Mahmure

Mahmure

Yaşam

İş yemeğinin de adabı var

İş yemeğinin de adabı var

İş yemekleri hakkında size yardımcı olabilecek ipuçlarını bilmek ister misiniz?

Davet edilen ve davet eden tarafın rolleri farklı olduğu için bu konuda özellikle dikkat etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.

Masaya mönü geldiğinde ilk başta davet eden tarafın mönüyü alması beklenmelidir. Davet edilen taraf genellikle davet edenin yönlendirmesini bekler.

Mönüyü masada açık bıraktığınız sürece garsonun sipariş almak için gelmeyeceğini unutmayın.
Yemek sırasında birbirleriyle tanıştırmanız gereken insanlar varsa, ilk başta daha önemli olan (tercihen davet ettiğiniz) kişiyi tanıştırmanız gerekir.

Yemeği düzenleyen sizseniz, herkesi doğru yere oturtmak da sizin görevinizdir dolayısıyla özenli bir oturma planı yapmalısınız.

Yemek başlamadan önce garsonunuzu önce misafirinize servis yapması konusunda uyarabilirsiniz. Servisi siz yapıyorsanız, ilk misafirlerinize en son kendinize servis yapın.

Yemeğe davetliyseniz tam zamanında gitmeniz doğruyken, davetli olduğunuz bir kokteylse kesinlikle başlangıç zamanından önce orada olmamalısınız. Kokteyle gitmek için en ideal vakit, başlangıcından sonraki ilk yarım saat içerisinde orada olmanızdır.

Sizin için kadeh kaldırılıyorsa içkinizi içmemeniz gerekir, aksi takdirde kendinizi kutlamış olursunuz.

Yemek esnasında herhangi bir şekilde masadan kalkmanız gerekirse, peçetenizi sandalyenin üstüne bırakmalısınız.

Yemek sırasında konuşurken davetlilerinizin gözlerine bakmak, iletişim sağlamak açısından çok önemlidir.

Davetli olduğunuz yemekte, davet eden içki içmeyi tercih ettiyse ve siz istemiyorsanız başta bardağınıza konulmasını reddetmeyin.

Eğer ofiste bir yemeğe davet edildiyseniz, davet edenin size oturacak yer göstermesini beklemelisiniz.

Eğer iş yemeği için davet edildiğiniz yer bir ev ise peçetenizi, ev sahibinden ve sizden daha yaşlı insanlardan önce kullanmaya başlamamalısınız.

Ağzınızda yemek varken asla konuşmayın, bunun içinde yemeğinizi küçük parçalar halinde yemeyi tercih etmelisiniz.

Çatal, kaşık ve bıçaktan herhangi birini kullanmak için kaldırdığınızda onun bir daha masaya değmemesi gerektiğini unutmayın.

Çatal, kaşık ve bıçak servisinizi dışarıdan içeriye doğru kullanın.

Masayı düzenlerken tuzu ve biberi yan yana yerleştirin. Birisi tuzu ya da biberi istediğinde, ikisini birlikte uzatın.

Masayı düzenlerken dikkat etmeniz gereken şeylerden ekmekleri oturan kişinin soluna, bardakları ise sağına yerleştirmeniz gerekir.
Yemek yerken karşınızdaki insanın yeme hızına uyum sağlamaya çalışın. Yemeği karşınızdakinden çok önce ya da çok sonra bitirmemelisiniz.

Davet edilen tarafsanız ve karşınızdaki bir mönü hazırlamadıysa kesinlikle mönüdeki en pahalı yemeği tercih etmeyin.

Davet edilen tarafsanız, alkollü içkiyi ilk tercih eden siz olmayın ve bu kararı davet edene bırakın. Davet eden taraf alkollü içki tercih etmişse ona uyum sağlayın ama ikincisini sipariş etmeyin.

Yemek sırasında dik oturun ve dirseklerinizi vücudunuza paralel tutmaya çalışın.

Ne giydiğiniz iş yemeklerinde önemlidir dolayısıyla iş yemeğine çıkmadan önce uyumlu ve abartısız giyime özen gösterin.

Peçetenizi dizinizin üstüne yemeğe başlamadan önce yerleştirin.

Masanın öbür ucundaki bir şeye ulaşmaya çalışmayın, o kenarda oturan birisinden size istediğinizi uzatmasını rica edin.

Yemeğinizin tadına bakmadan baharat kullanmaya başlamayın. Ketçap ve mayonez tercihen kullanmamanız gerekenler arasındadır.

Masada parmaklarınızı kullanarak yiyeceğiniz tek şey ekmektir. Ekmeği küçük parçalar halinde kopararak yiyiniz.

Sigara içmemeye çalışınız.

Yemek sırasında saçınızı düzeltmek, ruj sürmek gibi kendinizle ilgili şeyler yapmaktan kaçının.

Yemeğin sonunda el sıkmak, vedalaşmak için en ideal yöntemdir.

Yemekten sonra ofisinize döndüğünüzde, sonuç ne olursa olsun teşekkür notu göndermeyi unutmayın.
259
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.