takımın en zayıf noktası, güçlü yönü ise ofansif anlayışı.


Yazının Devamını Oku

Teknik direktörsüz bu kadar

25 Ocak 2017
Süper Lig'in 18. haftasının kapanış maçında Türkiye'nin gözü Alanya'daydı.

Bir yanda şampiyonluk mücadelesi veren Beşiktaş, diğer yanda hafta sonu oynanan karşılaşmalar sonunda Fenerbahçe ve Galatasaray'ın gönül desteğini alan Aytemiz Alanyaspor.

Maça, U-21 takımının genç antrenörü Mustafa Camunak tarafından hazırlanan, kadrosunda çok önemli eksikleri olan Alanyaspor'un gücü kazanmaya yetmedi.

KOLAY YENEN GOLLER

Alanyaspor'un oyunu kendi sahasında kabul etmesi sonucu Beşiktaş ilk dakikalarda daha etkili göründü. Ve 13'üncü dakikada üstünlüğü ele geçirdi.
Ev sahibi takımın sezon başından beri geçmeyen "basit gol yeme hastalığı" maçın başlarında bir kez daha yüzünü gösterdi.

Yazının Devamını Oku

Alanya’da heyecanlı günler

17 Ocak 2017
Futbol zevkli bir oyun. İyi mücadele ve bol gol olursa izlemek daha keyifli. Bir de tuttuğun takım kazanıyorsa tadına doyum olmaz. Takımlar, sadece 11 futbolcu, teknik ekip ve yönetimden oluşmaz. İşin taraftar ve temsil ettiğin camia boyutu da var. Kaybetmek dünyanın sonu değil ama yeterince mücadele etmeden rakibine boyun eğersen taraftarın acı çeker.

Alanya’da bu hafta maalesef böyle oldu. Aytemiz Alanyasporlu futbolcular, Rizespor maçıyla çok önemli bir fırsat kaçırdılar.

Evet, maçın başında yenilen gol takımın motivasyonunu bozdu. Ama önünde bunu düzeltebilecek 88 dakikalık uzun süre vardı. Oysa sahada dağınık, mücadele gücünden yoksun bir Alanyaspor izledik. İlk yarı neredeyse hiç olumlu pozisyon üretilemedi, kötü oyunun karşılığında puan beklemek hayaldi.

11 kişiyle kurulamayan baskı 10 kişi kaldıktan sonra gerçekleşti. Son 15 dakikada gösterilen mücadele bir anda tabloyu değiştirdi. Oyuncuların bunu yapacak gücü var, ama nedense 90 dakikaya yayamıyorlar. Sorgulanması gereken bu...

***

Turuncu yeşilli takımın yapısını bir kez daha inceleyelim.

AVANTAJLAR1-Teknik ve atletik özellikli futbolcuların çokluğu.

2-Özellikle son çeyrekte skora isyan edercesine verilen mücadele.

3-Basın ve taraftar baskısından uzak rahat bir ortam olması.

Yazının Devamını Oku

Tatil rehaveti

15 Ocak 2017
Kışın ortasında Alanya'da pırıl pırıl bir hava. Sıcaklık 15 derece, zemin güzel. Heyacan dolu karşılaşmada 5 gol var.

Aytemiz Alanyaspor'un sağ bek sorununu bilen Rizesporlular bu hattan yüklenince maça 1-0 önde girdi.Golün ardından oyunu rakip sahaya yığan ev sahibi takım üst üste girdiği pozisyonlarda fırsatları değerlendiremedi. 

PLET İYİ TRANSFER

Yeni transfer Hollandalı Plet, güçlü fiziği, tekniği ve futbol iştahıyla dikkat çekti. Gelecek haftalar için Alanya'nın hücum zenginliğine önemli katkı yapacak gibi.30'lu dakikalarda kontrataklarını artıran Karadeniz temsilcisi, defanstaki paylaşım hatasından ikinci gole ulaştı.Vagner Love hamlesiyle birlikte, skora isyan eden turuncu yeşilli taraftarlar desteğini artırdı. Tribüne çağırdıkları futbolcuları geri dönüş için motive etti.

