Geriİyi Yaşam İşyerinde psikolojik şiddete yasalar dur diyecek!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İşyerinde psikolojik şiddete yasalar dur diyecek!

İşyerinde psikolojik şiddete yasalar dur diyecek!

"İşyerinde psikolojik şiddet, yani "mobbing" konusunda, ilk kez yasal düzenlemeye gidiliyor!"

Mobbing Genelgesine Destek!

Türkiye'de kadınlar istihdama katılımının önündeki en büyük engelin işyerinde mobbing (psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme )olduğunu görüyor. Ve bununla birlikte Mobbing şu sıralar gündemden düşmüyor.

Mobbing nedir?
Kadın sığınma evleri ve birçok kadın hakları derneğinde aktif görev yapan Avukat Sevda Şahin, gündemde olan Mobbing konusunu hukuksal açıdan değerlendirerek çarpıcı açıklamalarda bulundu;

"Yayınlanan 8 maddelik genelge ile mobbinge karşı savaş başlatılmıştır. Bir kadın ögretim üyesinin sistematik olarak tacize uğraması ve bunun Ankara Cumhuriyet Savcılığınca, bilgisayar kayıtları incelenmek sureti ile sabitlenmesi karşısında üniversite yönetiminin hiçbir idari işlem yapmamış olması da ayrıca kaygı verici bir durum" dedi.

Mobbing durdurulabilir ya da engellenebilir mi?

Avukat Sevda Şahin; "Durdurmak ya da engellemekten önce sorunun varlığını anlamak gerekir. Konu, Türkiye'de ne yasal olarak tanımlanmış ne de bilinen bir olgu haline gelebilmiştir.

Sınırlı sayıda insan kaynakları uzmanı ve sayılı psikoloğun dışında ne sendikalar ne de çalışma bakanlığı böyle bir sorunu gündemine almamıştır. Bu durumda sendikaya danışıldığında ya sorun anlaşılmayacak ya da işyerlerinin doğal bir süreci olarak görülecektir. Çünkü yaygın işsizlik ortamında başka birinin çalıştırılmak istenmesi mümkündür ve sırf bu nedenle bu tip davranışlar sergileniyor olabilir" dedi.

Hukuksal Güvence Sağlanabilir mi?

Türkiye de konu yasal güvence altına alınmamıştır. Fakat sorunun yaygınlığı Anayasal haklar çerçevesinde ve Ceza hukukunda hak arama anlamında değerlendirilebilir. Ayrıca konu İş kanununa taşınarak işverene yükümlülük yüklenebilir. Özel hukuk alanında da Tazminat hakkı çerçevesinde değerlendirilebilir.

Uygulamada pratik yöntemlerle sorunu en aza indirmek mümkündür. Örneğin Mobbinge uğrayan kişilere şikâyet hakkı tanınması bu şikâyetlerin de ifşa edilmeden belli bir merkezce değerlendirilmesi. Ceza davalarında "UZLAŞMA" kurumu kıyasen Mobbing sorununa da uygulanabilir. Bu amaçla Çalışma ve Sosyal Güvenlik kanalıyla oluşturulacak kurul ile taraflar arasında sorunun çözümüne gidilebilir.

Mobbing nedir?

False