Geriİyi Yaşam İş hayatınız ve özel hayatınız dengede mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İş hayatınız ve özel hayatınız dengede mi?

İş hayatınız ve özel hayatınız dengede mi?

"Günümüzün çılgınca ilerleyen dünyasında, iş hayatının dengesini bulmak hiç de kolay değildir. İş hayatınız ve özel hayatınız arasındaki denge bozulduğunda, stres seviyeniz daha da artabilir."

Evden daha çok işte zaman harcıyorsunuz ve kişisel hayatınızı yaşamaktan mahrum kalıyorsunuz. Üstelik özel hayatta yaşlı ebeveynlerinize bakma veya evlilik problemleriyle başa çıkma gibi zorluklarla karşılaştığınızda işinize yoğunlaşmak da gittikçe zorlaşır.

Problem ister işe fazla odaklanmak ister az odaklanmak olsun; iş hayatınız ve aile hayatınız dengesizse sonuç zararlı etkileriyle birlikte gelen strestir.

Şimdi size güzel haberlerimiz var! İş hayatı dengesini kontrol altına alabilir ve kendinize sizin için çok önemli olan şeyleri yapabilmek için zaman ayırabilirsiniz. İlk adım iş dünyasının ne kadar değiştiğinin farkına varmaktır. Sonra işinizle olan ilişkinizi değerlendirebilir ve sağlıklı bir denge kurabilmek için bazı özel stratejiler uygulamaya başlayabilirsiniz.

İşiniz Özel Hayatınızı Ne Kadar İşgal Etti?

Önceleri insanlar pazartesiden cumaya kadar ve günde sekiz ya da dokuz saat çalışırdı. O zaman ev ve iş arasındaki sınırlar adil bir şekilde çizilmişti. Fakat dünya değişti ve ne yazık ki birçok çalışan için sınırlar belirsizleşti. Bunun başlıca sebepleri şunlardır:

• Küresel ekonomi: Daha vasıflı insanlar küresel iş piyasasına giriyor ve şirketler dışarıdan hizmet alıyor ya da iş masraflarını azaltmak için çalışanlarına daha fazla iş yüklüyor. Bu yüzden insanlar işlerini kaybetmemek için kendilerini daha uzun saatler çalışmaya ve daha fazla iş üretmeye mecbur hissediyor.

• Uluslar arası ticaret: Bazı insanlar için dünyanın dört bir yanında iş, günde 24 saat devam ediyor. Uluslar arası bir firmada ya da organizasyonda çalışıyorsanız, sorun giderme ya da danışma için telefonunuz günün herhangi bir saatinde çalabilir.

• Gelişmiş iletişim teknolojisi: Şimdi birçok insan evlerinde, arabalarında hatta tatillerde, kısacası aklınıza gelebilecek herhangi bir yerde çalışabiliyor. Bazı yöneticiler bu durumun dışında kalır.

• Daha uzun saatler: İşverenler yaygın olarak çalışanlarına planlanandan daha uzun çalışıp çalışamayacağını sorar. Hatta çoğunlukla fazla mesai zorunludur. Eğer kariyer basamaklarını tırmanmak istiyorsanız, sizden beklenenleri yerine getirebilmek için kendinizi haftada 40 saatten daha fazla çalışırken bulabilirsiniz.

• Aile hayatındaki değişiklikler: Bugünün evli çalışanları genellikle iki meslekli çiftlerdir ve bu da aileye, arkadaşlara ve topluma olan sorumlulukların yerine getirilmesi için zaman bulmanın çok daha zorlaşması demektir.

İşinizle Evli Olmak

Terfi elde etmeye ya da çocuğunuzun eğitimi veya hayalinizdeki tatil için daha fazla para kazanmaya çalışıyorsanız işte daha fazla kalmak çok cazip gelebilir. Bazıları için de işlerin yoğunluğunu azaltabilmek için daha fazla çalışmak gerçekten gereklidir. Fakat zamanınızın birçoğunu işte harcıyorsanız bunun bedelini ev hayatınız öder. Normalden daha uzun saatlerde çalışmanın iş hayatı dengenizdeki olumlu ve olumsuz etkilerini düşünün:

• Yorgunluk: Yorgun olduğunuzda, düşünme yetiniz ve el-göz koordinasyonunuz azalır. Bu da daha az verimli olabileceğiniz ve daha fazla hata yapabileceğiniz anlamına gelir. Bu hatalar büyük zararlara ya da yeniden çalışmak zorunda kalmaya ve iş hayatındaki itibarınızın olumsuz bir şekilde etkilenmesine sebep olabilir.