MUCİZE BEKLENTİSİ

Yazının Devamını Oku

İşte ilk yarı karnesi

27 Aralık 2016
Süper Lig’in 16. haftasıyla birlikte sezonun ilk yarısı tamamlandı. Aytemiz Alanyaspor aldığı ilginç sonuçlar ve oynadığı pozitif futbolla adından söz ettirdi. Devre 18 puanla tehlikeli bölgenin üst sınırında tamamlandı.

Yeni kurulan kadronun handikaplar yaşaması doğal. Alanyaspor’da bunun sancılarını yaşadı, tecrübesizler yüzünden en az 4-6 puan kaybedildi.

***

16 maçta neler yaşanmış bakalım.

Beşiktaş 4 - Alanyaspor 1

(İlk kez birlikte oynayan futbolcuların sayısı fazlaydı. Bazıları takım arkadaşlarının adını bile bilmiyordu.)

Alanyaspor 2 - Antalyaspor 1

(Bu maç Antalya’da oynandı. Son saniye golü 3 puanı getirdi.)

Gençlerbirliği 0 - Alanyaspor 0

Yazının Devamını Oku

Bu defansla kazanmak zor

26 Aralık 2016
Aytemiz Alanyaspor sahaya sürpriz bir kadroyla çıktı.

5 önemli eksiğin olduğu maçta herkes Ayite'yi ilk 11'de beklerken Hüseyin Kalpar tercihini İranlı santrfor Sajad'dan yana kullandı.

Kalpar hocanın Galatasaray'ı önce durdurmayı düşünmesi doğruydu, ancak defans hataları planda yoktu.

İlk dakikalarda hızlı ataklar yapan etkili bir Alanyaspor izledik. Üçüncü bölgede yakalanan fırsatlarda Vagner Love'ın eksikliği çok hissedildi.

DOĞRU ADRES SOL KANAT

29. dakikada gelen gole kadar Galatasaray ciddi tek bir pozisyon bulabildi. O da Ba'nın hatasından kaynaklandı. Ev sahibi takımın artan atakları Alanyaspor defansında eridi.

İyi oyun meyvesini 38. dakikada verdi. Berkan N'Sakala işbirliğiyle sol kanattan gelen topu Sajad kafayla ağlara gönderdi. Muslera müthiş golü sadece izleyebildi.

İlk yarının 1-1 bitmesi beklenirken, Gassama inanılmaz bir hata yaparak topu kendi kalesine attı. Bu maçın kırılma anıydı.

KIRILGAN YAPI

Yazının Devamını Oku

İki mi gitti bir mi geldi

20 Aralık 2016
PAZAR akşamı, Süper Lig’in iki ilçe takımı Aytemiz Alanyaspor ile Akhisar Belediyespor’u izledik. 90 dakika sonunda gol göremedik ama müthiş bir mücadele vardı.

İlçe deyince aklıma Alanya’nın bir türlü gerçekleşmeyen il olma sevdası geldi. Bu elbise, 300 bin nüfusa ve ekonomik dinamizme artık çok dar geliyor.

Gelin Alanya’nın nasıl bir ilçe olduğuna bakalım.

Nüfusuyla 22 ilden daha büyük. Vergi gelirlerinde (2014 resmi rakamlara göre) Alanya’nın hazineye aktardığı miktar 600 milyon TL. Yani ülkenin 44 ilinden daha fazla. 200 binin üzerinde turistik yatak kapasitesine sahip. Tarım ve turizmde çok önemli bir merkez.

Ünlü tarihçi İbrahim Hakkı Konyalı, önemli eserlerinden biri olan Alanya tarihinin (1946 basımı) önsözünde şöyle der:

“Alanya’nın müsait bir sınırla il haline getirilmesi onun tarihten aldığı bir haktır. Meclis’in bu hakkı yerine getirme kararını verdiği oturumunu tarih altın sayfasını yazacaktır.”

Alanya’ya gelen her siyasi lider “İl yapacağız” sözünü verir, nedense gerçekleşmez.

Son olarak “Süper lige çıkın ilk yapacağız” sözü alındı.

Alanya Süper Lig’e yükseldi, hatta bazı hemşerilerim 82 plakasını hazırladı, ama özlem yine dinmedi.

Yazının Devamını Oku