DUBAİ’DE İŞLER NEDEN KARIŞTI

Geçen hafta sosyal medya Dubai’den gelen sel felaketiyle sarsıldı. Birçok uçuş ve etkinlik iptal oldu. İşte herkesin şaşırdığı felaketin satır araları...

Haberin Devamı

Son 75 Yılın Rekoru

Dubai her ne kadar tarihi şehirleri seven bana pek hitap eden bir destinasyon olmasa da şehrin son 10 yıl içinde geçirdiği büyüme, çektiği yatırım ve tanıtıma harcanan bütçeler takdir edilecek düzeyde.

Keza tüm bu gelişmelerin yanında Dubai, Londra’dan hemen sonra gastronominin, müzeciliğin ve fuarcılığın dünyadaki sayılı merkezlerinden biri haline geldi diyebiliriz.

DUBAİ’DE İŞLER  NEDEN KARIŞTI

Peki böylesine çılgın bir inşaat sürecinden geçen bir şehirde nasıl sel olur?

Altyapı yetersizliği asıl sorun gibi gözükse de Dubai’nin yaşadığı şey birkaç saatte aldığı yağmurun son 75 yılın en yüksek yağmuru olmasıydı.

Haberin Devamı

BAE meteroloji merkezinin açıklamasına göre geçen hafta tek bir günde Dubai’ye yağan yağmur Londra’ya kışın 3 ayda yağan yağmura eşitmiş. Bu açıkçası inanılmaz bir miktarda yağmur demek.

Dolayısıyla söylenen şu ki aynı yağmur dünyada nereye yağarsa yağsın sel yaratacağı ve dünyada bu kadar suyu kaldırabilecek bir kanalizasyon sistemi olmadığı yönünde.

Diğer yandan ise şehrin yine de her türlü şiddette yağmura zaten uygun tasarlanmadığı ve altyapı eksikliğinin olduğu yaygın görüşler arasında.

Emirliğin girişimiyle hayata geçen ve yapay yollarla yağmur yağdırılmasının sağlandığı yapay bulut teknolojinin ise bu süreçe bir etki etmediği açıklamalar arasında.

DUBAİ’DE İŞLER  NEDEN KARIŞTI

Gökdelende Mum

Dubaili birçok dostlumla konuştuğumda şunu öğrendim. Sel felaketinde gökdelenlere kapananlar,  elektrik kaçakları yüzünden sokağa çıkmaya korkmuşlar.

Dubai’de şehrin elektrik altyapısı tamamen şehrin altında.

Bizdeki gibi yer üstünde teller yer yokmuş. Bu sebeple de yer altındaki elektrik hatlarına sızan sular büyük bir tehdit yaratmakta.

Dubai’deki kontaklarımdan öğrendiğim tüm bu sebeplerle elektrik akımına kapılan ve ölen kişilerin olduğu yönünde. Keza sel sonrası jeneratörlerin kullanılamaz hale geldiği bazı evlerdeki elektrik kesintileri, bilimkurgu filmlerini anımsatan bu yapılarda yaşayanları mum yakar hale dahi getirmiş. Kısacası doğa, paradan da mühendislikten de üstün olduğunu birkez daha insanlığa göstermiş.

Haberin Devamı

DUBAİ’DE İŞLER  NEDEN KARIŞTI

Güzel Şeyler de Oluyor

Diğer tarafta Dubai ziyaretçilerine sıra dışı hizmetler sunmakta geri kalmıyor. Selden nasibini alan yerler arasındaki Dubai Mall’da tüm yolcular için harika bir hizmet başlamış.

AVM’de alışveriş yaparken içeride kurulmuş kontuarlara valizinizi bırakıp tüm bagaj ve check-in işlemlerinizi havalimanına gitmeden yapılabiliyor.

Bunun için en geç 4 saat öncesinde AVM’ye gelmeniz ve 99 Dirhem yani yaklaşık 890 TL ödemeniz gerekiyor.

Böylece son dakika alışverişi yapabiliyor, havalimanına erkenden gitmek zorunda kalmıyor, valizlerinizi yanınızda taşımıyor ve şehirdeki son saatlerinizi keyifle geçirerek elinizi kolunuzu sallayarak uçağınızın kalkacağı kapıya gidebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Şehrin inovatif ruhuna ve turist odaklı hizmet anlayışına yakışır bir uygulama doğrusu.

Bu arada öğrendim ki Dubai 13 bin restoran rakamına ulaşmış.

DUBAİ’DE İŞLER  NEDEN KARIŞTI

Londra’nın 15 binlik rakamına yaklaşmış ama New York’un 25 binlik rakamından da hayli uzak durumda.

Ama yine de bu kadar kısa sürede dünyanın en eski metropolleriyle sadece inşaat veya turizmde değil, sosyal yaşam alanlarıyla da yarışır hale gelebilmek büyük başarı.

Umarım bu dev turizm şehri bir an önce bu sel felaketini atlatır ve eski görkemli günlerine döner.

 

Yazarın Tüm Yazıları