• Aile: Çocuğunuzun ilk bisiklete binişi, babanızın 60. yaş günü kutlaması ya da lise arkadaşlarınızla yeniden buluşma gibi önemli olayları kaçırabilirsiniz. Önemli dönüm noktalarını kaçırmak sevdiklerinizle aranızdaki ilişkiyi zedeleyebilir.

Arkadaşlar: Güvenilir arkadaşlar yaşam destek sisteminizin yapı taşlarıdır. Fakat onlarla olmak yerine zamanınızı ofiste geçirirseniz, bu arkadaşlıkları koruyamayabilirsiniz.

• Beklentiler: Düzenli olarak ekstra saatlerde çalışıyorsanız, üzerinize daha fazla sorumluluk yüklenebilir. Bu daha fazla ilgilenmeniz gereken ve daha fazla zorluk anlamına gelen hiç bitmeyen ve giderek artan bir döngüye dönüşebilir.

Bazen de fazla mesai yapmak önemlidir. Eğer fazla mesai yapmak zorunda olduğunuz bir işyerinde çalışıyorsanız bundan kaçamazsınız fakat bunu başarabilmeyi öğrenebilirsiniz. Her şeyden önemlisi, çok yorgun olduğunuzda, bu sizin sağlığınızı etkilediğinde ya da hayati derecede önemli ailevi sorumluluklarınız varsa "hayır" demelisiniz.

Ev ve iş hayatınız arasındaki dengeyi nasıl kurarsınız? >>>


En iyi iş hayatı dengesini bulma

Çoğu insan için, kariyerin ve özel hayatın taleplerini dengelemek uzun zamandır süregelen bir sorundur. Zamanınızı ayırmanız gereken çok fazla gereklilik olunca bu dengeyi kurmak daha da zor gibi gelebilir. Sizin için önemli olan bütün faaliyetler için zaman yaratabilmek her zaman amacınız olmalıdır. Şimdi sizlere bu dengeyi elde edebilmek için bazı fikirler vereceğiz:

• Bir ajanda alın. Bir hafta içinde yapacağınız her şeyi bu ajandaya not edin. Bu notlar işinizle ilgili olan aktivitelerle birlikte işinizle ilgili olmayan aktiviteleri de içersin. Nelerin gerekli olduğuna ve nelerin sizi en çok memnun ettiğine karar verin. Hoşlanmadığınız ya da zaman olmadığını düşündüğünüz etkinlikleri programınızdan çıkarın ya da yerinize başka birini görevlendirin. Eğer kesin kararlar alma yetkiniz yoksa müdürünüzle konuşun.

• Seçeneklerinizin avantajlarından faydalanın. İşvereninizin size esnek saatler, sıkıştırılmış iş haftası, iş paylaşımı ya da işinizi evden yapmanız gibi imkanlar sağlayıp saplayamayacağını öğrenin. Esneklik stresinizin bir kısmını azaltabilir ve size biraz zaman kazandırabilir.

• Hayır diyebilmeyi öğrenin. İster iş arkadaşınız ekstra bir proje için öncü olmanızı istesin, ister çocuğunuzun öğretmeni bir sınıf organizasyonunu düzenlemenizi istesin, nazikçe bu teklifleri reddetmenin doğru olduğunu sakın unutmayın. Sadece suçluluk ya da gereksiz sorumluluk duygusu yüzünden yaptığınız işleri yapmayı bırakırsanız hayatınızda anlamlı olan ve eğlenebileceğiniz aktiviteler için zaman ayırabilirsiniz.

• İşinizi işte bırakın. Bugünün küresel ticaret mantığı ve herkese herhangi bir zamanda ve neredeyse her yerde ulaşabilme teknolojisi siz yaratmadığınız sürece iş ve ev arasında sınır bırakmamaktadır. İş zamanınızla özel hayatınızı ayırabilmek için bilinçli kararlar alın. Örneğin, ailenizleyken, cep telefonunuzu kapatın ve dizüstü bilgisayarınızı bir kenara bırakın.

• Zamanınızı yönetin. Evle ilgili görevlerinizi verimli bir şekilde organize edin. Bütün çamaşırları bir gün yıkamak için biriktirmektense, her gün bir ya da iki posta çamaşır yıkayın. Önemli günleri ve günlük yapılması gereken şeyleri gösteren bir aile takvimi sizi son gün telaşından kurtarabilir. Eğer işvereniniz zaman yönetimi ile ilgili bir kursa katılmanızı önerirse mutlaka kabul edin.

• Temizlik standartlarınızı yeniden düşünün. Düzeltilmemiş yatak ya da kısa süreli bekleyecek birkaç tane kirli bulaşık, yaşam kalitenizi etkilemeyecektir. Yapmanız gerekenleri yapın ve geri kalanını bırakın. Eğer karşılayabilecek durumunuz varsa, evinizi temizlemek için birini tutabilirsiniz.

• Anlaşılır bir şekilde iletişim kurun. Açıkça haberleşerek ve dikkatli bir şekilde dinleyerek yanlış anlaşılmaların neden olduğu zaman tüketimini azaltabilirsiniz. Gerekiyorsa not alın.

• Suçluluk duygunuzla savaşın. Erkekler için de kadınlar için de bir aile ve işe sahip olmanın çok güzel olduğunu unutmayın.

• Kendinize bakın. Her gün yürümek, egzersiz yapmak ya da müzik dinlemek gibi sizi eğlendiren aktiviteler için zaman ayırın. Hareketli bir günün ardından, kitap okuyarak, yoga yaparak ya da bir duş alarak rahatlayın.

• Her hafta bir geceyi sadece dinlenmeye ayırın. Telefonunuzu, bilgisayarınızı ve televizyonu kapatın. Golf oynamak, balık tutmak ya da kano gibi eşinizle, ailenizle ya da arkadaşlarınızla yapabileceğiniz faaliyetleri bulun. Sizi gençleştirecek etkinlikler için zaman yaratın.

• Bir gününüzü her zaman boş bırakın. Bir gününüzü rahatlayabilmek amacıyla boş bırakabilmek için rutin, zor ve sıkıcı işlerinizi işgünlerinizde yapmaya çalışın.

• Yeterli uykuyu alın. Uykusuzken çalışmak kadar stresli ve tehlikeli bir şey daha yoktur. Bu sadece verimliliğinizi etkilemekle kalmaz ayrıca çok fazla hata yapmanıza da neden olur.

• Size destek verecek iyi arkadaşlar edinin. Stresli ve zor zamanlarınızda konuşabileceğiniz güvenilir bir arkadaş ya da iş arkadaşı size bir hediye gibi gelecektir. Fazla mesai yaptığınızda ya da işiniz için seyahate çıktığınızda size yardım edebilecek güvenilir arkadaşlarınız olduğundan emin olun.

• Profesyonel yardım alın. Herkes zaman zaman yardıma ihtiyaç duyabilir. Hayatınız yönetilebilmek için fazla karmakarışıksa ve bunun için endişeleniyorsanız sağlık sigortanız dahilinde bir doktor ya da psikologla konuşun.
Unutmayın, iş ve hayat dengesini sağlamak bir kerelik bir yarar değildir. Hayatınızın bir dengede kurulması devamlı bir süreçtir. Zamanınızı yönetmek aile hayatınızı, iş hayatınızı ve kendinize ayırdığınız hayatı değiştirir. Her birkaç ayda bir bu dengeyi koruyabilmek için durumunuzu değerlendirin.

Denge her şeyi yapabilmek anlamına gelmez. Fakat önceliklerinizi incelemenizi ve sınırlarınızı çizmenizi sağlar. Neleri yapabileceğinize ve yapamayacağınıza karar verin. Yaşam tarzınızdaki uyumu sadece siz oluşturabilirsiniz.

False